Ειρήνη Πλωμαρίου: Το λάδι της Λέσβου που «κατακτά» τον πλανήτη

Το «Ειρήνη Πλωμαρίου» είναι ένα βιολογικό λάδι που έχει τόπο προέλευσης την Μυτιλήνη. Εκεί παράγεται, εκεί συσκευάζεται και από εκεί κατακτά τις αγορές του κόσμου.

Μέσα σε πέντε μόλις χρόνια κέρδισε 20 διεθνή βραβεία και έχει κατακτήσει τις αγορές σε Ευρώπη και Ασία.

Η ιστορία ξεκίνησε από το μεράκι ενός πολύτεκνου ζευγαριού δασκάλων που αποφάσισαν να στραφούν και να επενδύσουν στην γη. Ο Νίκος και η Μύρτα Καλαμποκά κέρδισαν το στοίχημα και σήμερα εξάγουν σχεδόν και τους 12 τόνους της ετήσιας παραγωγής

τους.

Το μπουκαλάκι με τα 250 ml κοστίζει μάλιστα στην Δανία και σε Ιαπωνία επτά ευρώ.

«Εμείς, η οικογένεια Καλαμποκά από το Πλωμάρι Μυτιλήνης, παράγουμε και διαθέτουμε το δικό μας βιολογικό ελαιόλαδο από το 2008 με ετήσια παραγωγή πάνω από 10 τόνους. Με την στήριξη από την πολύτεκνη οικογένειά μας και χωρίς καμία επιδότηση καταφέρουμε σε διάστημα λίγων ετών να αποσπάσουμε πολλά διεθνή και εγχώρια βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ άλλων του Biol στην Ταλία και του Mariow Solinas στην Ισπανία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site της εταιρείας. Και όπως μας λέει ο κ. Καλαμποκάς:

Στο Έθνος όπου και φιλοξενείται η συνέντευξή του, αναφέρει ότι «Εκείνο που μας βοήθησε να προχωρήσουμε ήταν η αγάπη μας για την βιολογική καλλιέργεια και το πάθος μας. όταν το 1996 αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε τα κτήματα, όλοι μας χαρακτηρίζουν παράτολμους, γιατί ήταν άγρια και απρόσιτα. Λίγα χρόνια μετά, το προϊόν που βγαίνει από αυτά τα ίδια εδάφη πληροί τα κριτήρια για την κατηγορία «Beyond Extra Virgin» διάκριση που αποσπάμε σε διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στην Καλιφόρνια.

Όπως αναφέρουν μάλιστα, αυτό που τους ξεχωρίζει είναι «ο σεβασμός στην ελιά και στο περιβάλλον που φύεται, απαντούν ο Νίκος και η Μύρτα. Η συλλογή του καρπού ξεκινά στα τέλη του Οκτωβρίου με την άγουρη ελιά να κόβεται απευθείας από το κλαδί, καθώς «απαγορεύεται» να πέσει στο χώμα. Ο καρπός για να δώσει το λάδι του πρέπει να είναι φρέσκος, ζουμερός και άγουρος. Την ίδια μέρα που γίνεται η συλλογή, η ελιά φτάνει στο λιοτρίβι και με ψυχρή έκθλιψη συλλέγεται ο χυμός της.

Για να μην χαθεί μάλιστα η αυθεντικότητα του ελαιολάδου, αναφέρουν, το προϊόν εμφιαλώνεται αφιλτράριστο (σε γυάλινα μπουκάλια 250 και 500 ml και μεταλλικές συσκευασίες του ενός και πέντε λίτρων) προκειμένου να «κλειδώσει» τα μοναδικά αρώματα της άγριας αγκινάρας του φρέσκου χόρτου και του πικραμύγδαλου που περιέχει.

«Καλλιεργούμε και τα κτήματα των ανθρώπων που λείπουν στο εξωτερικό, δίνοντάς τους ποσότητα λαδιού ενώ φέτος νοικιάζουμε επιπλέον 10.000 δέντρα προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής», αναφέρει η Μύρτα Καλαμποκά.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα