Είναι μεταδοτικό – Οι νεοναζί αυξάνονται και στην Τουρκία

Στην Ευρώπη είναι εμφανής πλέον η άνοδος των ακροδεξιών μορφωμάτων στην πολιτική σκηνή πολλών κρατών. Στη Γαλλία υπάρχει διάχυτη ανησυχία και διεξάγονται μύριες όσες μελέτες καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η Μαρίν Λεπέν οδεύει ολοταχώς προς την πρωτιά. Όμως το φαινόμενο της επανόδου στα πολιτικά πράγματα των «μελανοχιτώνων» δεν είναι μόνον ευρωπαϊκό.

Γράφει ο Γιώργος Βλαβιανός

Την περασμένη Κυριακή 13 Οκτωβρίου, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσίευσε έρευνα που καταδεικνύει ότι και στη γείτονα οι ακροδεξιές

φασιστικές οργανώσεις υπάρχουν, πληθύνονται και κάνουν τα πάντα για να στρατολογήσουν μέλη.

Αφορμή για την έρευνα υπήρξε ένα περίεργο γεγονός: Δύο Τούρκοι φοιτητές που βρέθηκαν στην Πολωνία σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών κι επισκέφθηκαν στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνελήφθησαν επειδή χαιρέτησαν ναζιστικά μία παρέα Εβραίων που επισκέπτονταν επίσης τον τόπο εκτέλεσης προγόνων τους.

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι νεαροί αν και είπαν ότι το «έκαναν για πλάκα» αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τον σχετικό πολωνικό νόμο, ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χουριέτ τα θέματα αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αστεία, αλλά αντιθέτως θα πρέπει με απόλυτη σοβαρότητα να αναζητηθεί η αιτία που το 2005 όταν εκδόθηκε στα τουρκικά το περιβόητο βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ «Ο αγών μου» ήταν για μερικά χρόνια το πρώτο σε πωλήσεις στη χώρα....

Τα τελευταία χρόνια πράγματι υπάρχει άνθηση ναζιστικών μορφωμάτων στη γείτονα τα οποία εκμεταλλεύονται κυρίως τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω των social media. Μία μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο οδήγησε άνετα σε δύο σελίδες «ναζιστικών κομμάτων». Την ιστοσελίδα του «τουρκικού ναζιστικού κόμματος» έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα 250 χιλιάδες άτομα. Την κοσμούν άρθρα του απόστρατου στρατηγού Οσμάν Παμούκογλου ο οποίος έχει υπηρετήσει και στην κατεχόμενη Κύπρο, παλιές ναζιστικές αφίσες και τίτλοι όπως «οι εθνικοσοσιαλιστές πιστεύουν στην ανωτερότητα της φυλής των Τούρκων και της λευκής φυλής».

Σε μία ακόμη ιστοσελίδα, αυτή της «τουρκικής ναζιστικής ένωσης» είδε η Χουριέτ «ρήσεις» του Χίτλερ και σκέψεις του για τον Κεμάλ Ατατούρκ ενώ αναφέρεται ότι ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας είχε εκφρασθεί θετικά για τον Χίτλερ.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα