Είναι επίσημο: Η αζέρικη SOCAR αγόρασε για 400 εκατ. ευρώ την ΔΕΣΦΑ

Πωλήθηκε – και επίσημα πλέον – το 66% των μετοχών της εταιρείας «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.» μετά και τις υπογραφές στις οποίες προχώρησαν οι αρμόδιοι. Το μεσημέρι του Σαββάτου η συμφωνία πώλησης «έκλεισε» έναντι 400 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ αλλά και της εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

Μάλιστα, κατά την εκδήλωση υπογραφής των συμβολαίων

– η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου και του προέδρου της SOCAR Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, οι μετοχές των εταιριών μεταβιβάσθηκαν στην Αζέρικη «State Oil Company of the Republic of Azerbaijan" (SOCAR),

Την ίδια στιγμή, υπεγράφη και συμφωνία μετόχων, μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της SOCAR, η οποία αφορά τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη SOCAR, ενώ όπως αναφέρθη στην εκδήλωση η συμφωνία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας. Βέβαια, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και τυπικά απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα