Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στην εφαρμογή μέτρων προβλεπόμενων από το 2ο και το 3ο Μνημόνιο, καθώς και απ’ το νόμο 4093/2012 για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα.

Κυρίαρχα στο νομοσχέδιο θέματα αναδείχθηκαν οι διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των λογιστών και των

γεωτεχνικών, καθώς και η ρύθμιση για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα (που προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις και από το χώρο της πλειοψηφίας), ενώ την εναντίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούν και οι πρωτοβουλίες των υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης (απολύσεις στο Δημόσιο, παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, αύξηση του ωραρίου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης κ.ά.).

Από πλευράς κυβέρνησης, κατατέθηκαν αρκετές διορθωτικές ρυθμίσεις και αναδιατυπώσεις. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θα ξεκινήσει αύριο το πρωί.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ από την πολυτάραχη συνεδρίαση.

Όλοι οι διάλογοι στη Βουλή:

Με πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και την απόπειρα διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, έληξε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, προαπαιτούμενου κατά την κυβέρνηση, για την καθυστερημένη εξασφάλιση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2013 και άλλων 6 δισ. ευρώ τον προσεχή Μάιο.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Πορτογαλία, για το αδύνατο της αποπληρωμής των χρεών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου επιτίμησε την αξιωματική αντιπολίτευση:

- «Δεν είδα, ούτε τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ούτε και της Ισπανίας να ενοποιεί το πρόβλημά του με εκείνο της Ελλάδας. Αν πιστεύουμε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, δεν το λέμε αυτή τη στιγμή – και δεν το λέμε εκτός Ελλάδας» παρατήρησε η κα Πατριανάκου.

- «Εάν δεν θέλετε να ακούσετε τον κο Τσίπρα, ακούστε τον υπουργό σας που λέει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο – το λέει κάθε φορά όταν μιλά στη Βουλή, αλλά απλά συμπληρώνει πως οφείλουμε να είμαστε τα καλά παιδιά για μας το χαρίσουν» απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας πως το δίλημμα για τον ευρωπαϊκό Νότο είναι εάν θα πετύχει μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, ή «αν θα κάνουμε ό,τι θέλει η Γερμανία, όποτε θέλει η Γερμανία».

- «Το πρωί καταγγέλλουν τα συμφέροντα και το βράδυ τρώνε μαζί τους» σάρκασε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Το πρωί αναστέλλουν το Μνημόνιο και αργά το βράδυ το καταγγέλλουν. Είναι με τα συμφέροντα και μιλάνε με τους επιχειρηματίες που θα πάρουν τον ΟΠΑΠ – ή όχι; Ή μήπως έχουν την αίσθηση ότι μπορεί να μας κοροϊδεύουν όλους;».

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, δεν εμφανίστηκε ομογενές σε σχέση με τη διάταξη για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων από κατεψυγμένη ζύμη στα σούπερ μάρκετ, με τον εισηγητή του και τον βουλευτή του, Β. Κεγκέρογλου να ασκούν έντονη κριτική στη ρύθμιση και στον προλαλήσαντα υφυπουργό Ανάπτυξης, Θ. Σκορδά – αλλά με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να υπερασπίζεται εμμέσως τη διάταξη.

«Συζητάμε ακόμα μετά από 15 χρόνια για το bake off. Υπάρχει σήμερα εστιατόριο στην Αθήνα που δεν βάζει αρτοσκευάσματα από bake off; Υπάρχει φούρνος που δεν κάνει κατασκευάσματα από κατεψυγμένα προϊόντα; Κοροϊδευόμαστε και κοροϊδεύουμε την κοινωνία; Ευτυχώς που οι ίδιοι οι αρτοποιοί εκσυγχρονίστηκαν, έφτιαξαν ωραίες επιχειρήσεις και προϊόντα ποιότητας, και κατόρθωσαν να σώσουν το επάγγελμά τους και να επιβιώνουν ακόμα και μέσα στην κρίση» ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Δεν μιλάμε για το bake off, αλλά για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών» ανέφερε ο Β. Κεγκέρογλου. «Σε όλη την Ευρώπη, όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία, υπάρχει επαρκής και σαφώς διαχωρισμένος χώρος για την προστασία των καταναλωτών. Είναι η διάταξη για την κάλυψη του χώρου με πλεξιγκλάς, που προστατεύει από τα εντομοκτόνα, τα αεροζόλ και δεκάδες άλλα είδη».

«Το θέμα του κατεψυγμένου ψωμιού έχει τελειώσει. Εδώ μιλάμε για την υγεία του καταναλωτή. Η αγορά πρέπει να ανοίγει με όρους. Μπορεί να λέει εμάς αντιμεταρρυθμιστές ο κος Σκορδάς, αλλά όχι και τον κο Μητσοτάκη» παρατήρησε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Δυσφορία ωστόσο προκαλεί η διάταξη αυτή και στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, με τον Γιώργο Καρασμάνη να παρατηρεί πως «δεν τιμά την Δημοκρατία να αποσύρεται το άρθρο από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και να έρχεται στο πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή του κου υπουργού: Ο Έλληνας πρέπει να ξέρει τι αγοράζει και πως το ψωμί είναι κατεψυγμένο. Υπάρχει παραπλάνηση…».

Κριτικές παρατηρήσεις επεφύλαξαν στο νομοσχέδιο και άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων των λογιστών και των γεωτεχνικών αυτή τη φορά.

Ειδικά η πρόταση για άσκηση του λογιστικού επαγγέλματος από απόφοιτο λυκείου με πενταετή εμπειρία, προκάλεσε μέχρι και σκωπτικές παρατηρήσεις: «Η ρύθμιση για τους λογιστές μάλλον απορυθμίζει, παρά ρυθμίζει την αγορά» παρατήρησε η Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ ο Δημήτρης Κυριαζίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μητέρα μου, μου έκανε παρατήρηση γιατί δεν την βάλαμε κι αυτήν στη ρύθμιση. Είναι πρακτική μαμή – και ίσως έπρεπε να της δώσουμε κι αυτής κανένα πτυχίο. Πρέπει να δούμε τη ρύθμιση πιο σοβαρά…».

Τη δυσφορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης προκειμένου να αποφευχθούν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξέφρασε ο Γιάννης Αμανατίδης, για να εισπράξει την παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρύσανθου Λαζαρίδη πως «κάποτε είχαμε στα σχολεία τέσσερα δίμηνα, ενώ σήμερα, κάτι οι εκδρομές και κάτι οι συνελεύσεις, έχουμε στην ουσία δυόμιση». Αρκετές ενστάσεις είχε ωστόσο και η Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), η οποία κατέθεσε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις: «Αντί να αυξάνεται το ωράριο από 21 ώρες σε 23, ας παρατείνουμε την διάρκεια παραμονής των εκπαιδευτικών στην ίδια βαθμίδα του ωραρίου. Να αξιοποιήσουμε τα διπλά πτυχία που διαθέτουν αρκετοί εκπαιδευτικοί. Και αν υπάρξει ρύθμιση για αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, να συνδυαστεί με απαγόρευση αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε γραφεία, τουλάχιστον στις ειδικότητες των φιλολόγων και των φυσικών όπου υπάρχουν κενά. 4600 αποσπάσεις έγιναν σε δημόσιες υπηρεσίες, στην Αρχιεπισκοπή και σε κόμματα…».

Κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα τάχθηκε με έμφαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας πως το νέο σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη για άμεση απόλυση υπαλλήλων αορίστου χρόνου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, «παραβιάζει ακόμα και τη ρύθμιση του δεύτερου Μνημονίου, που υπήγαγε τους υπαλλήλους αυτούς σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας». Ο κος Μητρόπουλος κάλεσε εξάλλου τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αναθεωρήσει την απόφασή του για παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων.

«Βασικός σκοπός της ρύθμισης περί άμεσης προσφυγής των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι να αυτονομήσει την πειθαρχική απ’ την ποινική ευθύνη. Γιατί μέχρι τώρα, η ποινική διαδικασία είχε απορροφήσει την πειθαρχική, με αποτέλεσμα αυτή να μην ασκείται σχεδόν καθόλου». ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αναφερόμενος στις επικείμενες 15.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, ο κος Μανιτάκης διευκρίνισε πως αυτές θα αφορούν τέσσερις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων: Τους αμετάκλητα απολυτέους (για πειθαρχικούς λόγους), τους υπαλλήλους καταργούμενων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, εκείνους που θα επιλέξουν την εθελούσια έξοδο (με εξαγορά εργάσιμων χρόνων μέχρι τη σύνταξή τους) και εκείνους που θα απορριφθούν κατά την διαδικασία της αξιολόγησης: «Για να μετακινηθεί ένας υπάλληλος και να ενταχθεί στη διαδικασία της διαθεσιμότητας, (αλλά και για τους οργανισμούς και υπηρεσίες που έχει γίνει αξιολόγηση των δομών τους), αυτό θα γίνει με αποτίμηση των προσόντων των υπαλλήλων. Αν κάποιοι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αν δεν έχουν ισχύουσα σχέση με το Δημόσιο, τότε θα βρεθούν εκτός Δημοσίου. Και δεν μπορεί να στερεί κάποιος το δικαίωμα της εργασίας από κάποιον δημόσιο υπάλληλο που έχει τα προσόντα, ή έχει περάσει απ’ τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και περιμένει υπομονετικά να λειτουργήσει η επετηρίδα» ανέφερε ο κος Μανιτάκης.

Keywords
βουλη, πολυνομοσχεδιο, απολυσεις στο δημοσιο, για μας, μνημονιο, συριζα, τσιπρας, ελλαδα, νεα δημοκρατια, χρεος, δίλημμα, ΠΑΣΟΚ, οπαπ, αθηνα, κος, σχολεια, δημαρ, εφεδρεια, ΑΣΕΠ, κινηση στους δρομους, φαιη σκορδα, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, κομματα, ρεπουση, βουλευτες, μιλα, αποσπασεις, γερμανια, δημοκρατια, θεμα, μητερα, υγεια, ψωμι, αγορα, αυξηση, αρθρο, αοριστου χρονου, απλα, αφορμη, βραδυ, γινει, γραφεια, δημοσιο, δηλωσεις, δίλημμα, ευρω, υπαρχει, επρεπε, ερχεται, ευθυνη, ευκλειδης, ευρωπη, ζυμη, ιδια, υπηρεσιες, ομιλια, κεγκερογλου, κυβερνηση, κος, μαρια, οδυσσεας, ουσια, παιδια, πλεξιγκλας, πορτογαλια, προσληψεις, πρωι, πτυχιο, ρυθμισεις, ρυθμιση, συζητηση, συνταξη, σουπερ μαρκετ, σκορδα, σουπερ, σχεδιο, φεβρωνια, φορα, ωρες, αδυνατο, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωμα, εφαρμογη, εκδρομες, εμφαση, για μας, μητροπουλος, θεματα
Τυχαία Θέματα