Ευφορία στο Χρηματιστήριο από την εισροή ξένων επενδύσεων – Σταθερά ανοδική η πορεία του

Εν μέσω της γενικότερης ευφορίας που από νωρίς προκλήθηκε λόγω του σημαντικού deal Μυτιληναίου - Fairfax, το Χρηματιστήριο κατέγραψε χθες άνοδο χθες Παρασκευή στο 2,38%, φθάνοντας στα υψηλότερα από τον Αύγουστο του 2011 επίπεδα, με το Γενικό Δείκτη να τερματίζει στις 1.166 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,38%.

Η αμέσως υψηλότερη τιμή όπως αναφέρει δημοσίευμα του naftemporiki.gr, του δείκτη συναντάται 1η Αυγούστου του 2011 (1.182,76 μονάδες),

ενώ χθες καταρρίφθηκε το ρεκόρ έτους που καταγράφηκε το Μάιο με 1.152,6 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός δείκτης κέρδισε 5,2%, ενώ αυξημένος ήταν χθες και ο ημερήσιος τζίρος ο οποίος διαμορφώθηκε σε 162,3 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται πως οι βραχυχρόνιες εξελίξεις διαψεύδουν τα σενάρια που ήθελαν διόρθωση για την αποκόμιση των σημαντικών κερδών. Αντιθέτως, η κίνηση του Γενικού Δείκτη συνέχισε να είναι ανοδική, οδηγώντας στην υψηλότερη επίδοση του έτους (1.166 μονάδες) και με τη αξία των συναλλαγών να εδραιώνεται σε τριψήφια επίπεδα.

Η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε πέραν των βασικών δεικτοβαρών μετοχών (τράπεζες κυρίως που αποδίδουν) σε επιλεγμένους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, έχει δώσει εμφανώς σημαντική ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα μάλιστα με εκπροσώπους της αγοράς όταν ο διαχειριστής του μεγαλύτερου μακροπρόθεσμου ενεργητικού αμοιβαίων κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές ύψους 815 δισ. δολαρίων βρίσκεται στη χώρα μας και δηλώνει ότι «τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα», όταν ταυτόχρονα ο ίδιος εξετάζει 41 υποψήφιες επενδυτικές επιλογές στο ελληνικό Χρηματιστήριο και δηλώνει ότι η ενεργητική διαχείριση είναι στόχος του, θεωρεί δε ότι η δρομολόγηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι μονόδρομος για τη Γερμανία, τότε όλα οφείλουν να επανεξεταστούν σε σχέση με τις προοπτικές του Χ.Α.

«Στο αδέσποτο χρήμα των hedge funds που μέχρι τώρα δραστηριοποιείτο στο ελληνικό Χρηματιστήριο προστίθεται ένας διαχειριστής που πιστεύει στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και διατείνεται ότι η στρατηγική του stock picking είναι αυτή που θα ακολουθήσει στο Χ.Α. Αναμφισβήτητα η εξέλιξη είναι αξιοσημείωτη και διαμορφώνει αισιοδοξία για τις προοπτικές του ελληνικού Χρηματιστηρίου που από το τέλος του 2009 έζησε 3 και πλέον έτη απαξίωσης.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό έχει και σκληρές προϋποθέσεις: στη χώρα πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές, να επανεκκινήσει η οικονομία και να πραγματοποιηθεί θετικός ρυθμός μεγέθυνσης το 2014, με τις τράπεζες να εγκρίνουν νέα δάνεια βγαίνοντας από τη σημερινή τους εσωστρέφεια και τις εισηγμένες εταιρείες να επανέρχονται στην κερδοφορία.

Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη πορεία προς αυτή την πορεία» σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων της TEC Group, ενώ ο κ. Ανδρέας Κοντογούρης, εκπρόσωπος του τμήματος ξένων θεσμικών της Beta ΑΧΕΠΕΥ, δηλώνει: «Η χρηματιστηριακή αγορά αρχίζει να πιστεύει σε ένα Greek Recovery για το 2014. Ο Τύπος αναφέρει ότι η τρόικα, που επανέρχεται τέλος του μήνα στη χώρα, ζητεί από την Ελλάδα μέτρα ύψους 2 δισ. το 2014.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να είναι μόνο διαρθρωτικά από τώρα και στο εξής - σε καμία περίπτωση φοροεισπρακτικά» τονίζει ο κ. Κοντογούρης και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα δεν ζητεί από την τρόικα να παραβλέψει, απλά ζητεί να έχουμε αλλαγή πολιτικής, μακριά από τη λιτότητα».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα