Έχεις άλλη πρόταση; Κάνε κόμμα

Του Γιάννη Κολοκυθά

Υπάρχει χώρος για νέα κόμματα; Δεν έχει ανανεωθεί αρκετά το πολιτικό σύστημα της χώρας; Μέσα σε δέκα μέρες έχουμε ήδη δύο νέα πολιτικά σχήματα.

Χθες παρουσιάστηκε η νέα κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου, με το όνομα «Συμφωνία για τη Νέα

Ελλάδα» και πριν από μια εβδομάδα το «Σχέδιο β» του Αλέκου Αλαβάνου.

Δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές κινήσεις – όχι ακόμη κόμματα – που εκπροσωπούν αντίθετες ιδέες και απόψεις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος τοποθετείται στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέκος Αλαβάνος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Ο ένας είναι υπέρ του ευρώ. Ο άλλος υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Δεν θα ψάξουμε άλλες διαφορές Λοβέρδου – Αλαβάνου. Το θέμα είναι ότι μιλάμε για νέα πολιτικά κόμματα, την ώρα που όλο το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει.

Η ΝΔ κυβερνά με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και δημόσια την εκπροσωπούν πρόσωπα που δεν θυμίζουν σε τίποτα την «παλιά» Νέα Δημοκρατία: Σ. Κεδίκογλου, Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης έχουν σηκώσει το φορτίο της εκπροσώπησης. Νέα πρόσωπα. Αν όχι νέα για κάποιους, σίγουρα δεν τους θυμίζουν Γιακουμάτο και Παυλόπουλο.

Το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου στηρίζει την κυβέρνηση κι έχει κάνει μεγάλες αλλαγές. Ο 32χρονος Ν. Ανδρουλάκης είναι ο νέος γραμματέας και την εκπροσώπηση του κόμματος έχουν αναλάβει νέα και άφθαρτα πρόσωπα όπως ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο Συμεών Κεδίκογλου, η Ν. Γιαννακοπούλου. Νέα πρόσωπα που δεν θυμίζουν ούτε Βάσω Παπανδρέου, ούτε Απόστολο Κακλαμάνη.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα νέο κόμμα που γεννήθηκε από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την κυβέρνηση και ο Φώτης Κουβέλης έχει αναθέσει την εκπροσώπησή του στον νέο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη είναι ένα νέο κόμμα καθώς από κόμμα του 4% είναι πια αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 27% στις εκλογές του Ιουνίου. Όλα είναι νέα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Νέα πρόσωπα (Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης, Β. Διαμαντόπουλος) αλλά και ευθύνες μεγάλου κόμματος που διεκδικεί την εξουσία.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα κόμμα που έχει ένα χρόνο ζωής και το εκπροσωπούν στα μέσα ενημέρωσης κυρίως νέα πολιτικά πρόσωπα όπως η Ραχήλ Μακρή, ο Νότης Μαριάς και ο Πάυλος Χαϊκάλης.

Το ΚΚΕ ανανεώθηκε πρόσφατα. Νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και διάδοχος της Αλέκας Παπαρήγα είναι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Το πόσο θα αλλάξει το κόμμα είναι ένα άλλο θέμα.

Νέο κόμμα έχει φτιάξει επίσης και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ, Χρήστος Ζώης, Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση (Νέα Με.Ρ.Α) λέγεται και μάλλον τοποθετείται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Συμπέρασμα: Όλα τα κόμματα ανανεώθηκαν.

Φταίει η κρίση και η δυσπιστία του κόσμου στα παλιά πολιτικά σχήματα;

Φταίει η διαφορετική οπτική όλων των Ελλήνων πολιτικών για το πως θα βγούμε από την κρίση; Είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα βέβαια. Έχει πάντα τη λύση που δεν έχουν σκεφτεί ποτέ οι κυβερνώντες.

Όλοι έχουν μια πρόταση που διαφέρει λίγο-πολύ από όλες τις άλλες.

Το θέμα είναι όμως αυτά τα κόμματα – παλιά και νέα- και οι νέες πολιτικές κινήσεις να εκπροσωπούν πραγματικά τους Έλληνες.

Και μη ξεχνάμε κάτι.

Στην Ελλάδα έχουμε από τον Ιούνιο, κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων και μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε, προς το παρόν, τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ενός κόμματος. Τις κυβερνήσεις δηλαδή του 45%. Αυτές είναι ιστορίες του παρελθόντος και διηγώντας τες να κλαις.

Τώρα πρέπει όλοι να αποκτήσουν τη νοοτροπία της συνεργασίας με άλλες πολιτικές κινήσεις και κόμματα που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα, αλλά θα συμπράξουν για το καλό της χώρας. Έτσι έκαναν τώρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και έδειξαν το δρόμο…Και μη ξεχνάτε, τελευταίος αυτοδύναμος πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

Keywords
Τυχαία Θέματα