Έχασε, γιατί πήγε για να μην χάσει

Ο Θάνος Δημάτσας γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού, τον Ζέκα για τρεις θέσεις, τις δύο μεταγραφές του Ολυμπιακού που προσθέτουν προβλήματα αντί να τα λύνουν και την ενδεκάδα του Περέιρα που δεν έχει συνοχή....

Γράφει ο Θάνος Δημάτσας

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας ο Γιάννης Αναστασίου δεν άφηνε να εννοηθεί τι σκέφτεται σε ό, τι αφορά για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

και όλοι περίμεναν κάποια έκπληξη. Άλλωστε, το παιχνίδι ήταν πολύ σημαντικό για τους «πράσινους» και ήταν το μόνο ματς μετά από δύο χρόνια που ο Παναθηναϊκός, πέρα από το γόητρο, έπρεπε να κερδίσει για βαθμολογικούς λόγους για να μειώσει την διαφορά στους τρεις βαθμούς, να μεταφέρει το άγχος στην πλευρά του Ολυμπιακού και να περιμένει άλλη μια γκέλα από τους «ερυθρόλευκους».

Στα του παιχνιδιού, ο Παναθηναϊκός πέταξε το πρώτο ημίχρονο. Ναι μεν δημιούργησε μια δυο περιπτώσεις, όμως το πρέσινγκ του δεν λειτουργούσε καλά καθώς ο Πέτριτς δεν μπορούσε να ακολουθήσει την πίεση των Μπεργκ και Καρέλη και όταν στο δεύτερο ημίχρονο ο Αναστασίου απελευθέρωσε τον Κροάτη και ο Ατζαγκούν στη θέση δέκα, τότε το πρέσινγκ λειτουργούσε πολύ καλύτερα. Βέβαια στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός χάνει μια τεράστια ευκαιρία να ανατρέψει τα δεδομένα, με την ευκαιρία του Ντουρμάζ που είναι από αυτές που δεν χάνονται και το παιχνίδι χάνεται κυριολεκτικά ένα λεπτό αργότερα στο αυτογκόλ του Μαζουάκου στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα την στέλνει στα δίχτυα του Ρομπέρτο.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού κάνει ένα τεράστιο λάθος μετά το 1-0 καθώς βάζει τον Χάρα, αντί του Τσόρι, όπου ο Αργεντινός ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να ανατρέψει το ματς. Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύεται αυτή την επιλογή του Περέιρα και είναι εκείνος αυτός που πιέζει και μετά από ένα ακόμη λάθος στην άμυνα φτάνει στο δεύτερο γκολ και ο Πέτριτς σφραγίζει τη νίκη και το εξαιρετικά τακτικό παιχνίδι που επέλεξε να ακολουθήσει ο Γιάννης Αναστασίου.

Ο μέγας Ζέκα

Ο Πορτογάλος αρχηγός του Παναθηναϊκού, δεν έπαιξε μόνο ως δεξί χαφ. Βοήθησε τον Τριανταφυλλόπουλο να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερο βράδυ και να μην κινδυνέψει να δεχθεί κάρτα – κάρτες που είναι αρκετά επιρρεπής. Ο Ζέκα εξέθεσε πολλές φορές τον Μαζουάκου στα δεξιά, με τον αριστερό μπακ του Ολυμπιακού να μοιάζει χαμένος ειδικά με το αυτογκόλ που πέτυχε και γενικώς ο Ζεκα ήταν όλος ο Παναθηναϊκός, ήταν η μηχανη του Αναστασίου.

Η ενδεκάδα του Περέιρα χωρίς συνοχή

Είχαμε τονίσει και από το KoolNews.gr στο παρελθον πως ο Περέιρα θα πρέπει να βρει την «χρυσή τομή» για τα παιχνίδια και με την Ντνίπρο και με τον Ολυμπιακό. Την Πέμπτη έβγαλε τον Τσόρι στο 60 και κάτι και όλοι περίμεναν πως ο Αργεντινός θα παίξει βασικός στο ντέρμπι, όμως ο Πορτογάλος επέλεξε τον Φορτούνη. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός ήταν εκτός παιχνιδιού, δεν οργάνωσε, δεν συμμετείχε και έμοιαζε σα να είναι φοβισμένος.

Ο Περείρα προτίμησε στα εξτρέμ να βάλει... αντίθετα πόδια, δηλαδή Ντοσεβί από τα αριστερά και Ντουρμαζ από τα δεξιά. Ο πρώτος πέρα από την φάση στο 48' που έβγαλε την πάσα στον Ντουρμαζ δεν έκανε απολύτως τίποτα, ενώ ο Σουηδός είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής με το πλασέ που απώλεσε, ένα λεπτό πριν ο Παναθηναϊκός ανοίξει το σκορ από το αυτογκόλ του Μαζουάκου.

Το «έγκλημα» που κάνει ο Περέιρα είναι ότι στο σημείο που έπρεπε να πιέσει, να πάρει την κατοχή της μπάλας και να δημιουργήσει ευκαιρίες για γκολ βάζει τον Χάρα αντί για τον Ντομίνγκεζ. Ο Φράνκο Χάρα είναι προσωπική επιλογή του Περέιρα, όμως σε εκείνος το σημείο του ματς το να μην βάζεις τον Τσόρι είναι σα να δίνεις το παιχνίδι στον Παναθηναϊκό. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να έχουν την πρωτοβουλία και μετά από ένα λάθος της άμυνας (Μιλιβόγεβιτς – Σαντάνα) που δεν μπορούν να συνεννοηθούν φτάνουν στο δεύτερο γκολ και σφράγισαν τη νίκη στο ντέρμπι.

Οι μεταγραφές των προβλημάτων

Στον Ολυμπιακό όλο τον Ιανουάριο έψαχναν έναν κεντρικό αμυντικό και έναν εξτρέμ – περιφερειακό επιθετικό για να δώσει κάτι παραπάνω. Ο Περέιρα επέλεξε τον Χάρα, που το παιδί δείχνει ότι δεν μπορεί, ότι δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά του και αντί του Αμπιντάλ που έφυγε έφερε τον Σαντάνα, τον οποίο δεν τον εμπιστεύονται ούτε οι ίδιοι οι συμπαίκτες. Ο Βραζιλιάνος είναι επιρρεπής στο λάθος και χαρακτηριστική φάση είναι αυτή του 2-0, που ο Σαντάνα δεν συνεννοείται με τον Μιλιβόγεβιτς, βγάζει ο Σέρβος με κεφαλιά προς τα πίσω τον Πέτριτς, φάτσα με το τέρμα και ο Κροάτης έβαλε το δεύτερο γκολ και εκεί τελείωσαν όλα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού δεν ήταν οι παίκτες, αλλά η τακτική του Περέιρα. Κατέβασε μια ενδεκάδα που δεν έχει καμία συνοχή και ακολούθησε μια τακτική η οποία έλεγε πάω στη Λεωφόρο για να μην χάσω, δεν με ενδιαφέρει αν θα κερδίσω, αλλά κυρίως με νοιάζει να μην χάσω. Από τις 10 περιπτώσεις μια ομάδα που κατεβαίνει σε ένα ντέρμπι για να μην χάσει, τις εννιά χάνει. Αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό.

The post Έχασε, γιατί πήγε για να μην χάσει appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα