Δύο στους τρεις κερδίζουν (πλειστηριασμοί) και δώρο την..ταμπακιέρα (τράπεζες)

Με υποχωρήσεις, αλλά και σαφή διάθεση λύσης σε αρκετά μέτωπα έως το Eurogroup πορεύεται η κυβέρνηση, με πρώτο και κυριότερο αυτό των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών. Ήδη φαίνεται πως προωθείται μια νέα φόρμουλα, η οποία θα διαχωρίζει την ήρα (κακοπληρωτές) από το στάρι (μη έχοντες), ενώ η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να βρει λύσεις και σε άλλα ζητήματα, όπως στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, το Eurogroup της Δευτέρας έχει ιδιαίτερη σημασία

λόγω του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο συνδέεται άμεσα με τα κόκκινα δάνεια (τουλαχιστον), έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ολοκληρωθεί ολόκληρη η αξιολόγηση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Των Παύλου Ελευθερόπουλου και Γιώργου Ευγενίδη

Οι δύο στους τρεις κερδίζουν ή ο ένας στους τρεις χάνει για τους πλειστηριασμούς

Ο ένας στους τρείς χάνει ή οι δύο στους τρείς κερδίζουν. Κάπως έτσι βγαίνουν τα νούμερα στην μεγάλη κλήρωση της Δευτέρας όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς. Εκεί, καταλήγει, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το μεγάλο παζάρι της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για ένα μοντέλο προστασίας των δανειοληπτών και οφειλετών που θα καλύπτει περίπου το 68 με 70% των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Αν και στην κυβέρνηση είναι έκδηλη η επιθυμία ώστε να κρατηθούν ως το deadline της Κυριακής χαμηλά οι αισιόδοξοι τόνοι και οι διαρροές προς τους δημοσιογράφους, η πληροφόρηση που μετέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν τέτοια που ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αισθάνεται έστω και λίγο πιο χαλαρός όσον αφορά το μέλλον του στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, οι αποστάσεις που χώριζαν μέχρι χτες τις δύο πλευρές στο θέμα των κόκκινων δανείων δείχνουν να περιορίζονται σε πολύ σημαντικό βαθμό με τους δανειστές να εμφανίζονται όλο και πιο υποχωρητικοί στις απαιτήσεις τους επιμένοντας όμως στην αυστηροποίηση των κριτηρίων μέσω των οποίων και θα προκύπτουν η πραγματικά «μη έχοντες». Επί της ουσίας, όπως το έθετε άνθρωπος που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα της διαπραγμάτευσης, οι δανειστές αναζητούν μια φόρμουλα προκειμένου να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι-οι συστηματικοί κακοπληρωτές από τους πραγματικά ανήμπορους να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, δηλαδή.

Ο επόμενος πονοκέφαλος του πρωθυπουργού που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα «γιατρευτεί» ως το βράδυ της Κυριακής, είναι αυτός του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που τόσο θόρυβο δημιούργησε, μιας βρέθηκε το πολυπόθητο ισοδύναμο, με κύκλους του ΥΠΟΙΚ να φωτογραφίζουν τα «τυχερά παιχνίδια» και συγκεκριμένα τον ΟΠΑΠ χωρίς, όμως, να λογαριάζουν τους ιδιοκτήτες του Οργανισμού και την σύμβαση που έχουν στα χέρια τους. Παράλληλα, στις συζητήσεις με τους θεσμούς που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, στο επίκεντρο θα βρεθούν και το ζήτημα των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά και τα γενόσημα, τα οποία αποτελούν ακόμα αγκάθια από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων που συνδέεται με την υποδόση των 2 δις.

Η ταμπακιέρα: η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η κυβέρνηση πλέον ανεβάζει τους ρυθμούς της τις επόμενες μέρες, μιας και έως το Eurogroup της Δευτέρας θα πρέπει να έχουν κλείσει σημαντικές εκκρεμότητες. Πάντως, το να υπάρξει εκταμίευση δόσης θεωρείται πολύ δύσκολο, αν και η κυβέρνηση δεν καίγεται ακόμα. Πλην όμως, λόγω της καθίζησης των εσόδων, σύντομα τα χρήματα του προγράμματος θα χρειαστούν. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να υπάρξει εκταμίευση από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιου είδους πολυνομοσχέδιο για τα (σημαντικά) προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.

Συνεπώς, η ταμπακιέρα στο Eurogroup της Δευτέρας είναι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό πως, σε αρκετούς ευρωπαϊκούς κύκλους γίνεται σοβαρή προσπάθεια διασύνδεσης αξιολόγησης και ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που όμως απορρίπτει διαρρήδην ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εκτιμά πως η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να τρέξει ανεξάρτητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως, ακόμα και αν περάσει η γραμμή Ντράγκι, η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει σοβαρά βήματα, κυρίως στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Άλλωστε, η ρύθμιση για το εν λόγω θέμα συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος να διασαφηνίζει μεν πως μπορεί να μην χρειαστεί να ολοκληρωθεί το σύνολο της αξιολόγησης, αλλά τουλάχιστον τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα θα πρέπει να προηγηθούν.

Αυτή η συνειδητοποίηση κάνει την κυβέρνηση να βιάζεται, μιας και στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει παρθεί η απόφαση να κλείσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Ως προς τα στεγαστικά δάνεια, όπως προαναφέραμε, προωθείται ήδη νεότερη φόρμουλα, με την ελληνική πρόταση να μειώνει το εισοδηματικό όριο από 200.000 σε 180.000 ευρώ και παράλληλα να αναζητούνται και οι τελικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αποτελούν βραχνά για την αγορά, με εξαίρεση λίγα, μεγάλα κόκκινα δάνεια, τα οποία προορίζεται να μεταφερθούν σε ξένα funds.

Οι απευθείας βολές του Τσίπρα προς τον Σόιμπλε

Αίσθηση, παράλληλα, προκάλεσαν και οι απευθείας βολές του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον Μάρτιν Σούλτς προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Σήμερα, με την προσφυγική κρίση, αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν όσοι έκαναν σχέδια περί Grexit» τόνισε ο κύριος Τσίπρας και προσέθεσε πως «όσοι επιμένουν σε σχέδια Grexit δεν είναι μόνο ανόητοι αλλά και επικίνδυνοι». Η ιδιαίτερα σκληρή φρασεολογία, την οποία ο πρωθυπουργός είχε αποφύγει το τελευταίο διάστημα, δεν θα πρέπει να θεωρείται και άσχετη με τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πληροφορηθεί τις συζητήσεις που υπήρχαν στο Βερολίνο αναφορικά με την σκληρή στάση που θα κρατούσε η γερμανική κυβέρνηση ως προς την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τον Ιούλιο μία σαφή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αυτή η συμφωνία περιέχει, ήδη, πολλή ευελιξία, ήμασταν πολύ γενναιόδωροι με την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει τώρα απολύτως κανένας λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό» ήταν η πρόσφατη (30/10) αποστροφή του εκπροσώπου Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος εκφράζει μέχρι κεραίας τις απόψεις Σόιμπλε. Μάλιστα, στο Βερολίνο, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα λόγω του προσφυγικού με πρωτοστατούντες εκ νέου βουλευτές που είχαν αντιδράσει και στο ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι, υπηρχε πρόσφατα συζήτηση αναφορικά με το ό,τι η αξιολόγηση πρέπει να συνδεθεί με την ανακεφαλαιοποίηση, «αλλιώς οι Έλληνες θα επαναπαυθούν».

Πλέον όμως το Μαξίμου «φουλάρει» τις μηχανές προκειμένου να κλείσει εκκρεμότητες και να περιορίσει το ενδεχόμενο εκπλήξεων… made in Germany.

The post Δύο στους τρεις κερδίζουν (πλειστηριασμοί) και δώρο την..ταμπακιέρα (τράπεζες) appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα