Διπλή δόση για πολιτική ηρεμία στην Ελλάδα ενόψει ευρωεκλογών εξετάζουν οι δανειστές

Την εκταμίευση διπλής δόσης μετά την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές εξετάζει η τριμερής , μία απόφαση που εντάσσεται στο πλαίσιο της «ηρεμίας» που επιθυμούν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι άλλες χώρες της Ευρώπης ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Η εν λόγω μέθοδος έχει εφαρμοσθεί στο παρελθόν για άλλους πολιτικούς λόγους, ενώ στην

παρούσα περίσταση, καταλυτικό ρόλο παίζει και η ελληνική προεδρία, κατα την διάρκεια της οποίας οι δανειστές δεν θα ήθελαν να ασκήσουν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά.

Το ζήτημα πλέον είνα χρονικό, καθώς είναι άγνωστο το πότε θα επιτευχθεί τελική συμφωνία, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο πως οι αρχική συμφωνία τοποθετείται στις αρχές Φεβρουαρίου. Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι το σχέδιο για έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup της 27η Ιανουαρίου μάλλον δεν θα υλοποιηθεί και οι αποφάσεις παραπέμπονται για το επόμενο Εurogroup της 17ης Φεβρουαρίου. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και το σενάριο της έγκρισης διπλής δόσης επαληθευτεί, τότε στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις των δόσεων. Εάν, δε, το σενάριο της έγκρισης διπλής δόσης για την Ελλάδα επαληθευτεί (συνολικά 8,8 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει ναι εκταμιευθούν και τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ), τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλά:

Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της ενόψει των διπλών εκλογών (ευρωεκλογές και δημοτικές) την απόλυτη στήριξη της Ευρωζώνης που μόλις θα έχει εγκρίνει στην Ελλάδα δύο δόσεις δανείων. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δόση του πρώτου τριμήνου του 2014 θα έχει εγκριθεί, δεν θα απαιτείται η έλευση της τρόικας μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οπότε, η κυβέρνηση θα μπορέσει να διανύσει ολόκληρη την προεκλογική περίοδο χωρίς να υπάρχει η παρουσία των στελεχών της τρόικας στην Αθήνα. Βέβαια, η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα υπόκειται στην υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων, που ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί.Οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο την οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση «Ελλάδα». Οπως εξηγούν κοινοτικοί παράγοντες, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τα αντιευρωπαϊκά ρεύματα στο εσωτερικό τους και θα τις αποδυναμώσει ενόψει ευρωεκλογών.

Για να συμβούν όλα αυτά, όμως, πρώτη προϋπόθεση είναι να κλείσει ο έλεγχος της τρόικας. Η νέα διαφαινόμενη καθυστέρηση αποδίδεται στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 (ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ) και δεν έχει καταλήξει στο πώς θα μειωθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9% από το 2014 έως το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα