Δημήτρης Μάρδας: Ο υπουργός που φλερτάρει με τη «Γοητεία μιας Συντριβής»

Το βιβλίο που έκανε γνωστό τον Δημήτρη Μάρδα ως συγγραφέα λεγόταν «Η γοητεία μιας συντριβής» και γράφτηκε πριν από λίγα χρόνια. Ομολογουμένως, ήταν ένα επιτυχημένο βιβλίο. Πλην όμως, λίγα χρόνια μετά και όντας πλέον υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μάρδας, μετά τις δηλώσεις τους γιαα τους πρόσφυγες-επενδυτές, φλερτάρει πολύ επικίνδυνα με τη συντριβή. Αν θα τη βρει γοητευτική, είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να προδικάσει.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ

και λίγο μετά και στον ΒΗΜΑ FM ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις (ένα πόστο που ποτέ κανείς δεν κατάλαβε, τι ακριβώς αρμοδιότητες φέρει μαζί του), ο κ. Μάρδας εκτίμησε πως το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να παράσχει ευνοϊκό καθεστώς ως προς την παραμονή στη χώρα σε πρόσφυγες ή μετανάστες που θα μπορούσαν να επενδύσουν ένα σεβαστό ποσό, στην περιοχή των 250.000 ευρώ και άνω.

Ο κ. Μάρδας στην πραγματικότητα δεν είπε κάτι καινοφανές. Στην Ελλάδα εδώ και ορισμένα χρόνια υπάρχει το καθεστώς της «Χρυσής Βίζας». Πολύ απλά, με βάση αυτό το concept, όποιος δεν είναι πολίτης της Ε.Ε. και επιθυμεί να επενδύσει μίνιμουμ 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία ή υποδομές στην Ελλάδα, τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης με πενταετή άδεια παραμονής στη χώρα μας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως αυτή η πρόβλεψη του ειδικού καθεστώτος θα μπορούσε να επεκταθεί και στους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν Ελλάδι και θα μπορούσαν, έστω και σε μικροκλίμακα, να εξελιχθούν σε μικρούς…Γουόρεν Μπάφετ. Η αλήθεια είναι πως το καθεστώς της «Χρυσής Βίζας» δεν δούλεψε στην ουσία, μιας και λίγο έως πολύ 1000 άτομα έχουν εδώ και δύο χρόνια κάνει χρήση αυτής της ευνοϊκής διάταξης, ενώ δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί πως οι θαλασσοδαρμένοι πρόσφυγες που βρέχονται από την καταρρακτώδη βροχή στο έλος της Ειδομένης θα μπορούσαν να επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε οποιαδήποτε ελληνική υποδομή.

Όπως ήταν φυσικό, η αποστροφή του κ. Μάρδα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Πέραν των αναμενόμενων, ενδιαφέρον είχε και η εξ αριστερών κριτική. «Δεν μπορεί να διαχωρίζονται οι έχοντες πρόσφυγες από τους μη έχοντες και μάλιστα να είναι το κράτος αυτό που κάνει τη διάκριση», έλεγε μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο KoolNews.gr, βάλλοντας εναντίον του κ. Μάρδα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που μια δημόσια δήλωση του κ. Μάρδα προκαλεί ορυμαγδό αντιδράσεων. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το project του ελληνικού Νταβός, το οποίο ακόμα τρέχει ο υπουργός, ή το ότι, την άνοιξη και ενώ το κράτος έψαχνε απεγνωσμένα χρήματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του, ο κ. Μάρδας μεταξύ Mega και Star βρήκε περίπου 100 εκατομμύρια από αυτά που του έλειπαν για να πληρώσει συντάξεις.

Η δήλωση Μάρδα είναι ενδεικτική της ελαφρότητας που διακατέχει υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αρθρώνουν δημόσιο λόγο. Μάλιστα, δεν μοιάζουν να περιορίζονται ούτε από τόσο λεπτά ζητήματα, όπως το προσφυγικό. Πώς αλλιώς να αποτιμήσει κανείς την αποστροφή του κ. Μάρδα; Στην καλύτερη περίπτωση είναι αφελής και πρόδηλα ανεδαφική, στη χειρότερη περίπτωση συνιστά εμπαιγμό των ανθρώπων που βρέχονται και παγώνουν σε απάνθρωπες συνθήκες, είτε στην Ειδομένη είτε στο λιμάνι του Πειραιά, την ώρα που το κράτος αδυνατεί να τους μεταφέρει σε δομές φιλοξενίας. Το χειρότερο είναι πως δεν είναι μόνος του. Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού εντάσσεται στη χορεία εκείνων των τόσο προκλητικών δηλώσεων που έχουν γίνει σωρηδόν από κυβερνητικά στελέχη και ιδίως στο πεδίο του μεταναστευτικού, με την αλήστου μνήμης κ. Χριστοδουλοπούλου να μιλά για πρόσφυγες που «λιάζονται» ή «εξαφανίζονται», δηλώνοντας αρμόδια μόνο για την είσοδο και όχι την έξοδό τους. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από τέτοιου είδους αποστροφές ή αν απλά λέγονται γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί πως η θέση που έχουν αναλάβει έχει και συγκεκριμένες προδιαγραφές, ιδίως ως προς το τι μπορεί να λέγεται δημοσίως. Και φυσικά, το timing έχει ξεχωριστή σημασία.

Κι όμως, ο Δημήτρης Μάρδας δεν φαινόταν να ανήκει στην ίδια κατηγορία με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τρέφονται από την πρόκληση. Στέλεχος της Κομισιόν, άλλοτε γενικός γραμματέας Εμπορίου, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού οργανισμού εξωτερικού εμπορίου και καθηγητής επί μακρόν, ο κ. Μάρδας εμφανιζόταν ως η…σοσιαλδημοκρατική νότα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ήταν κοντά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, ενώ για ένα φεγγάρι, στις αρχές του, είχε φλερτάρει με το Ποτάμι. Εν τέλει, κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου βουλευτής είναι σήμερα στη Β’ Θεσσαλονίκης και, όταν ξαναέχουμε εκλογές, θα ξαναδώσει τη μάχη του σταυρού.

Όπως και να έχει, ο άλλοτε τεχνοκράτης, ο οποίος πλέον έχει μπει για τα καλά στον στίβο της πολιτικής, έκανε ίσως το μεγαλύτερο φάουλ της πολιτικής του πορείας. Οι άλλες του δηλώσεις μπορεί από διάφορους να αντιμετωπίστηκαν με χιούμορ ή έστω συγκατάβαση, αλλά οι «πρόσφυγες-επενδυτές», την ώρα που η χώρα μετατρέπεται, βοηθούμενη και από την κυβερνητική απραξία, σε ένα απέραντο hotspot, ήταν η κορύφωση. Υπό κανονικές συνθήκες, σε μια άλλη κυβέρνηση, το θέμα θα ήταν μεγάλης σημασίας και θα είχε επιληφθεί με κάποιον τρόπο και ο πρωθυπουργός. Στην Ελλάδα, όμως, ήταν Κυριακή τριημέρου, άρα γιατί να ασχοληθεί κανείς;

Ο κ. Μάρδας φλερτάρει επικίνδυνα με τη συντριβή. Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς είναι, αν θα τη βρει γοητευτική. Πάντως, τα περιθώρια επιλογής του είναι περιορισμένα. Θα πρέπει να επιτύχει ή να αποτύχει ως Δημήτρης Μάρδας. Ο Δημήτρης Λάρδας, ο ήρωας του βιβλίου και alter ego του, τσακίστηκε από το υδροκέφαλο κράτος και παρασύρθηκε επίσης από τον έρωτά του για τη Μαρία, μια «οπτασία» που γνώρισε σε μια πτήση για τις Βρυξέλλες.

The post Δημήτρης Μάρδας: Ο υπουργός που φλερτάρει με τη «Γοητεία μιας Συντριβής» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα