Διάβημα της Αθήνας για την διάσκεψη στην Αυστρία που «κλείνει» τα σύνορα

Με την κατάσταση στο προσφυγικό να γίνεται όλο και πιο δραματική και την επικείμενη διάσκεψη στην Αυστρία μεταξύ των βαλκανικών χωρών να προμηνύει ακόμα χειρότερες εξελίξεις για το μέλλον, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αντιδράσει ζητώντας την στήριξη της ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Ρούτε που ασκεί την προεδρία της ΕΕ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση

ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Αναφερόμενος στην συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε διάβημα προς την Αυστρία για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτηρίζει την συνάντηση των Αυστρία «εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες». Επισημαίνει δε πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σ' αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».

Παρά τις αντιδράσεις της Αθήνας πάντως η Σλοβακία όπως και η Ουγγαρία παίρνουν πιο αυστηρά μέτρα στα σύνορά τους μετά το σήμα που έδωσε η Αυστρία για την οποία η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι κινείται κατόπιν παρασκηνιακής συνεννόησης με την Γερμανία η οποία δεν δέχεται άλλους πρόσφυγες. Ενδεικτική των προθέσεων των Ευρωπαίων είναι ότι το Βέλφιο ανακοίνωσε την προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στη μεθόριο με τη Γαλλία προκειμένου να ανακόψει τις αφίξεις μεταναστών από το στρατόπεδο του Καλαί. Κίνηση που όπως σχολιάζει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, αποτελεί νέο πλήγμα για την περιοχή Σένγκεν.

The post Διάβημα της Αθήνας για την διάσκεψη στην Αυστρία που «κλείνει» τα σύνορα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα