Διάβασμα ενόψει – Συγκεντρώσουν ακόμα και όταν σου φαίνεται αδύνατο

Διανύεις τα χρόνια της φοιτητικής σου ζωής; Τότε σίγουρα θα ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις τον χειρότερο εχθρό κάθε φοιτητή: το διάβασμα. Κουράστηκες τόσο για να μπεις στη σχολή σου και όλοι σου έλεγαν ότι το διάβασμα τελειώνει με τις πανελλήνιες. Αλλά σου έλεγαν ψέματα. Ήταν ένας τρόπος να σου τονώσουν το ηθικό και να σου δώσουν κίνητρο.

Η απογοήτευσή σου όταν συνειδητοποίησες την πραγματικότητα σίγουρα ήταν μεγάλη.

Και διάβασμα πολύ χρειάζεται, και εργασίες και τα πάντα. Εκτός αν μπήκες για την πλάκα σου, οπότε δεν σε νοιάζει και ιδιαίτερα. Πώς να συγκεντρωθείς όμως; Έχεις τόσα πράγματα να σε αποσπούν που η συγκέντρωση μοιάζει αδύνατη. Εδώ σου έχουμε μερικά τρικ που μπορείς να επιστρατεύσεις όταν το διάβασμα είναι απαραίτητο.

Πρώτο και σημαντικότερο βήμα: κλείσε τον υπολογιστή σου. Αν πρέπει να τον χρησιμοποιείς για κάποια εργασία, απενεργοποίησε το Internet ώστε να αποκλείσεις τον πειρασμό του Facebook ή όποιων άλλων social media χρησιμοποιείς. Επίσης, βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο και άσ’ το μακριά σου. Όποιος και να σε πάρει ή σου στείλει μήνυμα μπορεί να περιμένει. Θα δεις τις ειδοποιήσεις στο διάλειμμά σου. Με την ίδια λογική, πρέπει να κλείσεις και την τηλεόραση ή, αν δεν είσαι μόνος στο σπίτι, να μην βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο όπου οι άλλοι βλέπουν τηλεόραση. Θες δεν θες όλα αυτά διασπούν τη συγκέντρωσή σου, ενώ εσύ προσπαθείς με νύχια και με δόντια να την κρατήσεις.

Έχε ό, τι πιστεύεις ότι θα χρειαστείς δίπλα σου εξαρχής, ώστε να μην χρειαστεί να διακόψεις το διάβασμά σου για να τα πάρεις. Πριν ξεκινήσεις σκέψου τι σου είναι απαραίτητο για το διάβασμα, βιβλία, σημειώσεις, στυλό, τετράδια, highlighters. Καλό θα ήταν να προγραμματίσεις και το διάβασμά σου, δηλαδή να ξέρεις πόση ύλη πρέπει να καλύψεις κάθε μέρα. Το να έχεις ένα στόχο και να μην έχεις στο μυαλό σου ότι θα διαβάζεις μέχρι τελικής πτώσης είναι ενθαρρυντικότατο. Επίσης, έχε δίπλα σου νερό και καφέ ή τσάι, αν θες. Μην κάτσεις για διάβασμα πεινασμένος. Κάτι θα σου φταίει συνέχεια και δεν θα ξέρεις τι. Μπορείς να έχεις και κάποιο σνακ ήδη έτοιμο για να μην χάνεις χρόνο.

Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που η ησυχία τους εκνευρίζει, μπορείς να διαβάζεις με χαμηλή μουσική. Μην κάνεις, όμως, το λάθος να βάλεις τραγούδια που ξέρεις απ’ έξω και σου αρέσουν πολύ, γιατί η προσοχή σου θα είναι στη μουσική και όχι σε αυτά που πρέπει να διαβάσεις. Προτίμησε instrumental κομμάτια ή κάποια play list με κομμάτια που δεν ξέρεις τόσο καλά. Βασικό και αυτό: χρησιμοποίησε play lists, για να μην χρειάζεται να ψάχνεις για άλλο κομμάτι κάθε 3 λεπτά.

Αν σου είναι αδύνατο να συγκεντρωθείς στο σπίτι, είτε επειδή οι δικοί σου δεν σε αφήνουν σε ησυχία είτε επειδή δεν μπορείς να πεις όχι στο κάλεσμα του κρεβατιού, του καναπέ και της τηλεόρασης, υπάρχουν λύσεις. Αρχικά, μπορείς να βρεις κάποια καφετέρια που προσφέρεται για διάβασμα. Πλέον είναι αρκετές. Αρκεί να μην έχει δυνατή μουσική, να έχει άνετες θέσεις και να μην μαζεύει φασαριόζικο κόσμο. Πάρε τον καφέ σου και διάλεξε προσεκτικά την γωνιά σου για τις υπόλοιπες ώρες. Αν το περιβάλλον σε εμπνέει δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό πρέπει να διαλέξεις προσεκτικά το πού θα πας. Και να απενεργοποιήσεις το Internet όπως είπαμε στην αρχή.

Εναλλακτική λύση είναι οι βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια. Γλιτώνεις τα έξοδα για τον καφέ και έχει περισσότερη ησυχία, που σου επιβάλλει να συγκεντρωθείς στο διάβασμα, αφού όσοι είναι εκεί έχουν πάει για αυτόν τον σκοπό. Αν πάλι το να διαβάζεις μόνος σου δεν σε βοηθάει καθόλου, γι’ αυτό είναι οι φίλοι. Μπορείς να κανονίσεις ομαδικό διάβασμα, σε κάποιο σπίτι, καφετέρια ή αναγνωστήριο. Βλέποντας τους φίλους σου να διαβάζουν θα έχεις ένα παραπάνω κίνητρο να διαβάσεις κι εσύ. Κι αν έχεις κάποια απορία, θα έχεις την ευκαιρία να την συζητάς μαζί τους και να την λύνεις κι έτσι το διάβασμα θα προχωράει πιο γρήγορα. Μπορείς επίσης να ορίσεις από την αρχή κάθε πότε θα κάνετε διάλειμμα και επινοήσεις κάποιο είδος επιβράβευσης, όπως κάποιο παιχνίδι ή φαγητό κλπ. για να έχεις κάτι καλό να περιμένεις.


Έχε επίσης κατά νου ότι δεν μπορείς να κάνεις εποικοδομητικό διάβασμα όλες τις ώρες. Πρέπει να εντοπίσεις ποια χρονική περίοδο της ημέρας σου είναι ευκολότερο να συγκεντρωθείς. Για άλλους είναι τω πρωί, για άλλους αργά το βράδυ. Και μην το παρακάνεις. Οι υπερβολικές ώρες διαβάσματος έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

The post Διάβασμα ενόψει – Συγκεντρώσουν ακόμα και όταν σου φαίνεται αδύνατο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα