Διαγραφές δημοσιογράφων για το «ναι» στο δημοψήφισμα αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ

18:48 6/4/2016 - Πηγή: KoolNews

Σάλο στο δημοσιογραφικό και μη κόσμο προκαλεί η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να επιβάλλει ποινές που φτάνουν έως και τη διαγραφή για μέλη της, επειδή υποστήριξαν το «ναι» στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού.

Η βαρύτερη ποινή επιβλήθηκε στον Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Σκάι, Σταμάτη Μαλέλη: διαγραφή 18 μηνών.

Ποινή διαγραφής ενός έτους επιβλήθηκε

στον Άρη Πορτοσάλτε και έξι μηνών στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη της εκπομπής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον Σκάι.

Ποινές επίπληξης (με ανάρτηση στους χώρους εργασίας) επιβλήθηκαν στην Όλγα Τρέμη - η οποία είχε υποβάλλει πριν από μερικές μέρες την παραίτησή της από μέλος της ΕΣΗΕΑ - στη Μαρία Σαράφογλου, στον Μανώλη Καψή από το Mega και στη Μαρία Χούκλη από τον Antenna.

Αθώοι κρίθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (Mega) και Δημήτρης Οικονόμου (Σκάι), ο μεν πρώτος για τον «καβγά» του με κυβερνητικά στελέχη - μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Κουρουμπλής - το βράδυ του δημοψηφίσματος, αποδίδοντάς τον στην ένταση της στιγμής. Ο δε δεύτερος για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας, καθώς ζήτησε συγγνώμη γι' αυτά αργότερα.

Ο Σταμάτης Μαλέλης αντέδρασε μάλιστα και σε δήλωσή του αναφέρει:

«Από ό,τι μαθαίνω το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία και για καθαρά πολιτικούς λόγους, να με διαγράψει προσωρινά απο το σωματείο μας. Ο λόγος ότι ο ΣΚΑΙ στον οποίο είμαι διευθυντής ειδήσεων πήρε θέση υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

Θεωρώ την απόφαση της πλειοψηφίας:

Αντιδημοκρατική που μοναδικό στόχο έχει το χτύπημα της ελευθεροτυπίας

Επικίνδυνη γιατί ανοίγει τον δρόμο σε καθεστωτικές λογικές ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη.

Μεροληπτική γιατί δεν εκλήθη κανείς που υπερασπιζόταν το ΟΧΙ, ακόμη και απο αυτούς που κατηγορούσαν συναδέλφους τους σαν γερμανοτσολιάδες.

Αυταρχική αφού κάνοντας επίδειξη δύναμης στέλνει μηνύματα στους δημοσιογράφους

Διχαστική αφού δημιουργεί ρήγμα στην ενότητα των δημοσιογράφων σε μία περίοδο που κινδυνεύουν άμεσα τα δικαιώματα τους.

Εμπαθής και κατευθυνόμενη αφού είναι γνωστές οι απόψεις μου που ενοχλούν την στρατευμένη πλειοψηφία του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού.

Είναι σαφές ότι χωρίς ταλαντεύσεις θα συνεχίσω τον αγώνα μου για πλουραλιστική ενημέρωση και θα πολεμήσω τους επίδοξους μιμητές του Ερντογάν . Eπισης θα συνεχίσω την αποκάλυψη όλων αυτών των κύκλων που πούλησαν ψεύτικες ελπίδες και δημιούργησαν ψευδαισθήσεις στον ελληνικό λαό για μια καλύτερη ζωή .

Όσοι νομίζουν ότι θα με φιμώσουν με μεθόδους άλλων εποχών πλανώνται πλάνην οικτράν».

Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ

«Η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει ή να επιπλήξει δημοσιογράφους για μεροληπτική συμπεριφορά τις παραμονές του Δημοψηφίσματος αποτελεί σαφές πλήγμα για την ελευθεροτυπία. Είναι μια απόφαση διχαστική και αυταρχική καθώς ανοίγει το δρόμο σε επικίνδυνες και σκοτεινές ατραπούς ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη. Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού δημοσιογράφων καθώς η ελευθερία έκφρασης και λόγου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα».

Δήλωση Βενιζέλου

Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις.

Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας.

Τώρα έρχεται δυστυχώς πίσω από την ακύρωση των ανεξάρτητων αρχών, τις προσβολές κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και όλα όσα συνθέτουν την έλλειψη σεβασμού στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

The post Διαγραφές δημοσιογράφων για το «ναι» στο δημοψήφισμα αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα