Δεν τη χάλασε – Η Volkswagen θα πληρώσει τον κούκο αηδόνι για μόλις 4,3 δισ. ευρώ

Ποινικές διώξεις, τεράστια πρόστιμα, απώλεια αξιοπιστίας, καίριο πλήγμα σε επίπεδο πρεστίζ και μια κρίση εταιρικής διακυβέρνησης. Άξιζε να ρισκάρει όλες αυτές τις επιπτώσεις η Volkswagen προσβλέποντας στα κέρδη από την - όχι και τόσο καλοστημένη - απάτη που είχε σκαρφιστεί; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο, αδιαμφισβήτητο «όχι».

Κάνοντας τσιγκουνιές στην τεχνολογία εκπομπής καυσαερίων μεταξύ του 2009 και του 2014 η κολοσσιαία γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εξοικονόμησε το πενιχρό ποσό των 4,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Breakingviews, ποσό που δεν φτάνει ούτε για να πληρωθούν τα… ορεκτικά της λυπητερής.

Περίπου 10,8 εκατομμύρια οχήματα με κινητήρες ντίζελ εμπλέκονται στο σκάνδαλο εξαπάτησης των Αρχών σχετικά με τις εκπομπές καυσαερίων, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις 18 Σεπτεμβρίου. Εξ’ αυτών 2,1 εκατομμύρια οχήματα ήταν Audi, τα οποία απέφεραν, κατά μέσο όρο, 3.200 ευρώ λειτουργικό κέρδος ανά όχημα στην υπό εξέταση εξαετία. Τα υπόλοιπα οχήματα προήλθαν από μάρκες που κατασκευάζουν φθηνότερα αυτοκίνητα και των οποίων το λειτουργικό κέρδος ήταν, κατά μέσο όρο, 576 ευρώ ανά όχημα, λειτουργικό κέρδος που ποικίλλει από περίπου 1.000 ευρώ για κάθε όχημα της VW μέχρι ζημιά για τα οχήματα της Seat. Αθροίστε τα ποσά και το συνολικό λειτουργικό κέρδος ανέρχεται σε 12,1 δισ. ευρώ, ή στο 30% του συνολικού λειτουργικού κέρδους της VW (εξαιρουμένων των ελαφρών φορτηγών) στη διάρκεια των έξι ετών.

Ο εξοπλισμός αυτών των αυτοκινήτων ώστε να περνούν τα αμερικανικά τεστ εκπομπής καυσαερίων θα είχε κάποιο κόστος. Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες βασίζονται σε μία από τις δύο διαθέσιμες βασικές τεχνολογικές λύσεις ώστε να μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίων του αζώτου, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για Καθαρές Μεταφορές (ICCT). Η συμμόρφωση με τα αυστηρά αμερικανικά πρότυπα περί εκπομπών πιθανότατα σημαίνει ότι η VW θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει και τις δύο διαθέσιμες τεχνολογίες, όπως κάνει η BMW στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση που χρησιμοποιούσε αυτή την πιο προηγμένη τεχνολογία το κόστος κατασκευής κάθε αυτοκινήτου θα αυξανόταν κατά περίπου 400 ευρώ ανά όχημα, σύμφωνα με στοιχεία του ICCT.

Αν υπολογιστεί το κόστος αυτό για τα 10,8 εκατ. οχήματα που η VW λέει ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των εκπομπών καυσαερίων εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν εξοικονόμησε περισσότερα από 4,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια έξι ετών, παραμελώντας να κάνει τα οχήματα ντίζελ της πιο καθαρά. Αν έπρεπε να εφοδιαστούν με την επιπλέον τεχνολογία μόνο τα 482 χιλιάδες οχήματα που πουλήθηκαν στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι είναι υψηλότερες οι επιτρεπόμενες εκπομπές διοξειδίου του αζώτου στην Ευρώπη, τα τεστ λιγότερο αυστηρά και τα πρόστιμα χαμηλότερα, το ποσό που εξοικονομήθηκε είναι μικρότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Από τότε που αποκαλύφθηκαν τα αδικήματα της VW έχει κατακρημνιστεί η μετοχή της εταιρείας, αφαιρώντας σχεδόν 29 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Για να το θέσουμε απλά, οι μέτοχοι έχασαν περισσότερα από 140 ευρώ σε κεφαλαιοποίηση για κάθε ένα ευρώ που εξοικονόμησε η VW κάνοντας παρατυπίες με τις μηχανές ντίζελ στις ΗΠΑ. Θα περίμενε κάποιος έναν καλύτερο προγραμματισμό κερδών – απωλειών από μία εκ των διασημότερων εταιριών στον κόσμο.

The post Δεν τη χάλασε – Η Volkswagen θα πληρώσει τον κούκο αηδόνι για μόλις 4,3 δισ. ευρώ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα