Δεν τα πάει κι άσχημα ο Σαμαράς…

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Σαμαράς μέχρι στιγμής φαίνεται να βγαίνει μια καλή μεταγραφή, αν μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους. Χωρίς μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν και με παλιές αποφάσεις που τον έστειλαν εκτός πολιτικής κατ’ ουσίαν για χρόνια, δείχνει να έχει πάρει το μήνυμα.

Από τον Πέτρο Κωστόπουλο

Συμφωνείς, διαφωνείς μαζί του, βλέπεις ότι μάλλον τη βγάζει τη δουλειά. Όταν ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε

στη συγκρότηση της κυβέρνησης, όλοι σχεδόν είχαμε πει, βλέποντας τα πρόσωπα, ότι πάμε για μία από τα ίδια. Παλιές οικογένειες, παλιοί πολιτικοί, κομματικά στελέχη, ανιψιοί, ξάδερφοι, όλοι εκεί… Όμως, στην πορεία η δράση της κυβέρνησης ήρθε να διαψεύσει πολλούς από τους δικαιολογημένους φόβους.

Αυτή τη φορά, με αιχμή του κόμματος έναν μη κομματικό, τον Γιάννη Στουρνάρα, προχώρησε σε μια πολύ δομημένη σε πρώτη φάση παρουσίαση στην Ευρώπη των θέσεών μας. Στην ουσία σταμάτησε τις δραματικές πιρουέτες, τη χρήση της δικής μας εσωτερικής γλώσσας και μπήκε στη συζήτηση με τους Ευρωπαίους με κανονικούς οικονομικούς όρους. Δηλαδή: προσπαθώ, αποδίδω και ζητώ. Το προσπαθώ, βέβαια, και το αποδίδω κρύβουνε πολύ πόνο μιας και πρέπει και πάλι να κοπούν λαϊκά ή μεσαία εισοδήματα. Κι όχι μόνο αυτό αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται και καμία διέξοδος στο μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι αυτό της οικονομικής στασιμότητας, της υπανάπτυξης.

Παρόλα αυτά, η επίσκεψη στη Μέρκελ –κυρίως- αλλά και στον Ολάντ είχαν διαφορετικό χαρακτήρα από ό,τι οι αντίστοιχες άλλων ηγετών στο πρόσφατο παρελθόν. Φάνηκε να ανοίγουν λίγο τα αυτιά και έσπασε κι ένα χαμόγελο, κάτι στο οποίο η φράου Μέρκελ δεν μας είχε μάθει. Πάλι, βέβαια, μας παρέπεμψαν στη Τρόικα αλλά αν μη τι άλλο δικές μας θέσεις επαναλήφθηκαν από τα στόματα των δύο Ευρωπαίων ηγετών.

Ίσως έτσι μπορείς να ελπίζεις και στα 31 δις που έχουμε ανάγκη για να επιζήσουμε και να γίνει επανακεφαλοποίηση των Τραπεζών αλλά και στο να μπει σε ένα ρυάκι η υπόθεση επιμήκυνσης των δανείων και των μέτρων. Εύστοχη βρήκα και την κουβέντα που έκανε ο Σαμαράς με τους απίστευτους τύπους της Bild. Ο Σαμαράς επέδειξε για πρώτη φορά δύο στοιχεία στα οποία δεν μας είχε συνηθίσει: πρώτον χιούμορ, το οποίο μπορεί να αποφορτίσει κάποιες στιγμές σκληρές καταστάσεις και δεύτερον αυτοκριτική. Το είπε καθαρά στη Μέρκελ ότι η αρχική του θέση απέναντι στο μνημόνιο ήταν λάθος όπως την εξέφραζε. Το θέμα είναι, βέβαια, να καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι ότι όλο το μνημόνιο είναι λάθος όπως είναι σήμερα και μόνο στην καταστροφή οδηγεί.

Δεν θεωρώ σημαντικό ότι ο Σαμαράς δεν πήγε καν διακοπές όπως έκανε ο Γιώργος πέρυσι και πρόπερσι αλλά το θεωρώ συμβολικό. Εδώ ο κόσμος καίγεται και συ κάνεις κανό;

Σοβαρές ήταν και οι αντιδράσεις και σε μερικά άλλα θέματα, εκτός οικονομίας. Ο Δένδιας έδειξε σταθερότητα και συνέπεια στο θέμα των λαθρομεταναστών, το κράτος δεν κόλλησε στην υπόθεση της Ύδρας με αποτέλεσμα να εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ελέω Δρίτσα που επέδειξε έναν απίστευτο παλαιοκομματισμό αλλά και στις υπο

Keywords
Τυχαία Θέματα