Δεν άναψε ποτέ η φλόγα στο οικόπεδο 12 – Πιθανόν σήμερα τα εγκαίνια της κυπριακής γεώτρησης

09:45 6/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Δεν έγιναν τελικά την Πέμπτη τα εγκαίνια της κυπριακής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 καθώς ένα τεχνικό πρόβλημα έβαλε φρένο στη διαδικασία η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, η διαδικασία της παραγωγικής δοκιμής στη γεώτρηση ξεκίνησε κανονικά, όμως «οι εργασίες που περιλαμβάνουν τη ροή και καύση παραγόμενου φυσικού αερίου δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθούν λόγω μηχανικών επιπλοκών και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το

πρόγραμμα».

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα σφράγισθεί και θα αναχωρήσει από την περιοχή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, η παραγωγική δοκιμή θα συμβάλει στην εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα, τη διαπερατότητα, τη σύσταση του φυσικού αερίου, καθώς και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του ταμιευτήρα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, που ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου, αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013.

Όπως αναφέρει η Noble Energy, το χρώμα της φλόγας που θα δούμε αρχικά θα έιναι πορτοκαλοκίτρινο εξαιτίας της μεγάλης πίεσης του φυσικού αερίου που έρχεται στην επιφάνεια- στη συνέχει το αέριο θα εξεταστεί για πέντε ημέρες προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για την πυκνότητα και τνη ποιότητα του κοιτάσματος.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Χαράλαμπος Έλληνας, θα τρυπηθούν κάποια σημεία του κοιτάσματος, επιτρέποντας στο φυσικό αέριο να βγει στην επιφάνεια και από το χρώμα της φλόγας θα διαφανεί η ποσότητα του μεθανίου. Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία έχει η πίεση και η ροή καθώς χάρη σε αυτά το αέριο θα φτάσει από την πλατφόρμα εξόρυξης στους αγωγούς στην περιοχή Βασιλικού.

Επίσημες ανακοινώσεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου θα γίνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου και ανάλογα με τις ποσότητες που θα εντοπιστούν θα γίνει και ο προγραμματισμός ενώ προς το τέλος του 2019 αναμένεται χρήση και η εξαγωγή του φυσικού αερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα