Χτύπησε κι ένα 4χρονο παιδί η εποχιακή «φονική» γρίπη

Το πρώτο κρούσμα γρίπης σε ανήλικο σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα, αφού προσβλήθηκε από τον ιό κι ένα τετράχρονο παιδί. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 47 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εξάλλου ανοδική τάση της γρίπης διαπίστωσε στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι εφέτος η γρίπη χτυπάει με σφοδρότητα κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλα τα περιστατικά της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής

Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σημειώνεται ότι εφέτος το κυρίαρχο στέλεχος είναι το λεγόμενο πανδημικό, Α(Η1Ν1) το οποίο «χτυπάει» κυρίως άτομα της παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή από 30 έως 55 χρόνων.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση 27 κρουσμάτων γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι άνδρες πλήττονται σημαντικά εφέτος από τη γρίπη. Εκ των 27 περιστατικών, τα 21 αφορούσαν σε άνδρες και τα έξι σε γυναίκες. Το εύρος ηλικιών είναι από 4 έτη έως 77 έτη, με μέση ηλικία 53,7 έτη.

Τα 26 (96,3%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, ενώ σε 1 (3,7%) κρούσμα δεν έχει τυποποιηθεί ο ιός της γρίπης. Τα 22 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκαν υπότυπο Α(Η1Ν1).

Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η διαπίστωση ότι έξι στους δέκα ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη – αλλά και όπως αποδείχτηκε δεν είχαν λάβει υπόψη τους τη σύσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

The post Χτύπησε κι ένα 4χρονο παιδί η εποχιακή «φονική» γρίπη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα