Καμία συμφωνία Στουρνάρα με Τρόικα – Σταϊκούρας, Μανιτάκης συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις

Με την εκτίμηση κορυφαίου παράγοντα του Υπουργείου Οικονομιοκών ότι κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται κοντά σε όλα τα σημεία της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεργασία του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Στουρνάρας αναχώρησε για το Δουβλίνο και τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup.

Μετά

την αναχώρηση του κ. Στουρνάρα, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων πως «είμαστε σε καλό δρόμο».

Ερωτηθείς ο ίδιος για τον φόρο στα ακίνητα, και ειδικότερα αν η μείωση θα είναι 10% ή 15%, απάντησε όλα αυτά θα κλείσουν μαζί.

Επίσης, το ίδιο στέλεχος επανέλαβε ότι έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό, θέμα που συζητήθηκε χθες το βράδυ στην δεύτερη εντός της ημέρας συνάντηση Στoυρνάρα – τρόικας που έληξε τα ξημερώματα.

Σε ερώτηση προς άλλο κυβερνητικό στέλεχος ποια θέματα εκκρεμούν, απάντησε πως το θέμα του Δημοσίου δεν έχει κλείσει, αλλά -πρόσθεσε- «υπάρχουν και κάποια ζητήματα που έχουμε θέσει εμείς».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στην εστίαση, το ίδιο στέλεχος απάντησε πως το θέμα έχει τεθεί στην τρόικα.

Σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το ίδιο στέλεχος εξήγησε πως αυτό επετεύχθη επειδή το 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1% αντί του στόχου για 1,5%.

Παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, και με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, συνεχίστηκαν από τις 20:00 οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας.

Παρά την απουσία του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετέβη στο Δουβλίνο για την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, με επικεφαλής τον κ. Σταϊκούρα.

Ο κ. Στουρνάρας θα επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή και από Δευτέρα θα επιχειρήσει να φέρει σε πέρας ό,τι θα έχει απομείνει ανοιχτό.

«Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» σχολίασε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας νωρίτερα την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την ομάδα Τόμσεν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικά για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, φαίνεται πως «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα», όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που μετέχει στις συσκέψεις. Το οικονομικό επιτελείο πάντως επιχείρησε να «ξορκίσει» και τα μηνύματα περί νέας εμπλοκής, με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου να δηλώνει: «Είμαστε εδώ για να λύνουμε τις εμπλοκές και τα προβλήματα».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως συνεχίζουν να μην πείθονται από το σχέδιο που τους έχει παρουσιαστεί για τις υποχρεωτικές υποχωρήσεις.

Οι προτάσεις περί αποχώρησης 2.000 επίορκων άμεσα και ακόμα 5.000 έπειτα από αξιολόγηση έως το τέλος του 2013, τους φαντάζουν ανέφικτες, εξαιτίας των ιδιαίτερα περίπλοκων διαδικασιών που ισχύουν σήμερα.

Η Τρόικα έχει καταθέσει εγγράφως τις απαιτήσεις της όσον αφορά στις απολύσεις που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο, ώστε να δώσει με τη σειρά της το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Από πηγές τoυ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι απόψε μπορεί να τελειώσουν θετικά οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα