Χιλιάδες γυναίκες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό πλέκουν αλληλεγγύη για τα προσφυγόπουλα [εικόνες]

Σκουφάκια και κασκόλ, αλλά και κάλτσες, κουβερτάκια για μωρά αγκαλιάς και γάντια πλέκονται καθημερινά για να ζεστάνουν τα κορμάκια των ταλαιπωρημένων προσφυγόπουλων που βγήκαν βρεγμένα από τα παγωμένα νερά του Αιγαίου και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ψυχρή Βόρεια Ευρώπη. Τα πλεκτά που πλέκονται με αγάπη θα τα κρατούν ζεστά στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους...

Γράφει η Ελένη Λαζάρου

Η ιδέα ήταν της δημοσιογράφου Ρένας Ακριτίδου όταν βρέθηκε με μία ομάδα από φίλες της στην Ειδομένη και είδαν εκατοντάδες παιδιά να περιμένουν στην ουρά για να φύγουν προς την γειτονική

χώρα και άλλα στις σκηνές που έχουν στήσει οι εθελοντές και οι ΜΚΟ.

Όλες μαζί έφτιαξαν μια ομάδα στο facebook την ομάδα #Πλέκουμε Αλληλεγγύη και η ανταπόκριση που βρήκαν ξεπέρασε κάθε προσδοκία, τόσο που για καλύτερο συντονισμό δημιουργήθηκε και μια ομάδα στην Αθήνα, η ομάδα @Πλέκουμε αλληλεγγύη στην Αθήνα και άλλη μια στη Μυτιλήνη . Σήμερα η ομάδα μετρά 2051 μέλη. Γυναίκες πλέκουν αλληλεγγύη στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, την Κρήτη, την Πελοπόννησο,την Φλώρινα, την Καστοριά αλλά και το εξωτερικό. Τα μέλη της ομάδας τα συγκεντρώνουν και πηγαίνουν στα σημεία που είναι συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες και τα φοράνε οι ίδιες στα παιδιά. Είναι η στιγμή που ανταμείβονται με τον καλύτερο τρόπο για τον κόπο τους όταν βλέπουν την λάμψη της χαράς στα ματάκια των παιδιών.

Δυναμικό μέλος της ομάδας είναι η δημοσιογράφος Δήμητρα Φωτιάδου. Όταν μπήκε στην ομάδα δεν ήξερε να πλέκει. Μπήκε στο YouTube παρακολούθησε με προσοχή τα βιντεο-μαθήματα και έγινε εξπέρ στο... «κουκουτσάκι». Έτσι λέγεται το είδος του πλεξίματος που επέλεξε να κάνει. Από τότε έχασε τον λογαριασμό πόσα σκουφάκια και κασκόλ έχει πλέξει. Κατάφερε να τελειώνει ένα σκουφί μέσα σε 2 ώρες. «Αυτό το χαμόγελό αυτή η χαρά που νιώθεις όταν του βάζεις το σκουφάκι εκεί που κρυώνουν και σου σκάνε ένα χαμόγελο δεν αγοράζεται με τίποτα λες αυτός είναι ο προορισμός μου ένα χαμόγελο στα παιδιά των προσφύγων» λέει στο koolnews.gr.

Κάθε φορά που πηγαίνει να τα δώσει στα παιδιά τα μάτια της γεμίζουν δάκρυα. Άλλοτε χαράς και άλλοτε λύπης: «Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο με όσα έχω δει κοντά στους πρόσφυγες», λέει και συνεχίζει: «Aλλά το πιο συγκλονιστικό περιστατικό που έχω ζήσει ήταν όταν πήγα στην πλατεία Βικτωρίας να βάλω ένα σκουφάκι σε ένα παιδάκι που ξάπλωνε. Αμέσως έτρεξε προς το μέρος μου ο πατέρας του. Του εξήγησα με νοήματα τι ήθελα. Μου είπε να του δώσω το σκουφάκι και με ευχαρίστησε. Επέμεινα να του το φορέσω εγώ. Τότε του σήκωσε την κουβερτούλα -που δεν ήταν καν κουβέρτα αλλά ένα σακάκι του πατέρα- και είδα ότι το παιδάκι είχε το ποδαράκι του σμπαραλιασμένο και μπανταρισμένο με σίδερα και κοιμόταν στο κρύο πεζοδρόμιο! Δεν ήξερα τι να κάνω. Ένιωσα ανήμπορη αλλά παράλληλα δικαιωμένη. Σκέφτηκα ότι αξίζει αυτό που κάνουμε!».

Οι εθελόντριες του δικτύου «πλέκουμε αλληλεγγύη» δεν είναι οι γιαγιάδες που δεν έχουν τι να κάνουν και κάθονται δίπλα στο τζάκι και πλέκουν για να περνά η ώρα τους . Είναι γυναίκες όλων των ηλικιών, από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, δραστήριες που επιλέγουν να αφιερώσουν τον λιγοστό πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους σε αυτόν τον σκοπό.

Η Θεοδώρα Γούλα δεν πίστευε στα αυτιά της όταν άκουσε τον 7χρονο εγγονό της να της λέει: «πλέξε γιαγιά για αυτά τα παιδάκια γιατί μπορεί και μεις κάποια στιγμή να γίνουμε προσφυγόπουλα και καλό θα ναι να υπάρξουν άνθρωποι να βοηθήσουν και εμάς».

Με βελόνες και νήματα καταπιάστηκε και ο Γιάννης, συντηρητής αρχαιοτήτων που το καλοκαίρι δούλευε στην Σάμο όμως τώρα είναι άνεργος: «Γιατί να μην πλέξω επειδή είμαι άντρας;» λέει χαμογελώντας. «Όλες οι δουλειές είναι για τους ανθρώπους. Εγώ πλέκω περικάρπια για τα παιδάκια που τα γάντια θα τους είναι μικρά και κρυώνουν τα χέρια τους».

Το μήνυμα των εθελοντών του δικτύου είναι το εξής:

Πλέκουμε με αγάπη και στοργή, σκουφάκια, κασκόλ και γαντάκια για τα παιδάκια των προσφύγων και των μεταναστών που περνάνε από την Αθήνα στην μακριά πορεία τους για την Ευρώπη. Τα φροντίζουμε όπου τα βρούμε να τρέμουν ξυλιασμένα από το κρύο, στα πάρκα, στις πλατείες ή στις δομές φιλοξενίας στην Αθήνα και σε άλλα σημεία της Αττικής. Δεν μένουμε αδιάφοροι στο δράμα τους. Μέλη μας μπορούν να γίνουν όσοι θέλουν να βοηθήσουν είτε πλέκοντας, είτε εξασφαλίζοντας νήματα, είτε διαδίδοντας την ιδέα της ομάδας. ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ!!! Η αλληλεγγύη είναι το δικό μας όπλο...

1 από 8 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

The post Χιλιάδες γυναίκες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό πλέκουν αλληλεγγύη για τα προσφυγόπουλα [εικόνες] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα