Χάος στο Ιράκ: Εικόνες-σοκ από μαζικές εκτελέσεις στρατιωτών

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από μαζικές εκτελέσεις ομήρων από ισλαμιστές αντάρτες της ISIL στο Ιράκ.

Απ’ ότι φαίνεται οι αντάρτες είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τα «κατορθώματα» τους και έδωσαν στο φως της δημοσιότητας τις φωτογραφίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, η αυθεντικότητα των φωτογραφιών επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία ισχυρίζεται ότι

γνωρίζει για ομαδικές εκτελέσεις στο Τικρίτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκτελέσεις έγιναν μετά την κατάληψη της πόλης Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ από τους ισλαμιστές αντάρτες, τις προηγούμενες ημέρες και δημοσιεύθηκαν σε ισλαμική ιστοσελίδα. Οι αιχμάλωτοι είναι στρατιώτες του Ιράκ που φορούν πολιτικά ρούχα ενώ οδηγήθηκαν στο τόπο της εκτέλεσης δεμένοι πισθάγκωνα και εκτελέστηκαν μαζικά με συνοπτικές διαδικασίες.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη, ενώ μεγάλο τμήμα του στρατού στο Ιράκ έχει συγκεντρωθεί στην πόλη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης, με σκοπό την ανακατάληψη του Τικρίτ από τους Ισλαμιστές αντάρτες και οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως δεν πρόκειται «να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια» αν δεν συσταθεί το συντομότερο δυνατόν η νέα κυβέρνηση. Πάντως, ήδη βρίσκεται στην περιοχή το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, ώστε η χώρα «να διαθέτει περισσότερη ευελιξία, αν κριθεί απαραίτητη μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσουμε ζωές Αμερικανών πολιτών ή τα συμφέροντά μας στο Ιράκ», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το Ιράν τάσσεται κατά «οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ. «Το Ιράκ έχει την απαραίτητη δυνατότητα και την προετοιμασία για να πολεμήσει εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Κάθε δράση που θα περιπλέξει την κατάσταση στο Ιράκ δεν είναι προς όφελος της χώρας αυτής και της περιοχής» η εκπρόσωπος και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο λαός και η κυβέρνηση του Ιράκ θα μπορέσουν να εξουδετερώσουν την «συνομωσία».

Οι δυνάμεις του Ιράκ προετοιμάζουν αντεπίθεση και έχουν ενισχύσει τις άμυνες τους στη Βαγδάτη μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν εξαπέλυσαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε. Το ΙΚΙΛ έχει ήδη καταλάβει ολόκληρη την επαρχία Νινευή και την πρωτεύουσά της Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την πόλη Τικρίτ και άλλες περιοχές των επαρχιών Σαλαχεντίν, Ντιγιάλα και Κιρκούκ. Παράλληλα, σημειώθηκε και επίθεση αυτοκτονίας στην κεντρική Βαγδάτη και σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι. Η επίθεση έγινε κοντά στο τέμενος στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας και τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι.

1 από 12 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >
Keywords
Τυχαία Θέματα