Χάος στην Τουρκία: Μίζες, συλλήψεις, διαδηλώσεις και… κατάρες

Χάος επικρατεί στην Τουρκία μετά τις συλλήψεις και προφυλακίσεις υπουργικών γόνων για μίζες και η αντιπολίτευση ρωτάει ευθέως τον Μπαγίς αν έχει πάρει και αυτός μίζα ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ερντογάν καταγγέλλει ξένους κατασκόπους και «ξηλώνει» την ηγεσία της αστυνομίας η οποία ταυτόχρονα καταστέλλει βίαια τις διαδηλώσεις.

Οι Τούρκοι ξεχύθηκαν στους δρόμους με το αίσθημα οργής να τους διακατέχει μετά τις αποκαλύψεις των μιζαδόρων υπουργών που βρίσκονταν στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν.

Νωρίτερα την Κυριακή, η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα προκειμένου να καταστείλει τους διαδηλωτές που έκαναν πορεία στην Κωνσταντινούπολη, για να διαμαρτυρηθούν για τα πολεοδομικά σχέδια της κυβέρνησης και για την έρευνα διαφθοράς, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί πολλά πρόσωπα, μεταξύ τους και γιοι υπουργών.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε μία πλατεία της συνοικίας Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης και κρατούσαν πανό που καλούσαν την κυβέρνηση Ερντογάν να παραιτηθεί.

«Θα σπάσουμε τα χέρια που βάζουν βρώμικες παγίδες στο έθνος και δεν θα αφήσουμε να επικρατήσει χάος στη χώρα» είπε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Κερασούντα και συνεχίζει να καταγγείλει την έρευνα διαφθοράς ως έργο «σκοτεινών συμμαχιών». Επίσης υποσχέθηκε ότι θα ξεσκεπάσει τους εμπλεκόμενους, ωστόσο η αγανάκτηση του κόσμου δεν φαίνεται να μετριάζει, αντιθέτως μεγαλώνει μέρα με την μέρα.

«Κατάσκοποι και προδότες δε μπορούν να κάνουν κουμάντο στην Τουρκία», φέρεται να έχει πει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Εκκαθαρίσεις στην ηγεσία της Αστυνομίας

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός, ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει «ξηλώσει» την ηγεσία της αστυνομίας και έχει απαλλάξει από τα καθήκοντα τους εκατοντάδες αστυνομικούς διοικητές. Μόνο για εχθές το βράδυ, απομακρύνθηκαν 30 αστυνομικοί διοικητές στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ, η αιτία του πρωτοφανούς «ξηλώματος» είναι το γεγονός πως οι Αρχές απέκρυψαν την επιχείρηση κατά της διαφθοράς από την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η φίμωση των δημοσιογράφων και σύμφωνα με νέα ανακοίνωση, από δω και στο εξής θα τους απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης.

Μάλιστα, εκτός από την απαγόρευση εισόδου στους δημοσιογράφους, το Σάββατο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως μία αλλαγή στον κανονισμό της δικαστικής αστυνομίας. Πιο συγκεκριμένα, από δω και στο εξής οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος σε εισαγγελικές έρευνες που είναι μυστικές, θα υποχρεώνονται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια. Μέχρι σήμερα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο καθώς ακολουθούσαν αποκλειστικά τις εντολές του εισαγγελέα που έκανε την έρευνα.

Προφυλακίστηκαν υπουργικοί γόνοι

Συνολικά έχουν συλληφθεί 71 άτομα και τα 14 εξ αυτών έχουν προφυλακιστεί. Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας «Χάλκμπανκ» και ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ.

Ο προφυλακισμένος υπουργός Εσωτερικών δηλώνει αθώος ενώ είχε συλληφθεί και ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι οι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν πρέπει να παραιτηθούν.

Και ο Εγκεμέν Μπαγίς πήρε μίζα;

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες και για τέταρτο υπουργό που εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς, για τον οποίο μάλιστα η εισαγγελία έχει στην κατοχή της οπτικό υλικό που τον ενοχοποιεί. Το συγκεκριμένο βίντεο απεικονίζει τον υπουργό να παίρνει μίζα ύψους 1,5 δολαρίων από επιχειρηματία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέταρτος υπουργός είναι ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς.

Στα μαχαίρια Γκιουλέν – Ερντογάν

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Ερντογάν και του άλλοτε μέντορα και υποστηρικτή του, Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος είναι ηγέτης ισχυρού θρησκευτικού τάγματος και δισεκατομμυριούχος ενώ έχει εξοριστεί από την Τουρκία από τα τέλη της δεκαετία του ’90.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Φετουλάχ έχει οργανώσει την επιχείρηση κατά της διαφθοράς και τα κατάφερε επειδή έχει δύναμη στο δικαστικό σώμα και την Ασφάλεια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας το Σάββατο στο Ορντού του Πόντου, αναφέρθηκε στο τάγμα του Γκιουλέν λέγοντας τους ευθέως ότι «εσείς που επιθυμείτε να έχετε μια παράλληλη προς το κράτος κατάσταση και έχετε διεισδύσει στα κρατικά όργανα, να ξέρετε ότι θα μπούμε στα κρησφύγετά σας, θα σας κάνουμε φύλλο και φτερό, και θα αποκαλύψουμε τις συμμορίες αυτές που φωλιάζουν στους κόλπους του κράτους. Όπως αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα τις συμμορίες, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και τις οργανώσεις που κάνουν εργολαβίες για διεθνή κέντρα».

Η απάντηση του πρώην υποστηρικτή του ήταν άμεση και σκληρή: «Εάν υπάρχει ακόμη και ένα κομμάτι σιτάρι του δημοσίου που κάποιοι έχουν σφετεριστεί και κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια, αυτό σημαίνει ότι κι αυτοί έχουν κοινή πορεία με τους κλέφτες», είπε και τόνισε πως «όσοι παραβλέπουν τον κλέφτη και στρέφονται εναντίον αυτών που αποκάλυψαν τον κλέφτη, ο Θεός να τους γκρεμίσει και να τους κάψει το σπίτι».

Ένταση Άγκυρας – Ουάσινγκτον

«Θα πρέπει με διαφάνεια να αντιμετωπιστούν οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς», είχε πει πριν από μερικές μέρες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τότε οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες είχαν γράψει ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με πρεσβευτές από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως «είχαμε ζητήσει από την Τουρκία να διακοπούν οι σχέσεις της Χάλκμπανκ με το Ιράν και δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας».

Ο Ερντογάν σχολίασε τα δημοσιεύματα και απάντησε πως «οι πρεσβευτές προβαίνουν σε προβοκατόρικες ενέργειες. Απευθύνομαι σε αυτούς. Δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας».

Η αμερικάνικη πρεσβεία απάντησε αμέσως και την ανακοίνωση της ανέφερε ότι ««τα δημοσιεύματα είναι πέρα για πέρα ψευδή» και «δεν υπήρξε συνάντηση με Ευρωπαίους πρεσβευτές». Στην ανακοίνωση υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να διακινδυνεύει κανείς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν ήταν πειστική η ανακοίνωση της αμερικάνικης πρεσβείας και επίσης ανέγραφε ότι δεν συντρέχει λόγος για να κλιθεί ο πρεσβευτής στο υπουργείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα