Στην εισαγγελέα ο Πελεγρίνης: Άνοιξε το πανεπιστήμιο αλλιώς θα έχεις ποινικές ευθύνες – Στον αέρα» το εξάμηνο

Ραγδαίες και απρόβλεπτες είναι πλέον οι εξελίξεις στα πανεπιστήμια. Πριν από λίγο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη κάλεσε στο γραφείο της τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη και τον προέτρεψε να πράξει τα δέοντα για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος ειδάλλως θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με ποινικές ευθύνες.

Σε αυστηρό τόνο έστειλε νωρίτερα και το δικό του «μήνυμα» στον πρύτανη ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ο οποίος μιλώντας στον Βήμα Fm τον κάλεσε «να

κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, για να μην χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Αλλιώς, θα φέρει ακέραια την ευθύνη».

Την ίδια ώρα σε αδιέξοδο συνεχίζουν να βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεδομένου ότι τo Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παραμένουν κλειστά για ενδέκατη συνεχή εβδομάδα.

Μέχρι την Παρασκευή δεν θα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες με 24ωρη απεργία την Τετάρτη και 48ωρη ως Παρασκευή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου σήμερα αναμένεται η απόφαση για το κατά πόσο θα συνεχιστούν ή όχι οι κινητοποιήσεις.

Σε αντίθεση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα ιδρύματα αυτά έχει ολοκληρωθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα του εξαμήνου έχουν ήδη αρχίσει και γίνονται κανονικά παρά τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων. Σημειώνεται ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου να ξεκινήσουν τα μαθήματα προκειμένου να σωθεί το εξάμηνο, η περιφρούρηση των απεργών στις εισόδους του ιδρύματος εμπόδισαν την έναρξη των μαθημάτων.

Το αίτημα των πανεπιστημιακών είναι η ανάσχεση του μέτρου της διαθεσιμότητας στους υπαλλήλους οκτώ ιδρυμάτων, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας ότι από τους 1.140 που θα τεθούν συνολικά σε διαθεσιμότητα οι 650 θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα στο πλαίσιο της δια-ιδρυματικής κινητικότητας.

Εξαίρεση στον κλοιό των κλειστών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων απότελεί η χθεσινή απόφαση από τους φοιτητικούς συλλόγους των Πολιτικών Μηχανικών και των Χημικών Μηχανικών, οι οποίοι διαδοχικά διέκοψαν τις καταλήψεις στις οποίεςείχαν προχωρήσει ως ένδειξη συμπαράστασης προς το διοικητικό προσωπικό.

Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δε θέλει να χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές από την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων επιστρατεύοντας τον κρατικό μηχανισμό για να την καταστείλει, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το εξάμηνο θα χαθεί για χιλιάδες φοιτητές όχι γιατί απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά γιατί δεν υπάρχει επαρκές διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό (ΔΕΠ), με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως καταγγέλλουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι φοιτητές του ιδρύματος θα αναγκαστούν να παρατείνουν τις σπουδές τους κατά ένα εξάμηνο, καθώς τρεις μήνες μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς δεν έχουν διοριστεί μέλη ΔΕΠ και έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχουν διοριστεί 21 μέλη ΔΕΠ, όπως προβλέπει το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) , που θα έπρεπε να είχαν ήδη αναλάβει 42 προπτυχιακά μαθήματα ενώ δεν έχουν αποσπαστεί εκπαιδευτικοί για τη σύνδεση με τα σχολεία που είναι απολύτως απαραίτητοι για την υλοποίηση των μαθημάτων πρακτικής άσκησης στα παιδαγωγικά τμήματα της χώρας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα