Μπάχαλο στον Δήμο Αθηναίων – Έχουν χαθεί 40 έργα τέχνης

Μόνο ντροπή μπορεί να προκαλέσει για την λειτουργία των δομών του Δήμου της Αθήνας η είδηση πως έχουν χαθεί από την Πινακοθήκη του συνολικά 40 καλλιτεχνικά έργα. Μετά το μπάχαλο που βγήκε στο φως της δημοσιότητας πως επικρατεί στο ληξιαρχείο του, τώρα έρχεται άλλο ένα πλήγμα το οποίο έχει να κάνει με την Πινακοθήκη του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, πρόκειται για ζωγραφικούς πίνακες, γλυπτά, χαρακτικά έως και τιμητικά μετάλλια

για την ταυτότητα των οποίων αναμένεται να ενημερωθεί στην σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα όπως δημοσιεύει η εφημερίδα, συχνά διατυπώνονται ερωτήματα για απώλειες όχι μόνο από την Πινακοθήκη αλλά και από συλλογές που δωρίζονται στον δήμο ή περιλαμβάνονται σε κτήρια των οποίων έχει την ευθύνη όπως η βίλα Δουρούτη.

Η Πινακοθήκη βρίσκεται στην πλατεία Αυδή, στο ανακαινισμένο κτήριο του Μεταξουργείου. Ωστόσο για πολλές δεκαετίες στεγαζόταν στο κτήριο της οδού Πειραιώς που χτίστηκε το 1859 για το Βρεφοκομείο. Εκεί είχε σημειωθεί απόπειρα διάρρηξης τον Φεβρουάριο του 2012 καθώς ορισμένα έργα συνεχίζουν να φιλοξενούνται εκεί. Πολλά έργα επίσης βρίσκονται σε άλλους χώρους όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Πνευματικό Κέντρο, και άλλα δημοτικά κτήρια.

Ανάμεσα στα έργα τα οποία έχουν χαθεί είναι:

Πέντε σχέδια του Γ. Γουναρόπουλου εκ των οποίων τα δύο ήταν χρεωμένα στο Δημαρχιακό Μέγαρο.Γλυπτό του Δ. Φιλιππότη (μπάνιο μωρού) που φέρεται να έχει παραχωρηθεί σε υπό ίδρυση Μουσείο ΠαιδιατρικήςΤρεις υδατογραφίες του Γ. Λυδάκη που αγνοούνται από το 1988Το κεφάλι αγάλματος του Γ. Ματαράγκα με τίτλο «Κατερίνα»Μετάλλια της πόλεως των Παρισίων και του ΤάραντοςΕλαιογραφίες των Πηνελόπης Διαμαντοπούλου, Δώρας Μπούκη, Ελένης Βούλγαρη-Γκατ, Ναυσικάς Γεωργιάδου-Μουσούρη, Γεωργίας Βασιλείου και Χαρίκλειας ΑλεξανδρίδουΕλαιογραφίες της Έλλης Τροχάνη, Τζένης Παπαδάκη, Βούλας Δόγια, Χρ. Παπαγεωργίου και Στρ. ΜιχαηλίδηΤέμπερα του Κ. Μαράτου και λιθογραφίες της Αναστασίας Παπαδοεράκη, αφιερωμένες στον Κ. Καβάφη και τον Γ. Σεφέρη που βρίσκονταν στην Δημοτική ΒιβλιοθήκηΣύνθεση-ακριλικό του Γ. Σταθόπουλου και χαλκογραφία του Ουίλιαμ Παντολφίνι που βρίσκονταν στο Δημαρχιακό ΜέγαροΔύο έργα της Αθηνάς Σαριπόλου (Ακρόπολις του 1896 - Παλαιά Αθήνα του 1891) που αγοράστηκαν την δεκαετία του '50 για να δωρηθούν στον τότε διοικητή της Κωνσταντινούπολης Φαχρεντίν Γκιοκάι και τον Καγκελάριο Αντενάουερ αλλά δεν βρέθηκαν τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής.

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των έργων για τα οποία έχει ο Δήμος Αθηναίων ευθύνη ξεπερνούν τα 3.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα