Αστυνομία στο περιστύλιο για τους «τσαμπουκάδες» της Βουλής

19:44 5/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Διάταξη που προβλέπει την παρέμβαση αστυνομικών στην Ολομέλεια της Βουλής εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητη η παρουσία της για να διασφαλιστεί η τάξη, περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημοσίας Τάξης για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η υπηρεσία της Βουλής που ήταν αρμόδια για να προφυλάσσει τους

βουλευτές από εξωτερικούς κινδύνους, θα μπορεί να δίνει το παρόν και στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η 5η παράγραφος του άρθρου 25 από το σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα στη Βουλή αναφέρει: «Η υπηρεσία Ασφάλειας Βουλής των Ελλήνων έχει την ευθύνη της ασφάλειας του κτιρίου της Βουλής και των Υπηρεσιών της, καθώς και της διασφάλισης της τάξης κατά τις συνεδριάσεις της, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τις οδηγίες του Προέδρου της».

Προφανώς οι συνεχείς αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους βουλευτές με πρωταγωνιστές τα μέλη της Χρυσής Αυγής άλλαξε το ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο που δεν προέβλεπε την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με τον προεδρεύοντα Γιάννη Δραγασάκη να ζητά την παρέμβαση του Φρούραρχου όταν απειλήθηκε από την συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Για να εφαρμοστεί η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, πρέπει να τροποποιηθεί ο ήδη υπάρχον κανονισμός της Βουλής, γεγονός που επισημαίνει και η επιστημονική υπηρεσία του Κοινοβουλίου σημειώνοντας ότι «συμφώνως προς την παρ. 5 του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό) σχετικώς µε τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Βουλής, “ Ο Πρόεδρος της Βουλής µεριµνά για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Βουλής και των χώρων της, στο όνομα της οποίας ασκεί την αστυνομική εξουσία. Καθορίζει τη δύναμη της αστυνομίας και εγκρίνει το προσωπικό της που πρέπει να υπηρετεί στη φρουρά της Βουλής, η οποία και τελεί αποκλειστικά υπό τις διαταγές του”. Η διάταξη του Κανονισμού της Βουλής έχει ευρύτερο περιεχόμενο και, ως εκ τούτου, η διάταξη του Νομοσχεδίου πρέπει να προσαρμοσθεί σε αυτή».

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισαν ότι με την συγκεκριμένη διάταξη δεν προκαλείται καμία αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς. Επίσης ανέφεραν ότι η είσοδος της αστυνομίας στην Ολομέλεια θα γίνεται μόνο μετά από σχετική εντολή του προέδρου του Κοινοβουλίου προς τον φρούραρχο.

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα