Αστυνομία – «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν 3-2: Ξανά στη φυλακή ο πιο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών της Γης

15:45 9/1/2016 - Πηγή: KoolNews

Ήταν Ιούλιος του 2015 όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής υψίστης ασφαλείας Αλτιπλάνο στο Μεξικό διαπίστωναν με έκπληξη ότι ο «βαρόνος» των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν είχε καταφέρει να δραπετεύσει μέσα από ένα τούνελ που ξεκινούσε από το κελί του και έφτανε σε μία εγκαταλελειμμένη κατοικία σε απόσταση 1,5 χλμ. από τη φυλακή.

Έπειτα από περίπου έξι μήνες πραγματικού ανθρωποκυνηγητού για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, ο υπ ’αριθμόν 1 καταζητούμενος της αμερικανικής ηπείρου έπεσε στα χέρια των αστυνομικών,

έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας και των πεζοναυτών σε κτίριο στη γενέτειρά του την περιοχή Λος Μότσις.

«Αποστολή εξετελέσθη. Τον έχουμε», έγραψε στην προσωπική σελίδα του στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο, ανακοινώνοντας τη σύλληψη του αρχηγού του πανίσχυρου καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα. Η δημοτικότητα του Νιέτο είχε κατακρημνιστεί το τελευταίο διάστημα, λόγω και της απόδρασης του διαβόητου κακοποιού, ο οποίος σε μια επίδειξη δύναμης πριν από λίγες ημέρες δεν είχε διστάσει να… τρομοκρατήσει ακόμα και τους τζιχαντιστές, εκτοξεύοντας απειλές κατά του ISIS [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Πώς, όμως ο πανέξυπνος «βαρόνος» έπεσε στα χέρια των αστυνομικών; Ποιο ήταν το λάθος στο οποίο υπέπεσε και αποκάλυψε το κρησφύγετό του;

Ο «Ελ Τσάπο» τελικά προδόθηκε από τον ναρκισσισμό και την εγωπάθειά του, καθώς σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία του Μεξικό οι αστυνομικές αρχές τον εντόπισαν όταν έδωσε τα στοιχεία του σε κινηματογραφικούς παραγωγούς με τους οποίους επικοινώνησε για να γυρίσει αυτοβιογραφική ταινία!

«Ένα σημαντικό στοιχείο που μας επέτρεψε να εντοπίσουμε την τοποθεσία όπου βρισκόταν, ήταν ότι αποκαλύφθηκε η πρόθεση του Γκουζμάν να γυρίσει βιογραφική κινηματογραφική ταινία, για την οποία επικοινώνησε με ηθοποιούς και παραγωγούς», δήλωσε η εισαγγελέας.

Τελικά έπειτα από επιχείρηση της μεξικανικής αστυνομίας που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τον τελευταίο μήνα, ο Γκουζμάν συνελήφθη.

Βέβαια, όσο κινηματογραφική ήθελε τη ζωή του και όσο συναρπαστική ήταν η απόδρασή του, άλλο τόσο περιπετειώδης ήταν και η προσπάθειά του να διαφύγει της σύλληψης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τοπικές αρχές, οι αστυνομικοί τον κυνήγησαν μέσα σε αγωγούς όμβριων υδάτων, στους οποίους είχε καταφύγει σε μία προσπάθεια να γλιτώσει.

Αφού βγήκε στην επιφάνεια, έκλεψε ένα αυτοκίνητο, με το οποίο επιχείρησε να απομακρυνθεί.

Μάταια, όμως. Οι πεζοναύτες τον εντόπισαν και οι χειροπέδες πέρασαν στα χέρια του «Ελ Τσάπο», ο οποίος σε ένα παιχνίδι της τύχης κατέληξε και πάλι στη φυλακή Αλτιπλάνο από όπου είχε δραπετεύσει.

Στην επιχείρηση σύλληψής του πέντε ύποπτοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών και έξι συνελήφθησαν, ενώ ένας άνδρας των αστυνομικών δυνάμεων τραυματίστηκε.

Στο μεταξύ, το πολεμικό Ναυτικό εντόπισε και κατάσχεσε δύο θωρακισμένα οχήματα, ένα πολυβόλο και έναν εκτοξευτή χειροβομβίδας.

Την ίδια στιγμή, συνελήφθη ένας ύποπτος με την κατηγορία ότι βοήθησε στην κατασκευή του τούνελ μέσω του οποίου δραπέτευσε ο έμπορος ναρκωτικών, καθώς και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου όπου κατέληξε η υπόγεια σήραγγα, αλλά και ένας δικηγόρος που λέγεται ότι χρηματοδότησε την κατασκευή της.

Ο αγρότης που έγινε θρύλος του υποκόσμου

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν ήταν άλλοτε ένας απλός αγρότης που άρχισε να καλλιεργεί μαριχουάνα πριν ανελιχθεί σε έναν από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους κακοποιούς στον κόσμο.

Μετά την πρώτη σύλληψή του στη Γουατεμάλα το 1993, είχε οδηγηθεί στη μεξικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας της Πουέντε Γκράντε, στην πολιτεία Χαλίσκο (δυτικό Μεξικό), από όπου είχε αποδράσει το 2001 με απίστευτο τρόπο, κρυμμένος σε ένα καλάθι με άπλυτα. Κατόπιν ανέλαβε εκ νέου επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα και μετέτρεψε τη συμμορία αυτή στην πιο ισχυρή στο Μεξικό, καθώς ουδέποτε δίσταζε να εξοντώνει, χωρίς δεύτερη σκέψη, τους ανταγωνιστές του.

Συνελήφθη ξανά από τις αρχές τον Φεβρουάριο του 2014, στο Μασατλάν, αφού πέρασε 13 χρόνια φυγόδικος. Η απόδρασή του τον περασμένο Ιούλιο είχε χαρακτηριστεί βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο Πένια Νιέτο, ο οποίος έχει πιστωθεί αρκετές επιτυχίες στις προσπάθειες πάταξης των καρτέλ των ναρκωτικών αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Το ζητούμενο είναι πλέον αν ο Γκουζμάν θα μακροημερεύσει στο κελί, καθώς μοιάζει βέβαιο ότι το σατανικό μυαλό του θα σχεδιάζει ήδη την επόμενη απόπειρα απόδρασης…

The post Αστυνομία – «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν 3-2: Ξανά στη φυλακή ο πιο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών της Γης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα