Άσπρο ή μαύρο; Κι όμως, τα σκυλιά μπορούν να δουν όλα τα χρώματα!

Μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ έρχεται να καταρρίψει δια παντός την επικρατούσα άποψη ότι τα σκυλιά έχουν ασπρόμαυρη όραση, δίχως να μπορούν να διακρίνουν χρώματα. Πείραμα που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία σε οκτώ διαφορετικά σκυλιά, έδειξε ότι τα κουτάβια βλέπουν τον κόσμο σε μπλε, κίτρινο και πολλές άλλες ενδιάμεσες αποχρώσεις.

Μάλιστα, η λέκτορας κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου

του Σύδνεϋ της Αυστραλίας, Δρ Κίρστι Σέσκελ, υποστηρίζει ότι τα σκυλιά βλέπουν τον κόσμο σε μία σειρά χρωμάτων, αντίστοιχη με τους ανθρώπους που έχουν αχρωματοψία, λόγω της δομής των ματιών τους, τα οποία αποτελούνται από ραβδίες και κωνίες. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι τα σκυλιά μπορούν να διακρίνουν όλα τα χρώματα, πλην ελαχίστων, όπως είναι μερικές αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου.

Αυτό οφείλεται στο ρόλο που επιτελούν οι ραβδίες και οι κωνίες: «Οι κωνίες μας επιτρέπουν να διακρίνουμε τα χρώματα και οι ραβδίες ρυθμίζουν την οξύτητα της όρασης. Τα σκυλιά έχουν λιγότερα ήδη κωνίων (δύο αντί για τρία) από τους ανθρώπους και γι΄αυτό το λόγο δεν βλέπουν τα χρώματα τόσο καλά όσο εμείς, αλλά έχουν περισσότερες ραβδίες που τους επιτρέπουν να βλέπουν καλύτερα στο σκοτάδι», όπως επισημαίνει η Σέσκελ.

Πού οφείλεται όμως αυτό;

Τα σκυλιά γενετικά αποτελούν απογόνους των λύκων. Δηλαδή είναι προγραμματισμένα να είναι νυκτόβιοι κυνηγοί, άρα και η όρασή τους είναι «προγραμματισμένη» να τα βοηθάει να βλέπουν οξύτερα στο σκοτάδι. «Πρόκειται για έναν γενετικό συμβιβασμό, καθώς ως θηρευτής πρέπει να μπορείς να βλέπεις σε αχνό φως, τα χρώματα δεν έχουν τόση σημασία. Αυτό που προσέχεις είναι η κίνηση», εξηγεί η Δρ Σέσκελ.

Ένας σκύλος βλέπει το έντονο κόκκινο ως καφετί κίτρινο και το έντονο πράσινο πάλι ως κίτρινο μόνο λίγο πιο μουντό. Η Δρ Σέσκελ, κτηνίατρος εξειδικευμένη στη συμπεριφοριστική ιατρική επισημαίνει ότι «μια μπάλα έντονου κόκκινου χρώματος δεν είναι τόσο εύκολα εντοπίσημη από ένα σκύλο όσο νομίζουμε». Κι, ενώ τα σκυλιά είναι προγραμματισμένα να βλέπουν το ίδιο φάσμα χρωμάτων με τον άνθρωπο, τα περισσότερα πάσχουν από πολλά προβλήματα οράσεως, ή έχουν έντονη προδιάθεση σε αυτά.

Ο μύθος ότι οι σκύλοι βλέπουν ασπρόμαυρα είχε αρχικά κλονιστεί κι από μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που διεξήχθη το 2012, με επικεφαλής τον Τζέι Νέιτς. Η εν λόγω έρευνα είχε δείξει ότι οι σκύλοι διαθέτουν δύο είδη φωτοϋποδοχέων και έτσι μπορούν να διακρίνουν το μπλε και το κίτρινο, όχι όμως και το κόκκινο και το πράσινο.

Με λίγα λόγια, η έρευνα είχε αποδείξει ότι τα σκυλιά βλέπουν το ίδιο φάσμα χρωμάτων με ανθρώπους που πάσχουν από αχρωματοψία.

Keywords
Τυχαία Θέματα