Αποκλειστικό: Know how και όχι λίστα φοροφυγάδων πρόσφερε ο Μπόργιανς στις ελληνικές αρχές από το 2012

Παροχή know how και όχι λιστών με μεγαλοφοροφυγάδες, τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά ποτέ δεν παρέλαβε, πρότεινε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του KoolNews.gr, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς.

Καίτοι, σύμφωνα με συνέντευξη του κ. Μπόργιανς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Σάββατο, φαινόταν πως οι αρχές της Ρηνανίας-Βεστφαλίας είχαν επαφή με την προηγούμενη κυβέρνηση με αντικείμενο και τις λίστες μεγαλοφοροφυγάδων, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ίνγκριντ Χέρντεν, απαντώντας αποκλειστικά στο KoolNews.gr, αναφέρει πως από στις επαφές του 2012 το μόνο που είχε τεθεί στο τραπέζι ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Κι όμως, από την συνέντευξη του Βάλτερ Μπόργιανς το Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μπορούσε κανείς να συνάγει ότι η γερμανική πλευρά «προσπαθούσε» εδώ και χρόνια να παραδώσει στην Αθήνα λίστα με Έλληνες φοροφυγάδες και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε, ούτε λίγο ούτε πολύ, αρνηθεί να την παραλάβει. Τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα; Υπήρξε μήπως ερμηνεία κατά το δοκούν των δηλώσεων Μπόργιανς, προκειμένου να φανεί πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήθελε να κυνηγήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ή όντως η συνεργασία των δύο πλευρών έμεινε μόνο στο προκαταρκτικό στάδιο της συζήτησης αναφορικά με το know how των φορολογικών ελέγχων για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής;

Ιδού η επίμαχη αποστροφή από τη συνέντευξη Μπόργιανς στο ΑΠΕ:

Ερ: Και πώς έφτασε η λίστα στην Ελλάδα;

Απ: Πρόταση είχα κάνει, βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν την κυβέρνηση Τσίπρα, διότι ήταν εμφανές ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ήταν πολύ εκτεταμένη. Η τότε πρόταση, στην πρώτη φάση, δεν είχε βρει όμως καμιά απήχηση. Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση. Η πρόταση επεκτείνεται και πέραν της ανταλλαγής δεδομένων. Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για μια προσφορά «know-how» στους Έλληνες εταίρους μας. Είμαστε πρόθυμοι να προσκαλέσουμε υπαλλήλους της εφορίας σε ένα είδος εντατικού ενημερωτικού σεμιναρίου για το πώς εργάζεται η γερμανική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογούνται τα CD με τα δεδομένα. Τώρα, με το να παραδώσουμε μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας τα δεδομένα για τους ελληνικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, έγινε ένα πρώτο βήμα.

Ο κ. Μπόργιανς, στο εν λόγω απόσπασμα ισχυρίζεται μεν πως είχε κάνει επαφή με την τότε ελληνική κυβέρνηση, πλην όμως σε κανένα σημείο δεν ισχυρίζεται πως είχε εκφράσει πρόθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση για παράδοση της σχετικής λίστας με τα φορολογικά στοιχεία. Κατά κύριο λόγο, οι συνομιλίες εκείνης της εποχής είχαν κυρίως να κάνουν με το know how των φορολογικών ελέγχων, παρά με συγκεκριμένα φορολογικά στοιχεία. Το εν λόγω στοιχείο υπογραμμίζει, με δήλωσή της στο KoolNews.gr, η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Ίνγκριντ Χέρντεν:

«Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς δεν έχει συναντήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών για ανταλλαγή απόψεων. Είχε προσφέρει στις συνομιλίες του με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης-τον Έλληνα πρόξενο στο Ντίσελντορφ και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών-το έτος 2012 και στις αρχές του 2013 συνεργασία των οικονομικών αρχών και πιο συγκεκριμένα των υπηρεσιών φορολογικών ελέγχων Ελλάδας και Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο επίπεδο της μεταφοράς Know-How. Σε αυτές τις συνομιλίες δεν έγινε ρητή αναφορά σε παράδοση λίστας με φορολογικά στοιχεία, αλλά για υποστήριξη μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας στο κομμάτι της φορολογικής έρευνας και της φορολογικής διοίκησης. Και από τις δύο πλευρές υπήρξε ενδιαφέρον και υπήρχε η βούληση το ζήτημα να εξειδικευθεί στην Αθήνα. Πλην όμως, αντίδραση από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπήρξε», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Χέρντεν, η οποία επιβεβαιώνει πως, μέχρι να ζητηθεί η λίστα από την κυβέρνηση Τσίπρα, το ζήτημα δεν είχε θιγεί στις μέχρι τότε συζητήσεις.

Είχε προηγηθεί, το Σάββατο το μεσημέρι, αντίδραση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών, επίσης με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα ποτέ με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με Έλληνες καταθέτες», σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας εξηγούσαν στο KoolNews.gr πως ουδέποτε είχε γίνει συζήτηση για τις επίμαχες λίστες την εποχή που ο κ. Στουρνάρας ήταν επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ.

Πάντως, άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης δια του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος σε δήλωσή του σημειώνει πως «είναι σαφής η προσπάθεια ορισμένων να αποδομήσουν και να υπονομεύσουν την όλη προσπάθεια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ενδυναμώσουν στις ελεγκτικές ενέργειες που ήδη ξεκίνησαν. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, να παριστάνουν ορισμένοι τους έκπληκτους, γιατί θα υλοποιήσουμε νόμο του Αυγούστου (4336/14.08.2015) για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στο εσωτερικό και εξωτερικό». Τέλος, τη Δευτέρα έλαβε και χώρα σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων υπό τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων των περιπτώσεων που αναφέρονται στην παραληφθείσα λίστα.

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του προηγούμενου μήνα φθάσαμε στην παραλαβή CD με 10.588 λογαριασμούς Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα κατά τα έτη 2006 και 2008. Τα υπόλοιπα των λογαριασμών ανέρχονται σε 3,9 δισεκατομμύρια για το 2006 και σε 2,9 δισεκατομμύρια το 2008, στοιχεία, τα οποία αυτή τη στιγμή ελέγχονται σε υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αγοράζει ακριβά τέτοια CD ήδη από το 2010. Το τελευταίο, το οποίο παρελήφθη τον περασμένο μήνα, στοίχισε στο κρατίδιο 5 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρείται ωστόσο ότι ...αξίζει τα λεφτά του, καθώς εκτιμάται ότι η φοροδιαφυγή που αποκαλύπτεται ανέρχεται σε 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

The post Αποκλειστικό: Know how και όχι λίστα φοροφυγάδων πρόσφερε ο Μπόργιανς στις ελληνικές αρχές από το 2012 appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα