Απογραφή εξπρές στους δήμους για απολύσεις ως τις 31 Μαΐου απαιτεί το υπουργείο

Συναγερμός έχει σημάνει στους δήμους της χώρας, καθώς την ίδια ώρα που οι αιρετοί εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στο ενδεχόμενο καταργήσεων ή συγχωνεύσεων φορέων της Αυτοδιοίκησης, το υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του προς τους ΟΤΑ, ζητεί άμεσα, και το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, αναλυτικά στοιχεία για το προσωπικό των νομικών προσώπων που εποπτεύουν.

Η νέα απογραφή

θα συμβάλει στον προγραμματισμό για καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των ΟΤΑ από όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα αποτελέσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις 25.000 διαθεσιμότητες και τις 4.000 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Ειδικότερα καλούνται οι ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού να ζητήσουν από τα ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ της αρμοδιότητάς τους να συμπληρώσουν σχετικούς πίνακες στους οποίους θα αναφέρουν μεταξύ άλλων την επωνυμία κάθε φορέα, τη νομική μορφή του, τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολεί, τη σχέση εργασίας και τη βαθμίδα εκπαίδευσης του κάθε υπαλλήλου. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Μητρώο των Φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης, τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ των δήμων ανέρχονται σε συνολικά 648 και στην πλειοψηφία τους συνδέονται με δομές κοινωνικού χαρακτήρα.

Η πλειονότητα των δήμων θα ενταχθεί στο δεύτερο πακέτο αξιολόγησης δομών που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ενώ ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα 13 δήμων μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οι πλεονάζοντες, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για ένα έτος.

Τι ζητά το υπουργείο από τους δήμους

Το υπουργείο Εσωτερικών ζητά, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το «Έθνος», από τους δήμους τα εξής:

- την επωνυμία του φορέα

- τη νομική μορφή του φορέα

- εαν είναι ΝΠΔΔ ( Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) ή ΝΠΙΔ ( Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου)

- αναλυτική παρουσίαση του απασχολούμενου προσωπικού

Στον πίνακα προβλέπεται η πλήρης καταγραφή των υπηρετούντων υπαλλήλων ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία ανήκουν, αλλά και το είδος της σύμβασης με την οποία υπηρετούν.

Στο ίδιο έγγραφο ζητείται να αναγραφεί και το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνει

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά επιχειρείται μια νέα απογραφή του προσωπικού μέσα απ’ την οποία θα προκύψει μια δεξαμενή πλεονάζοντος προσωπικού απ’ το οποίο θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που θα απολυθούν ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα