Από τον Κυριάκο στον Μπόουι, μια θλίψη δρόμος


Ο «ελληνικός» τρόπος με τον οποίον πανηγυρίστηκε αλλά και χλευάστηκε δημοσίως η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έμοιαζε καθόλου με τον τρόπο με τον οποίον η εγχώρια socialmedia-κή σφαίρα υποδέχτηκε την αναγγελία του θανάτου του Ντέιβιντ Μπόουι. Κι αυτό λέει κάτι λίγο για τον πρώτο, κάτι λιγότερο για τον δεύτερο και πολλά για όσους ασχοληθήκαμε και τους σχολιάσαμε.

Αυθαιρετεί ο Γιάννης Τσαούσης

Στον πραγματικό κόσμο, το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι που χάρηκαν πραγματικά με τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές

για την ηγεσία της ΝΔ. Ήταν αυτοί τους οποίους είδαμε μέσω τηλεόρασης συγκεντρωμένους στο προεκλογικό του περίπτερο, άντε μαζί με τους συγγενείς και τους φίλους του. Στον οποίον κόσμο της τηλεόρασης, η ένδεια ήταν τέτοια και τόση που ενώ σχεδόν κανείς από τους δημοσιογράφους που εμφανίστηκαν στα κανάλια δεν είχε να συνεισφέρει στην κουβέντα κάτι που θα προωθούσε τον διάλογο, μια πραγματικά αποκλειστική πληροφορία, κάτι που δεν ξέραμε βρε παιδί μου, οι ατέρμονες συνδέσεις παρέμειναν να χάσκουν ατέρμονες και κουραστικές.

Στα δε social media, το «γλέντι» που έγινε στο άκουσμα του νικητή έκανε ακόμα εμφανέστερη την αντίστιξη και το χάος που χωρίζει τις «δύο Ελλάδες». Από τη μία φωτοσοπιές με Τέρη Χρυσό και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να «λέει» ατάκες στιλ «Τώρα πια που είδα τον Κυριάκο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, μπορώ να ζήσω ήσυχος» κι από την άλλη (τάχα μου) εμβριθείς αναλύσεις στα τηλεοπτικά πάνελ για το πόσο «ενωμένη και αδιάσπαστη» θα βαδίσει στο αύριο η ΝΔ με τον νέο της αρχηγό, τον οποίον ψήφισε λιγότερο από το 2% του εκλογικού σώματος. Μια τραγικωμωδία σε εξέλιξη, με δημόσιες εκδηλώσεις συγκίνησης για τη «φιλελεύθερη ΝΔ με την οποία παθιαστήκαμε στα νιάτα μας και τώρα επιστρέφει» την ίδια ώρα που το #metonkyriako ήταν το κατεξοχήν πεδίο συγκέντρωσης των ανεκδότων της ημέρας.

Το πιο θλιβερό απ’ όλα, βέβαια, ήταν η τηλεοπτική εικόνα από την Χαλκοκονδύλη. Όχι το τεχνικό πρόβλημα που έκανε το βίντεο των πρώτων δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη να «κολλήσει στον αέρα» (έχεις ένα επώνυμο βαρύ σαν ιστορία σε κάτι τέτοια, στο κάτω-κάτω), αλλά η βέρα τριτοκοσμική εικόνα εντός του εκλογικού κέντρου την ώρα που ο νέος αρχηγός εμφανίστηκε. Άνθρωποι να ποδοπατούνται, να σπρώχνονται, να βρίζονται, να τσακώνονται, να φωνάζουν και κάπου εκεί ανάμεσα ο Άδωνις, να παίρνει κι αυτός τα ψυχία της νίκης που του αναλογούν μετά τις απανωτές κατραπακιές που του επιφύλασσε το 2015.

Όλο αυτό το ευρύ και πολυποίκιλο φάσμα αντιδράσεων καταλάγιασε μέχρι το επόμενο πρωί, οπότε και αναγγέλθηκε ο θάνατος του Μπόουι. Μ’ έναν ανεξήγητο τρόπο, το δυσάρεστο αυτό νέο ήταν λες και έπιασε την ελληνική δημόσια σφαίρα σε φάση hangover μετά από τρελό, ολονύχτιο πάρτι. Την ώρα που ξένα sites και δίκτυα δημοσίευαν εκτενή αφιερώματα στη ζωή και το έργο του, εμείς εδώ το αντιμετωπίσαμε κάπως αμήχανα. Με τυπικές ανακοινώσεις στην αρχή (μην χάσουμε και το θέμα...), με λίγες περισσότερες λέξεις όσο περνούσε η ώρα (όσοι δεν τον είχαν απλώς ακουστά και όσοι ήξεραν και δεύτερο τραγούδι του πέρα από το «Space Oddity»), αλλά τελικά μάλλον «στα βουβά» σε σχέση με το αντικειμενικό καλλιτεχνικό του διαμέτρημα. Περίεργο, αλλά συνέβη. Λες και όταν ο κόσμος «ξεσαλώσει» με πολλές αφορμές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα για να εκφραστεί (π.χ. θάνατοι Ψωμιάδη, Λέμι + εκλογές ΝΔ), μετά δεν του μένει άλλη ενέργεια ή διάθεση για να χειριστεί γεγονότα τέτοιας σπουδαιότητας με το ίδιο πάθος ή την ίδια έμπνευση και χρειάζεται χρόνο -προπαντός στο timeline του- για να «επαναφορτιστεί».

Κατανοώ ότι η σύνδεση των δύο γεγονότων μπορεί να φαίνεται σε κάποιους αυθαίρετη, πιθανώς ακαταλαβίστικη και με έωλα επιχειρήματα, ωστόσο καταγράφεται μία παρατήρηση που θεωρώ ότι (ενώ συζητάται σπάνια) αποτελεί κοινό κτήμα. Να, αυτή τη στιγμή που σας γράφω κορυφαίο trending topic στο ελληνόφωνο twitter είναι το #katipsinetai: Το ιδανικό «τίποτα» μέχρι να «ισιώσουμε» λίγο, γιατί η μετάβαση από τα cheap thrills στα real thrills μας έπεσε βαριά κι ασήκωτη τώρα τελευταία.

Δημιουργία φωτογραφίας: Athyrostomix

The post Από τον Κυριάκο στον Μπόουι, μια θλίψη δρόμος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα