Απεργία στις πλάτες και των μαθητών;

14:04 8/5/2013 - Πηγή: KoolNews

Του Γιάννη Κολοκυθά

Η απόφαση προβλέπει αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά δύο ώρες την επόμενη χρονιά ανάλογα με τα χρόνια προυπηρεσίας τους. Οι καθηγητές απαντούν στην «απάνθρωπη και πραξικοπηματική» απόφαση του υπουργείου Παιδείας και απειλούν με τι άλλο φυσικά; Με απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 17 Μαΐου!

Μέθοδος Φωτόπουλου δηλαδή.

Απεργία στις πλάτες των πολιτών. Η επανάσταση των εκπαιδευτικών ξεκινάει στις πλάτες μαθητών και γονιών που αναμένεται να ταλαιπωρηθούν απίστευτα.

Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δύο πλευρών, υπουργείου και ΟΛΜΕ, προκειμένου να βρεθεί λύση ή και να μή βρεθεί, ανάλογα με τις προθέσεις και των δύο πλευρών. Είναι κρίσιμο το ραντεβού αλλά οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί έχουν άλλη άποψη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Νίκος Παπαχρήστου μιλώντας στον Real fm πριν από λίγες ημέρες για το θέμα της αύξησης των ωρών διδασκαλίας κατά δύο ώρες δήλωσε τα εξής:

«Στην πραγματικότητα οι εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο στη ζωή τους από το να βρίσκονται στα σχολεία, να διδάσκουν, να συμπληρώνουν χαρτιά και να ικανοποιούν τις ανάγκες του υπουργείου».

Πρόκειται περί απίστευτης δήλωσης.

Τι άλλο πρέπει να κάνουν δηλαδή οι εκπαιδευτικοί; Που πρέπει να βρίσκονται αν όχι στα σχολεία; Τι ακριβώς εννοούν οι «επαναστάτες» συνδικαλιστές; Τι άλλο πρέπει να κάνουν αν όχι να διδάσκουν; Με δύο ώρες παραπάνω διδασκαλίας καταστρέφονται οι ζωές τους; Και μη σας περνάει από το μυαλό ότι μιλάμε για 8ωρα καθημερινά ωράρια διδασκαλίας. Όχι βέβαια. Ο μέσος όρος διδασκαλίας, ανάλογα με τα έτη προυπηρεσίας θα είναι 20 – 21 ώρες εβδομαδιαίως!

Και η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, που απειλεί να καταστρέψει με τη σειρά της τις ζωές χιλιάδων μαθητών που διαβάζουν από το πρωί ως το βράδυ για να δώσουν εξετάσεις σε λίγες ημέρες, τα λέει όλα.

Ο τίτλος της ανακοίνωσης είναι: « H κυβέρνηση πάτησε τη σκανδάλη» και μεταξύ άλλων σε ένα σημείο αναφέρει:

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι αν προχωρήσει στη ψήφιση των μέτρων αυτών, ο κλάδος των καθηγητών θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και κατά την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Την περίοδο την επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση και όχι οι εκπαιδευτικοί. Για ό, τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, την αποκλειστική ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας.

Αυτή είναι η «ψύχραιμη και διδακτική» φωνή των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων της χώρας.

Θα δικαιολογήσουμε τους καθηγητές που διαμαρτύρονται για τους μισθούς τους. Είναι εξαιρετικά χαμηλοί και σε πολλές περιπτώσεις εξευτελιστικοί για το τόσο σημαντικό επάγγελμα τους. Αυτό το κατανοούμε αλλά οι ίδιοι το έχουν καταλάβει το πόσο σημαντική είναι η δουλειά τους;

Δίνουν παράδειγμα στους μαθητές να διεκδικούν πράγματα στις πλάτες των υπολοίπων πολιτών;

Ανήκουστο. Άλλωστε έχει να συμβεί – απεργία σε πανελλαδικές – περίπου 25 χρόνια.

Και η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για πραξικόπημα για άλλη μια φορά. Όταν ερωτάται από το ΣΚΑΙ (30 Απριλίου) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης για την πρόθεση των εκπαιδευτικών να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στην περίοδο των εξετάσεων απαντά:

«Καταρχήν, είναι πολύ αρνητικές αυτές οι ρυθμίσεις που πέρασαν με το πολυνομοσχέδιο και με διαδικασία ουσιαστικά πραξικοπηματική…Οι εκπαιδευτικοί θα δώσουν τη μάχη τους, αλλά σε κάθε περίπτωση τα συνδικάτα λαμβάνουν —και πρέπει να λαμβάνουν— υπόψη και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία καθώς και τις κοινωνικές ανάγκες. Η ΟΛΜΕ έχει εμπειρία μεγάλων αγώνων, ηρωικών αγώνων, και πιστεύω ότι θα βρει την κατάλληλη ισορροπία για να αντιμετωπίσει αυτές τις αντιεκπαιδευτικές διατάξεις για αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών…».

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και οι απεργίες μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν πρέπει να γίνουν. Πρέπει να βρεθεί η λύση σήμερα και να μην απασχολήσει κανένας και με τίποτα άλλο εκτός των μαθημάτων τους μαθητές. Μάλλον κάποιοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να διαβάζεις για τις πανελλαδικές και το μόνο που τους απασχολεί είναι να κάνουν θόρυβο με τον λάθος τρόπο και με τις περισσότερες δυνατές επιπτώσεις στην κοινωνία. Και το εύλογο ερώτημα όλων είναι γιατί δεν κάνουν απεργία άλλες ημέρες για τα δίκαια αιτήματά τους;

Keywords
Τυχαία Θέματα