Απαξιωμένες οι ιαματικές πηγές στην Ελλάδα- Xάνουμε εκατομμύρια τουρίστες

Αναξιοποίητος πλούτος είναι οι ιαματικές πηγές της χώρας την ώρα που η παγκόσμια πίτα του θερμαλιστικού τουρισμού μεγαλώνει.

Άρθρο της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής, αναφέρει ότι «Στην Ευρώπη υπάρχουν 1.600 περιοχές με φυσικούς ιαματικούς πόρους, που δέχονται ετησίως 24 εκατ. επισκέπτες» από ασφαλιστικά ταμεία ή ιδιωτικά, για σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδος (ΕΝΕΘΕ) και επιστημονικό συνεργάτη του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (ΣΚΙΠΕ) δρ. Υδρογεωλογίας ΑΠΘ

Ζήση Αγγελίδη.

«Οι ιαματικές πηγές είναι απαξιωμένες στην Ελλάδα. Είναι η μόνη χώρα που δεν έχει αναπτυχθεί θεραμλιστικά», τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «112 περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως ιαματικοί φυσικοί πόροι από το κράτος» από το 1920 ως και το 2007 και συνολικά 750 μεταλλικές πηγές.

«Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος θα έπρεπε να είναι η πιο πλούσια της Ευρώπης» αναφέρει, ωστόσο ο κλάδος στηρίζεται κυρίως στην ελληνική αγορά και στις 80 επιχειρήσεις θερμαλισμού που λειτουργούν στην επικράτεια, ενώ υπάρχει μεγάλη μείωση της κινητικότητας και μόνο μερικές εξαιρέσεις παρουσιάζουν σταθερή πορεία».

Οι δυνατότητες για μεγιστοποίηση των εσόδων όμως είναι σημαντικές, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία της Ευρώπης καλύπτουν τον θερμαλισμό ως θεραπευτική αγωγή, αποκατάσταση και πρόληψη. «Οι θερμαλιστικές θεραπείες θα μπορούν να εκτελούνται ελεύθερα από τους ευρωπαίους πολίτες σε άλλο κράτος – μέλος εφόσον το ίδιο θα πρέπει να προβλέπεται στο σύστημα υγείας του. Το κάθε κράτος-μέλος έτσι και η χώρα μας θα μπορεί να λειτουργεί σε αυτό το πλαίσιο, αρκεί να αναγνωρίζεται η ιαματική υδροθεραπεία στο σύστημα Υγείας» σημειώνει ο κ. Αγγελίδης.

Αυτό προβλέπεται στην οδηγία 2011/24/ΕΕ, η οποία δίνει στα κράτη-μέλη προθεσμία ως τις 25 Οκτωβρίου 2013 για να θεσπίσουν εθνικούς νόμους εφαρμογής της. Τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναγνωρίσει την υδροθεραπεία και ιδιαίτερα τα κράτη του Νότου, αναφέρει επισημαίνοντας για παράδειγμα ότι για τους γερμανούς ασφαλισμένους διατίθενται 1.700 ευρώ για ιαματικές θεραπείες.

Σημείο καμπής είναι ο ερχόμενος μήνας. «Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την υδροθεραπεία ως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» υπογραμμίζει ο Αγγελίδης. «Υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν υδροθεραπεία ή θαλασσοθεραπεία και αν δεν πάρουν πιστοποιητικό δεν μπορεί να έρθει ξένος», συμπληρώνει. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, πηγές αναφέρουν ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου. «Προσπαθούμε να πείσουμε το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην αναγνώριση της υδροθεραπείας ως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» λέει ο Πρόεδρος της ΕΝΕΘΕ, ενώ αναφέρεται στον συμβολισμό της υδροθεραπείας στην ελληνική ιστορία, στον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, στις πηγές της Κω και στην εφαρμογή του νερού ως θεραπευτικού μέσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα