Αντώνης Σαμαράς: Σε 3 χρόνια το Μνημόνιο δεν θα υπάρχει πια

«Το Μνημόνιο σε 2-3 χρόνια δε θα υπάρχει πια. Η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα δε θα χρειάζεται Μνημόνια», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, ωστόσο, πως «δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Δεν έχουμε βγει από την ύφεση, αλλά η ελπίδα ξαναγεννιέται.

Η πτώση σταμάτησε και σύντομα αρχίζει η άνοδος. Δεν έχουμε βγει από τα δύσκολα. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό», ενώ αναφέρθηκε και στην ανάκαμψη, υπογραμμίζοντας πως «στοιχηματίζουν τώρα για το πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη της Ελλάδας. Εγώ δε συμμετέχω στα στοιχήματα. Δε θέλω να πάμε απλώς καλύτερα, Να πάμε πολύ καλύτερα από ότι φαντάζονται οι ίδιοι. Θέλω να πάμε πολύ καλύτερα γιατί το μπορούμε».

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε σίγουρος πως η χώρα θα βγει στις αγορές το α’ εξάμηνο του 2014, επισημαίνοντας πως «πετύχαμε ραγδαία αποκλιμάκωση των σπρεντς. Προγραμματίζουμε να βγούμε στις αγορές το α’ εξάμηνο του 2014 . Όσο πέφτουν τα σπρεντς η Ελλάδα αρχίζει και μπαίνει στην οθόνη και στα ρανταρσς των επενδυτών. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Ελλάδα δεν είχε ρευστότητα από τότε που αποφασίστηκε το PSI στο τραπεζικό σύστημα. Θα μειωθεί και άλλο όταν οι τράπεζες επιστρέψουν τα χρήματα της επανακεφαλαιοποίησης».

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τονίζοντας «αυτό θα σημάνει την ρευστότητα των αγορών Δε θα χαθεί άλλος χρόνος, Με το που επιστρέψει η ρευστότητα, θα ανασάνουμε».

Σημείωσε, επίσης, πως η διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες επιταχύνεται και έκανε την εκτίμηση πως «πάνω από 700 εκατ. ευρώ θα εισέρχονται στην οικονομία κάθε μήνα».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως “θα απομακρυνθούν όλοι οι «κοπανατζήδες» που έφεραν πλαστά χαρτιά και θα ισχύσει ο κανόνας ένας προς δέκα, ενώ στη θέση τους θα μπουν νέοι άνθρωποι που έχουν επιτύχει μέσω ΑΣΕΠ”, ενώ αναφέρθηκε και στις αποκρατικοποιήσεις λέγοντας πως «σπάμε τα ταμπού. Ήδη έγινε του ΟΠΑΠ κάτω από δύσκολες συνθήκες. Προγραμματίζουμε ακόμη δύο για φέτος. Θέλουμε ξένες επενδύσεις, αλλά επιθυμούμε πρωταγωνιστές τους Έλληνες επενδυτές» και συνέχισε… «Έχετε ξαναδεί να αλλάζουν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο; Εκεί θα μας μετρήσει και ο κόσμος», υπογράμμισε λέγοντας παράλληλα πως «η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι δεν έκαναν οι προηγούμενες».

Ο Αντώνης Σαμαράς, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε πως «το 2013 είναι η τελευταία πολύ δύσκολη χρονιά για τη φορολογία. Όλα αυτά δεν ήταν απλά. Χρειάστηκαν επίμονες και επίπονες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα… Στόχος προσωπικός μου παραμένει ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα όπου η επιβολή ενός ενιαίου φόρου επιχειρήσεων θα φτάνει έως 15% . Θέλουμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη γραφειοκρατία».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο επικείμενο ταξίδι του στην Κίνα τονίζοντας πως «μπαίνουμε ξανά στον παγκόσμιο χάρτη με πρώτο βήμα το μεθαυριανό ταξίδι στην Κίνα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε σίγουρος πως «η Ελλάδα δε θα γυρίσει εκεί που ήταν τόσο χρόνια. Θα πετύχουμε πραγματική αναγέννηση του τόπου. Αυτό θα γίνει, μεταξύ άλλων, μέσα από επενδύσεις μέσα στη χώρα, οικονομική και πολιτική σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα