Ανωτάτη προϋπολογιστική

Προϋπολογισμός. Είναι ο ειδικός χάρτης για το πώς θα λειτουργήσει οικονομικά το κράτος τον επόμενο χρόνο και ως πολίτης μαθαίνεις, μέσες άκρες, τι σε περιμένει μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Επί δεκαετίες ο προϋπολογισμός ήταν κάτι σαν ευχολόγιο, σαν μία προσευχή του πολιτικού προσωπικού η οποία όμως ποτέ δεν ήταν ακριβής γι΄ αυτό και όσα προϋπολογιζόταν έπεφταν έξω. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης και το μπαστάκωμα της Τρόικας στη χώρα, αυτή η πολυτέλεια έλαβε τέλος και ο προϋπολογισμός

εκτός από ακριβής πρέπει να είναι και πλεονασματικός. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που είχαμε πλεονασματικό Προϋπολογισμό, αλλά ακόμα κι έτσι δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μπορεί οι ίδιοι να πέφτουν μονίμως έξω στις προβλέψεις, αλλά γι΄ αυτούς που ελέγχουν ακριβώς ο ίδιο παράπτωμα είναι ικανό να παρατείνει τη διαπραγμάτευση εις τον αιώνα τον άπαντα.

Γράφει ο Δημήτρης Σουλτας

Υπολογισμός. Για την πραγματοποίηση ενός υπολογισμού στην πραγματική ζωή συνήθως χρειάζονται γνώσεις απλής αριθμητικής. Στην καθημερινή λειτουργία ενός κράτους όμως για έναν απλό υπολογισμό ίσως χρειαστούν συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επιτροπή εμπειρογνωμόνων, νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ένα νομοσχέδιο, 2-3 τροπολογίες και καμία εικοσαριά διευκρινιστικές εγκύκλιοι.

Λογισμός. Το σύνηθες ερώτημα είναι πού τρέχει ο λογισμός. Όταν τρέχει μακριά πάντως το βλέμμα του... δρομέα αποκτά κάτι οραματικό, κάτι μεταξύ ευφυούς φιλοσόφου και του βλέμματος της αγελάδας που βλέπει τα τρένα να έρχονται. Μη σου τύχει αυτό το πρόσωπο να είναι ο άνθρωπος που αποφασίζει για το μέλλον σου, που δεν είναι και σπάνιο.

Το διαβάσαμε στον Ελεύθερο Τύπο

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα