Άνοιξε ξανά το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου – Ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα [εικόνες]

06:28 2/9/2014 - Πηγή: KoolNews

Είναι μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για την Ινδία αλλά και για την Πανεπιστημιακή κοινότητα ολόκληρου του πλανήτη. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, το πανεπιστήμιο Ναλάντα που άρχισε να λειτουργεί ξανά από τη Δευτέρα με δύο τμήματα, 15 φοιτητές και 11 μέλη ΔΕΠ. Από τους σπουδαστές οι πέντε είναι γυναίκες.

Επιμέλεια: Δημήτρης Δεμεσούκας

Οι 15 σπουδαστές επιλέχθηκαν από περίπου 1.000 αιτούντες μετά από πολλαπλούς ελέγχους και δοκιμές.Η διαδικασία εισαγωγής είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Ανάμεσα

στους φοιτητές περιλαμβάνονται ένας κοσμήτορας του πανεπιστημίου του Μπουτάν και ένας φοιτητής από την Ιαπωνία με μεταπτυχιακό στις βουδιστικές μελέτες. Τα δύο πρώτα τμήματα που θα τεθούν σε λειτουργία είναι η Σχολή Οικολογίας και Περιβαλλοντικών Μελετών και το Τμήμα των Ιστορικών Μελετών.

Δύο από τα μέλη ΔΕΠ είναι από το εξωτερικό - ο Σάμουελ Ράιτ από τις ΗΠΑ και ο Γιν Κερ από τη Σιγκαπούρη. Οι Ινδοί δάσκαλοι έχουν πλούσια διδακτική εμπειρία σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το πανεπιστήμιο σκοπεύει να προχωρήσει σύντομα σε μια αναλογία διδασκόντων και φοιτητών 1:8.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δική του πανεπιστημιούπολη αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο του 2015.

Στο ξενοδοχείο Τανταγκάτ 40 δωμάτια έχουν νοικιαστεί για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ενώ οι πέντε γυναίκες θα μένουν σε ξεχωριστό όροφο.

Ο υπεύθυνος του ιδρύματος Γκόπα Σαμπαρβάλ δήλωσε ότι παρά το ότι το πανεπιστήμιο ξεκινά με μόνο δύο τμήματα, «ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Από τους 11 καθηγητές, οι επτά έχουν ήδη φτάσει. Όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν εξαιρετική σταδιοδρομία. Ελπίζουμε να προσθέσουμε και τα τμήματα της γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας, της οικονομίας και της διαχείρισης και της δημόσιας υγείας σε ένα χρόνο από τώρα».

Πρόσθεσε ότι η ιδέα ήταν να συνδυαστούν οι αξίες του αρχαίου πανεπιστημίου Ναλάντα με το σύγχρονο. Το πανεπιστήμιο θα έχει μια σειρά συνεργασιών με διάφορα διάσημα ξένα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Γέιλ.

Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε αρχικά τον πέμπτο αιώνα από τον βασιλιά Γκούπτα της Ινδίας.

Στο απόγειό του, φιλοξένησε πάνω από 10.000 μαθητές και 2.000 καθηγητές. Εκεί φοίτησαν μελετητές και σπουδαστές από την Κορέα, την Κίνα, το Θιβέτ, την Ινδονησία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Περσία.

The post Άνοιξε ξανά το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου – Ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα [εικόνες] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα