Αμέλια Έρχαρτ: Έναν αιώνα αγνοούμενη!

Η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση όλων των εποχών, μια ιστορία κατασκοπίας, απίστευτες ιστορίες συνομωσίας και αξεπέραστα επιτεύγματα της αεροπλοϊας έχουν αναγάγει την πιλότο από το Κάνσας σε θρύλο…

Αν πατήσεις σήμερα τη διεύθυνση της google θα δεις μια φωτογραφία ρετρό με μια πιλότο να ατενίζει περήφανα τον ορίζοντα καθώς το κίτρινο κασκόλ της ανεμίζει στον αέρα.

Η γυναίκα αυτή γεννήθηκε πριν από 115 χρόνια ακριβώς (24 Ιουλίου 1897) και κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε από την 2η Ιουλίου 1937 όταν το αεροπλάνο της χάθηκε από τα ραντάρ!

Είναι ίσως η πιο περίεργη εξαφάνιση της σύγχρονης ιστορίας και δεκάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ακόμα προσπαθούν να εντοπίσουν τα τελευταία της ίχνη…

Τι απέγινε άραγε η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ;

Η Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937, με συνεπιβάτη τον Φρεντ Νόοναν.

Πολλές είναι οι θεωρίες που αναπτύχτηκαν μετά την εξαφάνιση των δύο αεροπόρων αλλά δύο πιθανότητες κυριαρχούν μεταξύ των ερευνητών και των ιστορικών: Συντριβή και βύθιση! Το σκάφος ωστόσο δεν εντοπίστηκε ποτέ παρότι έχουν γίνει έρευνες με υπερσύγχρονα μέσα.

Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι το Electra έμεινε από καύσιμα και η Έρχαρτ με τον Νόοναν συνετρίβησαν στη θάλασσα.

 Ο Υποναύαρχος του Αμερικανικού Ναυτικού Ρίτσαρντ Μπλακ, ο οποίος είχε τη διοικητική ευθύνη του αεροδιαδρόμου της νήσου Χάουλαντ και βρισκόταν παρών στο θάλαμο τηλεπικοινωνιών του Itasca δήλωσε με βεβαιότητα το 1982 ότι «το Electra έπεσε στη θάλασσα περίπου στις 10 π.μ., στις 2 Ιουλίου 1937, όχι πολύ μακριά από το Χάουλαντ». Ο Βρετανός ιστορικός της αεροπορίας Ρόι Νέσμπιτ, εξετάζοντας τις αποδείξεις από σύγχρονες μαρτυρίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Electra της Έρχαρτ δεν ανεφοδιάστηκε πλήρως για την πτήση. Ο Ουίλιαμ Λ. Πόλχεμους, πλοηγός της Ανν Πελεγκρένο στην πτήση του 1967 η οποία ακολούθησε την αυθεντική διαδρομή της Έρχαρτ και του Νόοναν, μελέτησε τους χάρτες πλοήγησης για τις 2 Ιουλίου 1937 και θεώρησε ότι ο Νόοναν ίσως να είχε υπολογίσει λανθασμένα την «ευθεία προσέγγιση» για την άφιξη στο Χάουλαντ. Ο θετός γιος της Έρχαρτ, Τζορτζ Πάλμερ Πούτναμ Τζούνιορ φέρεται να δηλώνει ότι η πεποίθησή του είναι «πως το αεροσκάφος απλά έμεινε από καύσιμα». Ο Τόμας Κρόουτς (Thomas Crouch), επικεφαλής έφορος του Αμερικανικού Εθνικού Αεροδιαστημικού Μουσείου (National Air and Space Museum) έχει δηλώσει ότι το Electra βρίσκεται «18.000 πόδια βαθιά» και η ανακάλυψή του θα μπορούσε να αποδώσει ευρήματα που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα ευρήματα του Τιτανικού, προσθέτοντας, «…το μυστήριο είναι κάτι που διατηρεί το ενδιαφέρον μας. Εν μέρει τη θυμόμαστε επειδή είναι η αγαπημένη μας αγνοούμενη». Αμέσως μετά την εξαφάνιση της Έ
Keywords
Τυχαία Θέματα