Αλλαγή της «πολιτικής του ενός παιδιού» στην Κίνα – Καταργούνται τα στρατόπεδα εργασίας

Η Κίνα δεσμεύεται αλλάξει την αμφιλεγόμενη «πολιτική του ενός παιδιού» αλλά και να τερματίσει το εξίσου αμφιλεγόμενο πρόγραμμα «επανεκπαίδευσης μέσω εργασίας» σύμφωνα με όσα μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των κορυφαίων ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο .

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική , ζευγάρια στα οποία ο ένας εκ των δύο είναι μοναχοπαίδι θα μπορούν να αποκτήσουν μέχρι δύο παιδιά, σε αντίθεση με την ισχύουσα πολιτική βάση της οποίας και οι

δύο γονείς έπρεπε να είναι μοναχοπαίδια για να τους επιτραπεί να αποκτήσουν δύο παιδιά, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η «πολιτική του ενός παιδιού» τέθηκε σε εφαρμογή το 1979, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση του πληθυσμού της χώρας. Έχει κατά διαστήματα εφαρμοστεί με μεγάλη σκληρότητα, με τις Αρχές να επιβάλουν, μεταξύ άλλων, αμβλώσεις και υποχρεωτικές στειρώσεις. Οι επίμαχες αλλαγές εντάσσονται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων ανησυχιών για το μέγεθος του εργατικού δυναμικού της Κίνας, το οποίο γίνεται σοβαρότερο λόγω ενός διογκούμενου δημογραφικού προβλήματος. Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε κατά 3,45 εκατομμύρια το 2012.

Παράλληλα, η κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας ανακοίνωσε την κατάργηση των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, γνωστά ως σύστημα «επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας» σύμφωνα με το οποίο μπορούσε να επιβληθεί ποινή τετραετούς φυλάκισης χωρίς καταδικαστική απόφαση. Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα προκειμένου να σιωπήσει επικριτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και πολίτες που κατήγγειλαν υποθέσεις διαφθοράς.

Οι δύο καίριες μεταρρυθμίσεις αποφασίστηκαν στην Τρίτη Ολομέλεια του κομμουνιστικού κόμματος, συνάντηση των 400 κορυφαίων ηγετών του κόμματος, που διήρκεσε τέσσερις μέρες κεκλεισμένων των θυρών.

Ακόμη, το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι πρόκειται να «επιτραπεί σε μη κρατικά κεφάλαια να κινούνται στην αγορά ώστε να αναπτυχθεί μια πιο μικτή οικονομία».

Οι πρώτες αντιδράσεις υπήρξαν ιδιαίτερα θετικές. Ένα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κινεζική ηγεσία έδειξε πως είναι δεσμευμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις προς την οικονομία της αγοράς, αλλά η δοκιμασία θα είναι να υπάρξουν αποτελέσματα. «Νομίζω ότι θα συνεχίσει να σημειώνεται πρόοδος αλλά το ερώτημα είναι πόση και πόσο γρήγορα. Η κατεύθυνση είναι σημαντική, αλλά ο χαρακτήρας και ο ρυθμός μιας μεταρρύθμισης έχει σημασία», είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Ο Κιθ Μπόουμαν, ένας αναλυτής μιας επενδυτικής εταιρείας του Λονδίνου επισήμανε πως «παρά το ότι χρειάζεται περαιτέρω εκτίμηση και θέλουμε να δούμε τις λεπτομέρειες, η κίνηση αυτή εκ πρώτης όψεως μοιάζει να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κάθε ενέργεια η οποία βοηθά την κινεζική οικονομία και άρα συμβάλλει να ισορροπήσει ξανά η παγκόσμια οικονομία πρέπει να καλωσορίζεται με ανοιχτές αγκάλες».

Η οικονομία της Κίνας, η οποία αναπτυσσόταν με διψήφιο ρυθμό επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση αναμένει ότι θα υποχωρήσει στο 7,5% φέτος, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 23 ετών.

Εξάλλου η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα για να τονωθεί η ανάπτυξη. Στόχος της κλιμάκωσης των προσπαθειών της είναι «να βαθύνουν οι μεταρρυθμίσεις» και ο χρηματοοικονομικός τομέας να «ανοίξει», ώστε «να προωθηθεί μια βιώσιμη και υγιής ανάπτυξη της οικονομίας» της χώρας, ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ζιου Σιαοτσουάν.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα