Αλλαγές στο τιμόνι της Eurobank – Νέο διοικητικό σχήμα από το ΤΧΣ στην τράπεζα

Τον Χρήστο Μεγάλου, τραπεζίτη της Credit Suisse με πολυετή θητεία στο Λονδίνο, αποφάσισε να τοποθετήσει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου αναλαμβάνει ο Γεώργιος Δαυίδ, ισχυρός άνδρας της Coca-Cola 3Ε.

Η επιλογή αυτή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με δεδομένες τις καλές σχέσεις του κ. Μεγάλου

με τους επενδυτικούς κύκλους του City του Λονδίνου, καταδεικνύει την επιθυμία ιδιωτικοποίησης της Eurobank με πώληση ποσοστού του ΤΧΣ σε ξένο θεσμικό επενδυτή, ενδεχομένως και εντός του φθινοπώρου. Εξάλλου και ο πρόεδρος του ΤΧΣ ο Χρήστος Σκλαβούνης έχει διατελέσει τραπεζίτης στο Λονδίνο και το γεγονός αυτό συντελεί στην επιδίωξη εύρεσης διεθνούς αγοραστή για την τράπεζα.

Πλέον το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank θα συσταθεί σε σώμα αύριο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Εκπληξη. Στο νέο διοικητικό σχήμα δεν αναμένεται να συμμετέχει ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες θεωρείτο φαβορί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Κύκλοι της τράπεζας δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για την τελική επιλογή του Ταμείου, τονίζοντας ότι πλέον στην ηγετική ομάδα της τράπεζας δεν υπάρχουν στελέχη με γνώση της Eurobank εκ των έσω και ότι έχει διαταραχθεί η συνέχεια σε σχέση με το παρελθόν.
Η αρχική πρόταση για στέλεχος εκτός Eurobank ήταν ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, ο οποίος δεν δέχθηκε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν έντονη κινητικότητα και παρασκήνιο, έως ότου το Ταμείο καταλήξει στην επιλογή του κ. Μεγάλου.

Χρήστος Μεγάλου: Ο τραπεζίτης από το Λονδίνο

Η πολυετής εμπειρία του Χρήστου Μεγάλου στην επενδυτική τραπεζική και οι άριστες σχέσεις του με τους χρηματιστηριακούς κύκλους στο City του Λονδίνου ήταν το διαβατήριό του για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank.

Ο κ. Μεγάλου εργαζόταν στην Credit Suisse στο Λονδίνο από το 1997 και μεταξύ άλλων έχει διατελέσει country manager της εταιρείας για την Ελλάδα, ενώ μέχρι πρότινος ήταν υπεύθυνος για το τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής της τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη.

Παράλληλα είναι πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών στο Λονδίνο, ενώ - από τη θέση του στην Credit Suisse - έχει παρακολουθήσει στενά τις τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων είχε αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στην απόκτηση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, αλλά και στην εισαγωγή των μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι πολύ καλές σχέσεις του με τον επενδυτικό κόσμο του City συνετέλεσαν στην ανέλιξή του στην Credit Suisse, αλλά παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν όπλο και στην αποκρατικοποίηση της Eurobank.

Ο κ. Μεγάλου, που είχε προταθεί και για άλλες τραπεζικές θέσεις στην Ελλάδα στο παρελθόν, έχει πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΜΒΑ στο Corporate Finance από το Πανεπιστήμιο του Aston.

Γεώργιος Δαυίδ: Ο έμπειρος επιχειρηματίας

Ο νέος μη εκτελεστικός πρόεδρος της Eurobank Γεώργιος Δαυίδ γεννήθηκε το 1937 στην Πέτρα της Κύπρου και είναι από τους πλέον διακεκριμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους έλληνες επιχειρηματίες. Ο κ. Δαυίδ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 1959.

Η καριέρα του ξεκίνησε την ίδια χρονιά στον όμιλο εταιρειών που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του θείου του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, στη Νιγηρία. Από το 1981 είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως ΑΕ, μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών εμφιάλωσης παγκοσμίως.

Σήμερα, εκτός από τη θέση του προέδρου στο ΔΣ της Coca-Cola 3Ε, είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Πέτρος Πετρόπουλος ΑΒΕΕ, διαχειριστής του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Regent του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Στο κοινωνικό του έργο περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση εκτεταμένων αρχαιολογικών ερευνών, στην Ελλάδα και την Κύπρο - το Δίον, η Αγορά και το Ωδείο Θεσσαλονίκης, η Βασιλική του Φιλίππου και το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής Μαχαίρα -, μουσείων, βιβλιοθηκών και σημαντικών εκδόσεων ιστορικού, λαογραφικού και λογοτεχνικού περιεχομένου. Είναι πατέρας τριών παιδιών και έχει τέσσερα εγγόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα