Άλεξ Ρόντος: Ούτε εγώ, ούτε ο Παπανδρέου ξέρουμε που πήγαν τα χρήματα των ΜΚΟ

Το πρόσωπο που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού αλλά και με μία δική του πορεία στις μαύρες ΜΚΟ.

Ο Άλεξ Ρόντος, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής, μιλά για τις δραστηριότητες της ΜΚΟ, πώς ενεπλάκη στο σκάνδαλο, πώς γνώρισε τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ απαντά

και στο «καυτό» ερώτημα του πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα και που έλαβε η ΜΚΟ από το ελληνικό κράτος. Όπως τονίζει, τον έχουν μπλέξει στην υπόθεση των ΜΚΟ, ενώ επισημαίνει πως δεν είναι ούτε «μυστηριώδης ούτε μυστήριος», ενώ ο ίδιος αγαπά την Ελλάδα, έχει κρατήσει την ελληνική ιθαγένεια και επέστρεψε για να βοηθήσει την χώρα του.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής και απ΄ότι πληροφορεί έχει «την ευθύνη πολιτικών και ανθρωπιστικών ενεργειών σε μία σειρά από αφρικανικές χώρες όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Ερυθραία, η Κένυα, και η Ουγκάντα. Δεν διαχειρίζομαι χρήματα, αλλά διαχειρίζομαι λεπτά θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της Αλ Κάιντα, της πειρατείας στα πλοία, αλλά και της διανομής επισιτιστικής βοήθειας στις χώρες αυτές για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυκλοφορώ με πολυτελή φρουρά γιατί στις χώρες αυτές κινδυνεύει η ζωή μου».

Σχετικά με τα χρήματα που εισέπραξε η ΜΚΟ τα οποία ανήλθαν συνολικά στα εννέα εκατ. ευρώ, ο Άλεξ Ρόντος αποκαλύπτει: «Δεν τα εισέπραξε όλα αμέσως αλλά με δόσεις. Ακούστε, σε αυτό το σύστημα λειτουργίας των ΜΚΟ έπαιρνα αποφάσεις, ήταν όμως για τα συμφέροντα της χώρας μας και για τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι εκείνη την περίοδο η εξουδετέρωση των ναρκών ήταν το πιο σέξι θέμα στον πλανήτη. Ακόμα και η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε ενεργό ρόλο».

Σχετικά με τον προφυλακιστέο Κώστα Τζεβελέκο και το πώς ήρθαν σε επαφή λέει πως η πρώτη του γνώμη δεν ήταν καλή και πως τον γνώρισε στο υπουργείο, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί ποιος τους έφερε σε επαφή. «Μου είπε πως ήδη έκανε αυτήν την δουλειά (της αποναρκοθέτησης). Μου προσκόμισε έγγραφα. Εάν ήταν πλαστά δεν το γνωρίζω. Πάντως να ξέρετε έπρεπε η πρεσβεία μας στην Βοσνία να πιστοποιήσει ότι πράγματι κάνει αυτή η δουλειά. Ζητήσαμε τον έλεγχο από την πρεσβεία, μας έδωσε το ΟΚ και ο Τζεβελέκος άρχισε να παίρνει χρήματα», αναφέρει.

Όσον αφορά το κατά πόσο ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου ήταν ενήμερος για την συγκεκριμένη αποστολή στην Βοσνία, ο Άλεξ Ρόντος τονίζει πως είχε πολλά στο μυαλό του εκείνη την περίοδο προκειμένου να ασχοληθεί αλλά «ο ίδιος μου είχε πει πως εάν μπορεί κάποιος Έλληνας να το κάνει αυτό (την αποναρκοθέτηση) νόμιμα, αυτό είναι ωραίο να το κάνουμε ως χώρα». Κληθείς όμως να σχολιάσει πώς ακριβώς ξοδεύτηκαν όλα αυτά τα ποσά, λέει ότι δεν μπορεί να θυμηθεί επειδή έχουν περάσει 14χρόνια και δεν έχει κρατήσει αρχείο.

«Ακούστε, ο Παπανδρέου ήθελε να βάλει μία τάξη στις ΜΚΟ και το έκανε. Αλλά θα πρέπει να σας πω ότι ορισμένοι στην Ελλάδα βρήκαν το πεδίο των ΜΚΟ κάπως ελεύθερο χώρο, χωρίς νομικό πλαίσιο, και άνοιγαν την πόρτα και μπήκαν μέσα. Επαναλαμβάνω όχι όλοι, αλλά μερικοί», αναφέρει, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως πέρασαν πολλά χρόνια αφότου έφυγε ο ίδιος από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να μάθει την δράση του Τζεβελέκου, όταν πλέον ήταν αργά.

Αναφορικά με το πώς γνώρισε τον πρώην πρωθυπουργό, ο Άλεξ Ρόντος αποκαλύπτει ότι τον είχε συναντήσει δύο με τρεις φορές στις ΗΠΑ, με μία από αυτές τις συναντήσεις να γίνεται παρουσία του τότε προέδρου, Μπιλ Κλίντον, σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, το 1990. «Αυτός που με σύστησε ήταν ο Άντριου Άθενς των ΑΧΕΠΑ, αλλά και ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Σαρμπάνης. Ο κ. Παπανδρέου κάποια μέρα το 1998 με πήρε στο τηλέφωνο και μου είπε “Έχεις ποτέ σκεφτεί Άλεξ να έρθεις στην Ελλάδα;”. Δε ν του απάντησα αμέσως αλλά μερικούς μήνες αργότερα του τηλεφώνησα και του είπα “Είμαι έτοιμος να έρθω στην Ελλάδα αλλά τι να κάνω εκεί κάτω;”. Και ο κ. Παπανδρέου μου απάντησε “Έλα εσύ και βλέπουμε. Έχεις εμπειρίες, έλα να ενταχθείς στην ομάδα μου να βοηθήσεις”».

Keywords
Τυχαία Θέματα