Αίτημα για τελετή παράδοσης της προεδρίας της ΕΕ στην Πολιόχνη της Λήμνου

Μοναδική ευκαιρία να στραφούν όλοι οι προβολείς της Ευρώπης, στη Λήμνο και στο αρχαιότερο βουλευτήριο της γηραιάς ηπείρου, στην Πολιόχνη, αποτελεί η παράδοση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα στην Ιταλία, σύμφωνα με το βουλευτή Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, ο οποίος κατέθεσε σχετική πρόταση προς τον πρωθυπουργό.

Ο βουλευτής απέστειλε αίτημα, το οποίο αναμένεται να μεταφερθεί και στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, την προσεχή Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως

ο ίδιος ανέφερε, έχει ήδη συζητήσει το θέμα στη Λήμνο με τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που φέρεται να συμφωνεί με την πρόταση.

Με την επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βογιατζής, προτείνει να διεξαχθεί η τελετή παράδοσης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα στην Ιταλία, στο νησί της Λήμνου. Όπως αναφέρει, η πρόταση αυτή αφενός αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του ποιοτικού τουρισμού για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία, όπως σημειώνει ο κ. Βογιατζής, εξαιτίας της κρίσης έχουν ήδη υποστεί σοβαρό πλήγμα και αφετέρου αναδεικνύει την υψηλή συμβολική αξία του συγκεκριμένου τόπου, στον οποίο το 1930 ήρθε στο φως από τις ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής των Αθηνών και τον Ιταλό Ντέλα Σέτα, η Πολιόχνη.

Ο βουλευτής, εξηγεί αναλυτικά την τεράστια αρχαιολογική αξία της Πολιόχνης, η οποία χτίστηκε στην «αυγή» τής νεολιθικής περιόδου και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τροία. Αξία που κατά κύριο λόγο, όπως σημειώνει, αφορά τη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων που ανακαλύφθηκε εντός της, και η οποία αμέσως ονομάστηκε Βουλευτήριο, καθώς διέθετε πέτρινα έδρανα σε όλο το μήκος της και ένα βήμα λόγου στο κέντρο.

«Ένδειξη πως υπήρχε δημοκρατική οργάνωση της τότε κοινωνίας, το Βουλευτήριο και η τεράστια σημασία τής ανακάλυψής του έγκειται στο ότι, όχι μόνο προηγείται σχεδόν 2.000 χρόνια από τα αντίστοιχα της κλασικής εποχής, αλλά αντιπροσωπεύει επίσης και την αρχαιότερη μαρτυρία στην Ευρώπη και στον κόσμο, μιας κατασκευής κατάλληλης για να φιλοξενήσει άτομα που είχαν κληθεί να συζητήσουν τα προβλήματα του συνόλου και να καθορίσουν τους κοινούς κανόνες» επισημαίνει ο βουλευτής.

Ο βουλευτής του νομού θα αναπτύξει την πρότασή του στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστα Μπούρα, με τον οποίο έχει προγραμματισμένη συνάντηση την Τρίτη, στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως επισημαίνει στην ίδια πρόταση που δημοσιοποίησε ο βουλευτής, «σε μία περίοδο που και η ίδια η ΕΕ εμφανίζει τριγμούς, ενώ φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από τα ιδανικά, τα οποία πρέσβευε και οφείλει να συνεχίσει να πρεσβεύει και να διαφυλάττει για όλες τις χώρες- μέλη της, η υπενθύμιση ότι ήδη από τη νεολιθική περίοδο, η Ελλάδα φιλοξενούσε το πρώτο Βουλευτήριο, πρόδρομο όλων των σύγχρονων Κοινοβουλίων, αποτελεί τη μέγιστη απόδειξη ότι η χώρα μας όχι μόνο είναι συνυφασμένη με την έννοια της δημοκρατίας, αλλά και ότι ως κοιτίδα του ευρωπαϊκού, αλλά και οικουμενικού πολιτισμού, αξίζει να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο εντός και εκτός ΕΕ».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.-->
Keywords
Τυχαία Θέματα