Αισιόδοξα μηνύματα Προβόπουλου για το 2014- Το Grexit έγινε Grecovery

“Η Ελλάδα άντεξε στην κρίση, η οποία αποτέλεσε ορόσημο για την κοινωνία της χώρας” υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής

Κεντρικής Τράπεζας Βίκτορ Κονστάνσιο, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως η πρόσφατη πρόοδος της Ελλάδας στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της “αντανακλά, σε μεγάλο βαθμό, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το μέλλον της Ελλάδος βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ”.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μάλιστα, υπογράμμισε πως “τα οφέλη από την προσαρμογή που επιτεύχθηκε στη χώρα μας εκτείνονται όμως και πέρα από τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητας που επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών”.

Ο Γιώργος Προβόπουλος δεν δίστασε να προβλέψει την ανάκαμψη της οικονομίας το 2014, σημειώνοντας με νόημα πως η λέξη “Grexit” έχει αντικατασταθεί από τη λέξη “Grecovery”.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της ΤτΕ, τόνισε πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών, θα μπορεί και πάλι να στηρίξει την πραγματική οικονομία, παρέχοντας χρηματοδότηση.

Σε ένα σύντομο απολογισμό των τελευταίων 10 μηνών, από την κορύφωση της κρίσης του περασμένου Ιουνίου έως σήμερα, ο Γιώργος Προβόπουλος επεσήμανε πως οι τιμές των μετοχών έχουν υπερδιπλασιαστεί, οι διαφορές αποδόσεων των ομολόγων (περιθώρια – spreads) έχουν μειωθεί κατά 25% ( 2.500 μονάδες βάσης), οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά 12% περίπου, τα τραπεζογραμμάτια που είχαν αποθησαυριστεί – βασική ένδειξη της ανασφάλειας που επικρατούσε – επιστρέφουν σταδιακά στο τραπεζικό σύστημα, τέλος η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί σχεδόν κατά 35%.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίκτορ Κονστάντσιο, τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας, αποκαλύπτοντας πως η ΕΚΤ είναι σε φάση προετοιμασίας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα.

Σημείωσε, επίσης, πως οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν μονόδρομο για όλες τις χώρες, ακόμη και για εκείνες που διαθέτουν πλεονασματικά ισοζύγια πληρωμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα