Αγωνία για το Eurogroup και τη διετή παράταση

Μετά την υπερψήφιση των νέων μέτρων και του Προϋπολογισμού, τώρα η κυβέρνηση έχει πλέον τα μάτια της στραμμένα στο σημερινό Eurogroup από το οποίο αναμένει την πολιτική δέσμευση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης εντός του Νοεμβρίου.

Στην σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητηθούν η έκθεση της Τρόικας για την Ελλάδα καθώς και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τα επόμενα 8 με

10 χρόνια. Επίσης ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να έχει πολλές επαφές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους μέχρι την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 22 Νοεμβρίου.

Κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε για την έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης που ανέρχεται στα 31,5 δισ. ευρώ. Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος τόνισε: «Θα πάρουμε τη δόση και σύντομα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από την άλλη δεν άφησε περιθώριο για ερωτήσεις λέγοντας πως: «το ερώτημα για την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης θα πρέπει κανονικά να το απευθύνετε στους Έλληνες συναδέλφους μου και όχι στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών». Μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag συμπλήρωσε πως «κανείς στην Ευρωζώνη δεν έχει πρόβλημα να συμφωνήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης- όμως μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις. Και γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση των Αθηνών».

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε πως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννης Στουρνάρας πήραν γενναίες αποφάσεις κάνοντας δύσκολους χειρισμούς και τώρα είναι η σειρά των δανειστών της Ελλάδας να κάνουν το καθήκον τους. Το ίδιος στέλεχος εκτιμά ότι τελικώς δεν θα περάσουν οι σκληρές γερμανικές εισηγήσεις περί επιτροπείας (ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η κ. Μέρκελ παρακολουθεί στενά τις ελληνικές εξελίξεις και γνωρίζει τι «περνά» πολιτικά και τι όχι), και ότι τελικώς αν και οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολο να έχουν κλείσει έως τις 15 Νοεμβρίου, τα λεφτά της δόσης θα καταστεί δυνατό να έλθουν αρχές Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίσει πως το προσχέδιο συμφωνία που που προετοιμάστηκε για το σημερινό Eurogrou προβλέπει διετή παράταση στην Ελλάδα επειδή κρίθηκε πως η ύφεση είναι η βαθύτερη από το αναμενόμενο. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.

«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.  Σύμφωνα με την φινλανδή υπουργό Οικονομικών και τον ολλανδό συνάδελφό της, είναι πιθανόν να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup αυτή την εβδομάδα για την Ελλάδα.

Νωρίτερα ο επικεφαλής

Keywords
Τυχαία Θέματα