Αγώνας επιβίωσης στον ιδιωτικό τομέα – Ένα εκατομμύριο εργαζόμενoι απλήρωτοι έως και 12 μήνες

Αντιμέτωποι με μεσσαιωνικές συνθήκες στην αγορά εργασίας βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια με ένα μεγάλο κομμάτι από αυτούς να είναι δέσμιο της κρίσης και να βρίσκεται δέσμιος σε καταστάσεις απελπιστικές, διεκδικώντας ακόμα και τον αυτονόητο μισθό τους.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, από έναν μήνα έως και έναν χρόνο μένουν 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι κάθε χρόνο , ενώ για αρκετούς ακόμη και το δώρο Χριστουγέννων τίθεται εν αμφιβόλω. Όπως

μάλιστα αναφέρει το «Εθνος», στη ζούγκλα της ελληνικής αγοράς εργασίας μόλις τέσσερις στους 10 εργαζόμενους πληρώνονται εμπρόθεσμα.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι εργοδότες που επιχειρούν να αποφύγουν συστηματικά ακόμη και το δώρο των Χριστουγέννων παρά το γεγονός ότι η μη εμπρόθεσμη πληρωμή του επισύρει αυτόφωρο, με τις περιπτώσεις εκβιασμού για απώλεια της θέσεως εργασίας σε περίπτωση διεκδίκησής του, να είναι σύνηθες φαινόμενο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλοί εργαζόμενοι τηλεφωνούν στα όργανα της ΓΣΕΕ για να μάθουν τι πρέπει να κάνουν αναφορικά με το δώρο, δεδομένου ότι ήδη έχουν να λαμβάνουν αρκετούς μισθούς. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει το Ινστιτούτο εργασίαςτης Συνομοσπονδίας, έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για το δώρο και αφορούν πια κατά μέσο όρο περίπου 300-350 επιχειρήσεις και 4.000-5.500 εργαζομένους ετησίως. Οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι:

Να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το δώρο (τρόφιμα, καύσιμα κ.λπ.).Να πείσουν τους εργαζομένους ότι έχει καταργηθεί (επειδή καταργήθηκε για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους).Να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει πως το εισέπραξε ολόκληρο.

Σύμφωνα μάλιστα με ελέγχους του ΙΚΑ και των πορισμάτων αυτών, ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για «παζάρια»,καθώς η προθεσμία καταβολή του δώρου εξέπνευσε στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ από το υπουργείο Εργασίας τονίζουν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε επιφυλακή. Τη Δευτέρα μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με στελέχη του ΣΕΠΕ και της υπηρεσίας ελεγκτών του ΙΚΑ ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι τις μέρες των γιορτών για κάθε μορφή παραβατικότητας.

Είναι πλέον σύνηθες οι επιχειρήσεις να χρωστούν αποδοχές έξι μηνών, όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν τρεις μήνες. «Η όξυνση της κρίσης είναι η μεγάλη αφορμή για την εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών και τον φόβο των εργαζομένων μπροστά στο φάσμα της ανεργίας παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία», τονίζει ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων Γ. Κουζής.

Χαρακτηριστική είναι οι ιστορία εργαζομένης στον ιδιωτικό τομέα

Εργαζόμενοι σε εισαγωγική εταιρεία καταγγέλλει:

«Εχουμε απομείνει μόλις 20 εργαζόμενοι στην εταιρεία μας, από 75 που ήμασταν πριν από την κρίση. Είμαστε περίπου έξι μήνες απλήρωτοι και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα 100 - 200 ευρώ τον μήνα που μας δίνουν έναντι. Στον εμπορικό χώρο, όλα είναι μια αλυσίδα. Εκεί που τα πράγματα πήγαιναν ρολόι, με τακτικές καταβολές μισθών και μπόνους, ανατράπηκαν όλα μέσα σε λίγα χρόνια. Βασικός υπεύθυνος για την κατρακύλα της εταιρείας είναι οι επισφάλειες των πελατών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά και η πλήρης έλλειψη στήριξης από τις τράπεζες. Ετσι, η εταιρεία χρωστάει με τη σειρά της στους προμηθευτές, οι οποίοι αρνούνται να στείλουν νέα προϊόντα ή ζητούν προκαταβολές που δεν μπορούν να πληρωθούν, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο φαύλος κύκλος. Είμαι παντρεμένη με δυο ανήλικα παιδιά και βρίσκομαι σε απόγνωση, αφού είμαι πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη εταιρεία και διστάζω να αποχωρήσω με τη θέλησή μου, προκειμένου να μη χάσω την αποζημίωση που, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν μια λύση που θα μας επέτρεπε να ζήσουμε για περίπου δύο χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα