Αγώνας Δρόμου Τσίπρα για να γυρίσει το κλίμα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

Τη στιγμή που η Ευρώπη απειλεί ανοιχτά με κλείσιμο των συνόρων, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει αγώνα δρόμου για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη και ετοιμάζει πρόγραμμα συναντήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες με το βλέμμα στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό την Πέμπτη. Ο Πρωθυπουργός θα δει σήμερα τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 18.30, ενώ το πρωί της Πέμπτης, είναι προγραμματισμένη η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας για το προσφυγικό, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Όλα αυτά, κι ενώ τέσσερις χώρες της Ευρώπης - όλες του ανατολικού μπλοκ - έχουν συγκροτήσει μέτωπο με στόχο να κλείσουν τα σύνορα και να εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στη χώρα μας. Στο μπλοκ αυτό υπάρχει σύμπραξη και της Αυστρίας - όπου σαρώνει το ξενοφοβικό κίνημα - ενώ υπάρχει και η αμέριστη βοήθεια της FYROM. Η Αθήνα το αποκαλεί «Μαύρο Μέτωπο» των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην έξωση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, και περιλαμβάνει την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Τσεχία που θέλουν να υψώσουν τείχη εντός της ΕΕ κλείνοντας τα σύνορά τους. Η ομάδα των τεσσάρων χωρων, βρήκε πρόθυμους συμμάχους τρεις Βαλκανικές χώρες που εντείνουν την πίεση με ανθελληνικη ρητορική: Τους γείτονές μας FYROM, Βουλγαρία αλλά και τη Ρουμανία. Απέναντι στις 4 κεντροευρωπαικές χώρες και τις 3 Βαλκανικές η Ελλάδα βρήκε έναν ανέλπιστο σύμμαχο, τον Αυστριακό Καγκελάριο, που έκανε λόγο για καθαρό κυνισμό των τεσσάρων του μαύρου μετώπου, αδειάζοντας μάλιστα και τον Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του!

Τα σχέδια αυτά θα προσπαθήσει να ανατρέψει ο Αλεξης Τσιπρας στις επαφές που θα εχει τα επόμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες, με βασικό του όπλο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εταίρους και έχει ήδη τα 3 πρώτα hot spots έτοιμα σε Σάμο, Λέρο και Μυτιλήνη αλλά και το κέντρο υποδοχής στο Σχιστό. Στο Υπουργείο Άμυνας υπολογίζουν ότι την επόμενη βδομάδα θα παραδοθεί και το Hot Spot της Κω. Την ίδια ώρα, στη Χίο, οι Συροι πρόσφυγες άρχισαν ηδη να εφοδιάζονται με τα ειδικά βραχιολάκια που θα τους συνοδεύουν στο ταξίδι τους προς την Βόρεια Ευρώπη.

Βάσει των σχεδιασμών, οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στη Μυτιλήνη, θα καταγράφονται στο νησί και θα παραμένουν εκεί για 24 ώρες. Από εκεί θα προωθούνται στο κέντρο φιλοξενείας των Διαβατών στο οποίο θα παραμένουν μέχρι και 72 ώρες. Όσοι πρόσφυγες πάλι θα φτάνουν στα άλλα τέσσερα νησιά, δηλαδή Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, αφού καταγραφούν, θα προωθούνται στο κέντρο φιλοξενίας που δημιουργείται στο Σχιστό. Οι μη πρόσφυγες οικονομικοί μετανάστες που θα φτάνουν στα νησιά, μετά την καταγραφή τους, δε θα προωθούνται στην ηπειρωτική χώρα, αλλά θα ξαναγυρίσουν στην Τουρκία ή στις χώρες της Αφρικής, όπως την Αίγυπτο ή το Μαρόκο.

Η Ελλάδα βρήκε ακόμη ένα σύμμαχο στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τούσκ που είπε χθες ότι το να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα, ενώ πρόσθεσε πως μια τέτοια ενέργεια «δεν θα τερμάτιζε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες, ούτε θα έβαζε τέλος στον πόλεμο στη Συρία». Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα διανύει ίσως την κρισιμότερη βδομάδα στο Προσφυγικό, και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους ευρωπαίους ηγέτες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θεωρείται βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στους ευρωπαίους ομολόγους και το θέμα της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο των δανειστών. Όλα τα μέτωπα άλλωστε είναι ανοιχτά, και κανείς δεν έχει μέχρι στιγμής πείσει, ότι δεν είναι και αλληλένδετα…

The post Αγώνας Δρόμου Τσίπρα για να γυρίσει το κλίμα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα