Αγώνας δρόμου 30 ημερών-Ο Σαμαράς ζητά ελευθερία κινήσεων για να «υποδεχθεί» την Τρόικα

Αγώνα δρόμου ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο με τον Αντώνη Σαμαρά να καλεί τους υπουργούς του να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους προκειμένου να πάει με «λυμένα χέρια» στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα τον Σεπτέμβριο.

Η εντολή του πρωθυπουργού φυσικά λειτουργεί ως πέλεκυς για τις καλοκαιρινές

διακοπές των υπουργών που θα πρέπει να περιοριστούν σε ολιγοήμερη ανάπαυλα τον Δεκαπενταύγουστο. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές πως τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα πρέπει να τηρηθούν. Έτσι ακόμα και για τις λίγες ημέρες που θα απουσιάσει ένας υπουργός, θα πρέπει να βρίσκεται στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός, ή ο υφυπουργός του οικείου υπουργείου, προκειμένου να μην μείνει κανένα ακέφαλο ούτε για λίγες ώρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Realnews την Κυριακή, στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να έχει στα χέρια του τα προαπαιτούμενα πριν ακόμα από το πέρας των χρονοδιαγραμμάτων. «Ό,τι μπορεί να είναι έτοιμο, να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Θέλω να είμαι δυνατός στη διαπραγμάτευση», διεμήνυσε στους υπουργούς του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι θέλουν να έχουν ελευθερία κινήσεων σε κάτι που φαίνεται να είναι η πιο κρίσιμη καμπή στην πορεία του ελληνικού προγράμματος μέχρι σήμερα. Με δεδομένο ότι το κλιμάκιο των δανειστών καταφθάνει στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου και στις 22 Σεπτεμβρίου διεξάγονται οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, το περιθώριο διαπραγμάτευσης είναι πολύ περιορισμένο.

Εκτιμώντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, είτε η Γερμανία θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα, είτε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση απέναντι στους δανειστές της, ο πρωθυπουργός θέλει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλα τα «όπλα» που έχει στην φαρέτρα του, από το πρωτογενές πλεόνασμα που επιδιώκει, έως την επιτυχία του προγράμματος στο οποίο έχει δεσμευτεί.

Στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης, είναι αφενός να πείσει τους δανειστές μας ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, αφετέρου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ελάφρυνση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο.. Και αυτά θα μπορέσει ευκολότερα να τα διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση στον βαθμό που θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα και θα έχει καταφέρει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Κατά τα λοιπά, προτεραιότητες αποτελούν σαφώς η αντιμετώπιση της ανεργίας -κάτι που έθιξε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο πρωθυπουργός και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα- και η προσέλκυση επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν και αυτές με τη σειρά τους νέες θέσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα