Αυξάνεται δραματικά η φτώχεια- 20.000 άνθρωποι στα προγράμματα του δήμου Αθηνών

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεόπτωχων στην Ελλάδα, με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων να μην προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στα ολοένα και αυξανόμενα αιτήματα για στήριξη.

Παρόλα αυτά, το κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης εξαπλώνεται, με μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων, επιχειρήσεις ή ιδιώτες οι οποίοι αποτελούν «στήριγμα» βοήθειας για τους αναξιοπαθούντες.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, μία πολυκατοικία πρόσφατα μετατράπηκε σε καταφύγιο για 70 άστεγους, ενώ ακόμα ο κερασμένος

καφές συνεχίζει να πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές καφετέριες σε όλη τη χώρα.

Ακόμα, η «Σχεδία» το περιοδικό του δρόμου όπως επίσης και άλλες κοινωνικές δράσεις, από συγκέντρωση ρούχων και σχολικών ειδών, μέχρι συσσίτια και Κοινωνικά Παντοπωλεία σε όλες τις γειτονιές, προσφέρουν τη φροντίδα τους σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το δήμο Αθηναίων και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ),αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας, στηρίζονται καθημερινά στην υποστήριξη του δήμου για να επιβιώσουν.

Ακόμα, από το σύνολο των 1.667 σιτιζόμενων, οι δύο στους τρεις είναι Έλληνες (66%) ενώ το 31% εξ αυτών άρχισε να εμφανίζεται στα συσσίτια το τελευταίο εξάμηνο. Μάλιστα, το 44% των νεοεισερχόμενων στα συσσίτια έχει τελειώσει το λύκειο, το 7,5% έχει ολοκληρώσει σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ τέσσερα άτομα διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

Επίσης, τρείς στους τέσσερις δεν έχουν οικογενειακό υποστηρικτικό περιβάλλον γιατί είναι άγαμοι, διαζευγμένοι ή σε διάσταση. Από τους σιτιζόμενους, το 77% δηλώνουν άνεργοι και το 76% δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, με το 85%να πηγαίνει στα συσσίτια τουλάχιστον μία αλλά και δύο φορές την ημέρα.

Όσον αφορά τους άστεγους, το 49% εξ αυτών καταφεύγει στην επαιτεία και μόνο το 54% δεν επιθυμεί στήριξη για να βρει στέγη. Τέλος από τις 774 οικογένειες που ζητούν ένταξη στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, οι 587 είναι ελληνικές.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα