Αυτά είναι τα «μίλια» που χωρίζουν κυβέρνηση και Τρόικα – Όλα τα σημεία απόκλισης

Οι δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου της Κομισιόν ότι την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα τις χωρίζουν «μίλια και δισεκατομμύρια» προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να δηλώνει ότι «δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά μέτρα», παρόλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία απόκλισης και διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις που αναμένονται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου.

1. Δημοσιονομικό

κενό 2014

Παρά τις πολύωρες πρόσφατες συναντήσεις ανάμεσα στο κ. Στουρνάρα και τους επικεφαλής της Τρόικας, ο καθορισμός του δημοσιονομικού κενού για το 2014 αποτελεί την βασική απόκλιση των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα της Καθημερινής, η Τρόικα αποδέχεται ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 κινείται στην περιοχή του 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν πριν από λίγο καιρό το εκτιμούσε στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά σταθερά, εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό στα 500 εκατομμύρια ευρώ προτείνοντας παράλληλα διαρθρωτικά μέτρα για την αύξηση εσόδων από φόρους και εισφορές, παρά τις αμφισβητήσεις της Τρόικας για την αποτελεσματικότητά τους.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της τρόικας που επιστρέφουν Παρασκευή στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Πέμπτης, έχουν ζητήσει να λάβουν περισσότερα στοιχεία για την αποδοτικότητα των εν λόγω μέτρων.

2. Απολύσεις στο Δημόσιο

Στην μνημονιακή δέσμευση περί κινητικότητας και διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων που καλείται να εκπληρωθεί από κυβερνητικής πλευράς, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί την πρόταση προσμέτρησης στις 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους, τις αποχωρήσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες. Τα κλιμάκια της Τρόικας επιμένουν να απορρίπτουν την συγκεκριμένη πρόταση δεδομένου ότι «προωθούν» μέρος, και συγκεκριμένα της ΛΑΡΚΟ, σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Εναλλακτικά, προτείνεται από πλευράς υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η προσμέτρηση των συμβασιούχων που εργάζονται βάση προσωρινών διαταγών και δεν αναμένεται να δικαιωθούν από τα δικαστήρια καθώς επίσης και η δίμηνη παράταση για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, προτάσεις στις οποίες δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής η Τρόικα.

3. Αναδιάρθρωση αμυντικών βιομηχανιών

Στην τοποθέτησή της, η Τρόικα επισημαίνει ότι δεν δέχεται το εναλλακτικό πρόγραμμα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση για αναδιάρθρωση με διατήρηση εξαγωγικής δραστηριότητας, τονίζοντας ότι οι αμυντικές βιομηχανίες δεν μπορούν να κάνουν εξαγωγές και να θέτουν στην ελληνική κυβέρνηση το δίλημμα: Ή δραματική συρρίκνωση των ΕΑΣ ή άμεση εκκαθάριση της εταιρείας.

4. Πλειστηριασμοί

Την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητούν οι δανειστές με την κυβέρνηση να προτάσσει την προστασία των μικρομεσαίων νοικοκυριών που έχουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 220.000 ευρώ για τους άγαμους και μέχρι 280.000 ευρώ για τις τετραμελείς οικογένειες.

5. Εμπορικές μισθώσεις

Τη διατήρηση 12ετούς προστασίας για τις υφιστάμενες εμπορικές μισθώσεις και 3ετούς για τις νέες διαπραγματεύεται το επιτελείο της κυβέρνησης με τη συμμετοχή του υπουργείου Ανάπτυξης στην πρόθεση των εκπροσώπων των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση για υφιστάμενες και νέες εμπορικές μισθώσεις.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα