«Αέρας ανανέωσης» στις ΔΟΥ: Σεμινάρια διαχείρισης οργής των πολιτών κάνουν οι εφοριακοί

11:39 3/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Γεμάτος νέες ιδέες φαίνεται να είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και προϊστάμενος των εφοριών όλης της χώρας, Χάρης Θεοχάρης, όχι όμως μόνο για την εξοικονόμηση χρημάτων για τα Ταμεία της χώρας, αλλά και για την ομαλή λειτουργία των εφοριών αλλά και την εξυπηρέτηση των –σίγουρα – εκνευρισμένων φορολογούμενων.

Έτσι ο κ Θεοχάρης είχε την πρωτότυπη ιδέα να οργανώσει σεμινάρια ώστε οι υπάλληλοι των ΔΟΥ με σκοπό να μάθουν πώς θα διαχειρίζονται την αγανάκτηση και τις εκρήξεις θυμού των φορολογουμένων. Τα σεμινάρια ξεκίνησαν στις 25 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 14 Μαρτίου, όπου δίνουν ορισμένες καλές οδηγίες στους εφοριακούς, οι οποίοι – γνωρίζουν εκ των προτέρων οως και μόνο η θέση τους θα τους κάνει «σάκο του μποξ» για το κοινό, ασχέτως αν δεν φταίνε οι ίδιοι. Στόχος λοιπόν, του νέου προγράμματος θα είναι να περιοριστούν φωνές, νεύρα ακόμη και η χειροδικία που μπορεί να παραμονεύει σε κάθε επαφή τους με φορολογούμενους πολίτες αυτές.

Η απόφαση αυτή δεν έχει παρθεί τυχαία, αφού ο κ Θεοχάρης γνωρίζει πως και οι υπάλληλοι των ΔΥΟ – επίσης θύματα των περικοπών και των άγριων φορολογικών μέτρων - δεν έχουν ανεξάντλητα όρια υπομονής. Από την άλλη πλευρά όμως, ούτε οι υπάλληλοι των ΔΟΥ φημίζονται για την καλή «υποδοχή» που επιφυλάσσουν στους φορολογουμένους. Βέβαια, σήμερα υπάρχουν κάμερες κυρίως στις μεγάλες εφορίες και σε κεντρικά σημεία, όπως στις εισόδους, αλλά μάλλον αυτό δεν φτάνει.

Τα σεμινάρια «διαχείρισης κρίσεων» έρχονται να λύσουν πιο απλά προβλήματα και πριν αυτά ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε αρμοδίως ο κ. Θεοχάρης, θα διενεργούνται κατά τις απογευματινές ώρες σε όλες τις εφορίες και τη διαδικασία «εκμάθησης καλής συμπεριφοράς» αναλαμβάνουν οι οικονομικοί επιθεωρητές που εποπτεύουν τις αντίστοιχες ΔΟΥ.

Μαθήματα ευγένειας και υπομονής

Δεν διανέμονται ακόμη εγχειρίδια και φυλλάδια προς μελέτη, όμως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι Ελληνες «δόκτωρ Ράιντελ» (είναι ο χαρακτήρας ενός εκκεντρικού ψυχολόγου που υποδύεται ο Νίκολσον στην προαναφερθείσα ταινία) είναι κοινό. Συμβουλεύουν τους υπαλλήλους να είναι ευγενικοί, μειλίχιοι, υπομονετικοί και αρκούντως επεξηγηματικοί όταν συνομιλούν με τους φορολογουμένους. Να ενημερώνουν με κάθε λεπτομέρεια για την υπόθεση που χειρίζονται και να δείχνουν κατανόηση. Να αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με απελπισμένους ανθρώπους που συχνά βρίσκονται στα όριά τους και να φροντίζουν να εξαντλούν τα περιθώρια επιείκειας που έχει κάθε υπάλληλος της ΔΟΥ ανάλογα με τη θέση και τις αρμοδιότητές του. Πριν από αυτά, οφείλουν με ψυχραιμία να εκτιμούν επακριβώς με τι είδους φορολογούμενο έχουν να κάνουν, αν δηλαδή πρόκειται για ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη ή για επαγγελματίες μπαταχτσήδες που προσπαθούν μέσω της πίεσης και των φωνών να εκβιάσουν προνομιακή αντιμετώπιση.

Στα σεμινάρια οι υπάλληλοι των ΔΟΥ θα μάθουν να απευθύνονται στους φορολογουμένους καλλιεργώντας ένα αίσθημα αλληλεγγύης, ζητώντας όμως και από εκείνους το ίδιο. «Και εμείς εργαζόμενοι είμαστε» είναι μια φράση που θα λέγεται συχνά πλέον στις εφορίες όταν τα πράγματα θα αγριεύουν. Οι εφοριακοί καλούνται να μην απαντούν στις προκλήσεις, ούτε να σχολιάζουν λεγόμενα των φορολογουμένων, ιδίως όταν δεν έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση. Και φυσικά, να μην παίρνουν επί προσωπικού τα όσα μπορεί να ακουστούν σε μια τέτοια κατάσταση. Ακόμη, να εκτιμούν γρήγορα πού μπορεί να οδηγήσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και να λαμβάνουν τα μέτρα τους απευθυνόμενοι είτε σε συναδέλφους και προϊσταμένους, είτε ακόμη και στην Αστυνομία!

Οπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στην πραγματικότητα τα σεμινάρια διαχείρισης θυμού δεν έχουν στόχο να κατευνάσουν μόνο τους φορολογουμένους, αλλά και τους ίδιους τους εφοριακούς, οι οποίοι έχουν απαυδήσει και ως πολίτες, όπως όλοι οι Ελληνες, αλλά και ως υπάλληλοι με τις συνεχείς αλλαγές και ανατροπές στο φορολογικό σύστημα, τις ατελείωτες εγκυκλίους και τις, συχνά αλληλοσυγκρουόμενες, ρυθμίσεις για τον χειρισμό των φορολογικών υποθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα