Xατζηδάκης: Την ΕΡΤ την κλείσαμε γιατί το απαίτησε η Τρόικα

15:12 2/7/2013 - Πηγή: KoolNews

Στο κλείσιμο της ΕΡΤ, τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσειςν αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Για το κλείσιμο της ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι το προσωρινό λουκέτο στην ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση

ήταν μία απαραίτητη κίνηση και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κλείσιμο ορισμένης διάρκειας, μέχρι να γίνει η αναδιάρθρωση της ραδιοτηλεόρασης και να επαναλειτουργήσει με ένα μικρότερο προϋπολογισμό και λιγότερες αξιώσεις.

«Εκτός αυτού, μοναδική δική μας επιθυμία ήταν να εκπληρώσουμε την αξίωση της Τρόικας, η οποία περιμένει από εμάς μέχρι το τέλος του χρόνου 4.000 απολύσεις υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Εως το τέλος Μαΐου έπρεπε να πάρουν το δρόμο της εξόδου 2.000 υπάλληλοι. Με δεδομένο ότι ο μέχρι τότε υπουργός δεν είχε κάνει κάποιες προτάσεις, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να κλείσουμε την ΕΡΤ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «θα προτιμούσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τη Δημοκρατική Αριστερά. Αλλά γνωρίζουμε ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι για αυτό. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην συνεργάτης μας στην τρικομματική, έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει που θα βλάψει την (υφιστάμενη) κυβέρνηση» ενώ χαρακτήρισε το λουκέτο στην ΕΡΤ «ένδειξη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, αν και το πολιτικό κόστος ήταν υψηλό».

Αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι ξένοι επενδυτές παραμένουν στη χώρα και έδωσε το παράδειγμα της Hewlett Packard και τη συμφωνία που υπέγραψε για μεταφορά υπολογιστών από το λιμάνι του Πειραιά προς την Ευρώπη. «Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, αλλά είμαστε σε καλύτερο δρόμο σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, οπότε και αναλάβαμε τα ηνία της κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και τόνισε πως «είμαστε πεπεισμένοι. Για πολλά χρόνια προκαλούσαμε ξανά και ξανά δυσάρεστες εκπλήξεις σε όλη την Ευρώπη. Τώρα άρχισαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να βλέπουν θετικά την Ελλάδα. Θέλουμε να γίνουμε μία φιλική για τις επιχειρήσεις οικονομία και για αυτό εργαζόμαστε σκληρά. Είναι ένας αγώνας της γενιάς μας για μα γινει η Ελλάδα μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».

Στην παρατήρηση της γερμανικής εφημερίδας ότι η σημερινή κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε πως «θα τηρήσουμε της δεσμεύσεις μας. Αλλά το οικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο και οι ελληνικές τράπεζες είναι ξανά σε μία επισφαλή θέση. Ενώ συνεχίζουμε την ανακεφαλαίοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ωστόσο θα πάρει λίγο χρόνο ακόμα έως ότου λειτουργήσει ξανά σωστά ο χρηματοπιστωτικός μας τομέας. Αυτό φυσικά επηρεάζει και τις ιδιωτικοποιήσεις. Παρόλα αυτά, όμως συνεχίζουμε. Εχουμε την πώληση της ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ για την οποία θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Και θα υπάρξουν και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Σχεδιάζουμε για παράδειγμα παραχωρήσεις λιμένων και τοπικών αεροδρομίων. Το Fraport και το Αεροδρόμιο του Μονάχου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Βλέπετε, οι διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Και σύντομα θα αρχίσει ξανά η διαδικασία πώλησης του ΟΣΕ».

Ειδικά ως προς τον ΟΣΕ ο κ. Χατζηδάκης εστίασε το ενδιαφέρον του λέγοντας πως πριν μερικά χρόνια αποτελούσε την πλέον προβληματική επιχείρηση της Ελλάδας, αν όχι ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ήδη τρεις ενδιαφερόμενοι, οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, αλλά και διαχειριστές σιδηροδρόμων από τη Ρωσία και την Κίνα.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τη Γερμανία κ.Χατζηδάκης απάντησε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε κάποια ένταση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ιδιαίτερα στα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών αλλά το κλίμα τώρα είναι πολύ καλύτερο. «Εν τούτοις περιμένουμε και αλληλεγγύη από τους εταίρους μας. Δεν χρειαζόμαστε μέτρα τιμωρίας, αλλά ένα σύμβολο αλληλεγγύης. Αυτό επιδρά στον ψυχολογικό τομέα και γνωρίζεται πόσο σημαντικό είναι αυτό» παρατήρησε ο υπουργός.

Τέλος, ερωτηθείς εαν ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα αποτελέσει ένα τέτοιο δείγμα αλληλεγγύης, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «εκπληρώνουμε τους όρους της Τρόικας και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε πετύχει ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα» και εκτίμησε πως «αν φανούμε αξιόπιστοι και εκπλήξουμε θετικά, τότε είμαι βέβαιος ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Και αυτό θα είναι η απόδειξη της δουλειάς μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα