Wall Street Journal: Δεν θα υπάρξει «δωρεάν γεύμα» για την Ελλάδα

Με νέο δημοσίευμα για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας κυκλοφορεί η Wall Street Journal. Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα περιέχει ένα εκτενές δημοσίευμα όπου αναφέρει ότι η χώρα μας θα χρειαστεί και άλλη οικονομική βοήθεια παρά τα πακέτα διάσωσης που έχει λάβει μέχρι σήμερα.

«Έπειτα από δύο πακέτα διάσωσης, η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα περισσότερα χρήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η σύνταξη του άρθρου.

«Η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράξει τα χρήματα αυτά, ενδέχεται να πυροδοτήσει αναταραχή στην φαινομενικά ήρεμη ευρωζώνη», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Τρία προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν οι αξιωματούχοι μέσα στο επόμενο διάστημα. Η Ελλάδα θα έχει έλλειψη ρευστού στο άμεσο μέλλον, θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια για να διατηρηθεί μέχρι το 2016 και το χρέος της θα παραμείνει πολύ υψηλό», γράφει η σύνταξη του άρθρου και σημειώνει πως «η Αθήνα θα πρέπει να κλείσει το κενό ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ στα οικονομικά για φέτος και του χρόνου, καθώς τα απογοητευτικά έσοδα από φόρους και αποκρατικοποιήσεις έχουν ανοίξει «τρύπες» στα σχέδιά της».

«Θα πρέπει επίσης να βρει ακόμη περισσότερα χρήματα –μια προσπάθεια που θα αρχίσει από το 2014, εξαιτίας της χειρότερης από τις αρχικές εκτιμήσεις ύφεσης, των πενιχρών προοπτικών εξόδου στις αγορές, αλλά και ενός απροσδόκητου λογαριασμού αποπληρωμής χρέους προς τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης», συμπληρώνει η αμερικανική εφημερίδα.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο συγχρηματοδοτεί την διάσωση της Ελλάδας παράλληλα με κυβερνήσεις της Ευρωζώνης , το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να δανείζει σε μια χώρα, αν το πρόγραμμά της είναι «πλήρως χρηματοδοτούμενο» για άλλους 12 μήνες. Με τα δεδομένα αυτού του μήνα όμως, το ΔΝΤ αναφέρει ότι «στην Ελλάδα αυτή η προϋπόθεση δεν πληρείται», προσθέτει.

«Τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί το Νοέμβριο, μετά από μια αξιολόγηση από την Τρόικα που πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο», επισημαίνει.

Η σύνταξη αναφέρει μάλιστα ότι «η πρώτη αναστάτωση μπορεί να δημιουργηθεί στην Αθήνα. Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι η άμεση κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα απαιτήσει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας τον Οκτώβριο».

«Αυτό θα δοκιμάσει την αντοχή μιας κυβέρνησης που έχει αποδυναμωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, μετά από μια διαφωνία για το κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού της χώρας. Η δικομματική, πλέον και συντηρητική κυβέρνηση έχει μια δυσάρεστη και εύθραυστη πλειοψηφία πέντε εδρών στο Κοινοβούλιο των 300 εδρών», αναφέρει η WSJ.

«Το αίτημα πρόσθετων μέτρων λιτότητας θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι αυτής της κυβέρνησης», δηλώνει στην εφημερίδα ο Μουστάμπα Ράχμαν, ερευνητής του Eurasia Group.

Τέλος Έλληνας αξιωματούχος υποστηρίζει στην WSJ ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αυτά τα χρήματα όμως, θα μπορούσαν κάλλιστα να χρειαστούν για μελλοντικές εισφορές κεφαλαίου, πιθανώς στις αρχές του νέου έτους , αντιτείνει ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Το ευρωπαϊκό τμήμα της ελληνικής διάσωσης που κανονικά λήγει τον Δεκέμβριο του 2014, στην πραγματικότητα αρκεί μόνο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, επισημαίνει ο ίδιος αξιωματούχος.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας που θα την στηρίξει από το φθινόπωρο του 2014 έως το τέλος του 2016, προσθέτει, σημειώνοντας πως από την άλλη, το πρόγραμμα του ΔΝΤ εκτείνεται έως τις αρχές του 2016.

«Έτσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ανακοίνωσε στους ψηφοφόρους του την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Παίρνοντας θάρρος , ο Έλληνας ομόλογός του, Γιάννης Στουρνάρας , έσπευσε να εξηγήσει ότι θα ήταν μόνο ύψους σε 10 δισ. ευρώ και θα έρθει χωρίς νέες απαιτήσεις για μέτρα λιτότητας», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Ωστόσο, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι δεν θα υπάρξει δωρεάν «γεύμα» για την Ελλάδα . «Δεν υπάρχει μηδενική πιθανότητα η Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα χωρίς όρους», υπογραμμίζει.

«Σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για να αποπληρώσει τα πρώτα δύο. Φέτος ξεκίνησε να αποπληρώνει τα δάνεια από το ΔΝΤ. Μεταξύ 2014 και 2016, θα πρέπει να αποπληρώσει μόνο προς το ΔΝΤ ένα ποσό 20,3 δισ. ευρώ», συνοψίζει η Wall Street Journal και επισημαίνει πως «συν τοις άλλοις , οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ζητούν να τους επιστραφούν κατά τη λήξη τους, αντί να τους επιτρέπουν την «ανακύκλωσή»τους, όπως ήταν αναμενόμενο. Η Αθήνα τώρα θα χρειαστεί 5,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 για να τους εξοφλήσει».

«Επιπλέον όλων αυτών, κατέχουν ελληνικά ομόλογα για τα οποία ζητούν να πληρωθούν στη λήξη τους, αντί να, όπως αναμενόταν. Έτσι η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει 5,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Όλα αυτά, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, θα τεθούν στην ατζέντα του Νοεμβρίου», κλείνει στο δημοσίευμά της η αμερικανική οικονομική εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα