WSJ: Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας σε ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο κράτος

Απίθανο, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα, το σενάριο η Τρόικα να χαλαρώσει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα για μελλοντικές διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ύφεση και η ανεργία δεν κατάφεραν να κλονίσουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ στην Ευρώπη είναι πλέον διάχυτη η άποψη ότι η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη ήταν λάθος, σύμφωνα

με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Μετά από έξι συνεχή χρόνια ύφεσης, η ελληνική κυβέρνηση και το 69% των πολιτών υποστηρίζουν ένθερμα το ευρώ σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Pew, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναλύει τις προοπτικές της Ελλάδας εντός της ζώνης στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Τρόικα που ξεκινάει αύριο. Η Ελλάδα έχασε, επί δεκαετίες, πολλές ευκαιρίες να «τακτοποιήσει» το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο και η τωρινή κρίση μπορεί να αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο κράτος, επισημαίνει η εφημερίδα.

Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά καταθέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2014, ενώ αποτιμάει θετικά το κλίμα στην αγορά. H κυβέρνηση δεν έχει πλέον στη διάθεσή της πολύ χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στον προϋπολογισμό του 2014, το οποίο κυμαίνεται από 500 εκατ. έως 2 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, πρέπει να συμφωνήσει σε νέα μέτρα για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου οι Ευρωπαίοι να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει τη διετία 2015-2016.

Στην περίπτωση που η Αθήνα καταφέρει την εξασφάλιση της μελλοντικής χρηματοδότησης, οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει παραμένουν, δεδομένου ότι, φαίνεται απίθανο η τρόικα να χαλαρώσει την πίεση για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Άλλωστε, αν έκανε κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να πρόδιδε την πίστη των Ελλήνων στο ευρώ, καταλήγει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα